Pazar akşamı Afyon Veysel Eroğlu Spor Salonu’nda  sıradışı bir maç oynandı.



Basketbol Süper Ligi’nde 9 ve 10. Sıraları paylaşan iki Anadolu takımı 8.sıra için karşı karşıya geldiler. Avrupa yolunda çok önemli bir maçtı. Takımımız istim üstündeydi. Gösterdiği performansla ilk yarının en dikkat çeken takımıydı. Bir haftada kurulmuş, hazırlık maçı bile yapamadan lige başlamış bir takım için oldukça iyi bir performans sergilemişti ilk yarıda.







Birilerini rahatsız etmiş bu performans ve Afyon Belediyespor’un durdurulmasına karar vermişler. Kimle durduracaklar, tabii ki hakemlerle. Şimdiye kadar görmediğim,  eşine benzerine rastlamadığım rezil bir yönetim vardı sahada. Çocukluktan beri basketbol maçı seyrederim, hiç bu kadar stepsin, hatalı yürümenin çalındığı bir maç görmedim.



Hırvatistan milli takım oyuncusu Hrovat’a yanılmıyorsam 4 hatalı yürüme çaldılar, Talib Zanna zaten abone, Crawford da eklendi aralarına. Zaten bizim oyunculardan çalmadığı çok azı vardı. Doğru kararlar yok muydu, elbette ki vardı ama çoğu yanlış karardı. Özellikle Talib Zanna çok hatalı yürüme yapıyor ve de yakalanıyor maçlarda. Yalnız maç sonuna doğru pota altından attığı sayı vardı ki orada hatalı yürüme yoktu resmen hakemler uydurdu bu da maçın en önemli kırılma noktasıydı.



Özellikle 1. Yardımcı Hakem Alper Altuğ Köselerli  verdiği yanlış kararlarla baş hakemin de önüne geçti ve Afyon bu maçı ben size vermem dedi adeta. Baş Hakem Erşan Kartal çok silik kaldı lakin o da bizim aleyhimize çok yanlış kararlar verdi. Alper Altuğ Köselerli  aleyhimize verdiği  kararlarda çok mutlu oluyordu yüz ifadesine özellikle dikkat ettim. Sonuçta Afyon aleyhine kumpas kurulmuş bu hakemler de onun uygulayıcısı oldu. Ne istiyorsunuz  bu ligde olmayalım mı, Anadolu’nun tek şehir takımı (büyükşehir değil)  Afyon bu lige fazla mı? Kimi rahatsız ediyor Afyon Belediyespor’un varlığı. Daha teşvik etmeniz gerekirken niye yolunu kesmeye çalışıyorsunuz? Hemen hemen her maçını 3700 kişilik salonda kapalı gişe oynayan bir Anadolu takımından iftihar etmelisiniz. Çok sınırlı bir bütçe ile Euroleague takımlarına bile kafa tutan, 3-5 sayıyla kaybeden bir takım bu ligin gözbebeği olması gerekir. Kendi lehimize haksızlık yapılsın istemiyoruz, haram 1 puana bile ihtiyacımız yok, yeter ki adil olunsun. Kimsenin emeğiyle oynanmasın. 3700 kişi evlerine sinir olmuş olarak ve hakemlere iyi! niyetlerini sunarak gittiler. Bu adamlar yastığa başlarını rahat koyabildiler mi, eğer vicdanları ve adalet duyguları varsa, yoksa sadece onlar aldıkları paraya mı bakıyorlar.



Burada iş Federasyon Başkanı Hidayet Türkoğlu’na düşüyor. Bu maçın kasetini baştan sona seyredecek ve bu hakemlere cezayı kesecek. Epey bir süre maç vermeyecek ki akılları başlarına gelsin. Biz böyle düşünürken ve eylem beklerken, Hidayet Türkoğlu;  Belediye Başkanımız Sayın Mehmet Zeybek’in son derece ölçülü, isim vermeden herkesin gördüğü hakem hatalarına karşı sosyal medyadan takımının hakkını savunma adına yaptığı açılamaya cevap yetiştirmeye çalıştı. Bizim acizane Türkoğlu’na tavsiyemiz hakemleriyle ilgilenmeyi  öğrensin. Başhakem Erşan Kartal sosyal medyadan evet hatalıyız dedi kabul etti. Hakeminin bile kabul ettiği yerde Sayın Türkoğlu onları aklamaya çalışıyor. Evet her hakem hata yapar bunun bilincindeyiz. Bizim maçta yapılanların önemli bir kısmı hatanın ötesinde art niyet taşıyor. Bu halde bile hala hakemlerini savunuyorsa Sayın Türkoğlu, tuz kokmuş demektir. Hidayet Türkoğlu’nu oyunculuğundan tanır ve takdir ederdik lakin federasyon başkanlığını çok beceremedi diye düşünüyorum. Harun Erdenay’dan sonra olmadı Sayın Türkoğlu. Süper Ligde bile birçok takım can çekişiyor , spordaki maddi kriz sarmalına çözümler bulması gerekirken laf yarıştırma yarışına giriyor. Federasyon Başkanına yakışmıyor Sayın Türkoğlu.





Maça dönersek hatalı ve yanlı kararlar sadece hatalı yürüme miydi? Elbette ki değil. Faul kararlarının neredeyse yarıya yakını yanlıştı. Birçok oyuncumuz hiçbir maçta olmadığı gibi bu maçta 4 faullüydü, Talib Zanna ilk defa 5 faulle oyun dışında kaldı. Talib pota altında Gaziantepli oyuncular tarafından neredeyse dövüldü! yine de fauller görülmedi. Hrovat, İvan Buva tarafından resmen savruldu ve rakip çok kritik iki sayı buldu üç hakemin de gözü önünde olmasına rağmen faul çalınmadı. Art niyetli bir hakem üçlüsü vardı ve maçı bize vermemek için ellerinden geleni yaptılar, başarılı da oldular ne kadar gurur duysalar azdır. Bütün salon maçın sonlarında ayakta alkışlarla hakemleri protesto ettiler, bu medeni protestoya bile anons yaptırdılar bu kadar rezillik çok fazla hakikaten. Afyon seyircisi gibi bir seyirciyi çok az bulursunuz, bu kadar bilinçli bu kadar medeni maç seyreden. Sıkıysa gidin de Bursaspor’un, Karşıyaka’nın  bir maçını bu şekilde yönetin o maç bitecek mi yarıda mı kalacak görün bakalım. Bu kadar tahriklere rağmen, aşırılığa kaçmayan sadece medeni bir şekilde protesto eden ve takımını destekleyen taraftarımızı da yürekten tebrik ediyorum. Af yok gurubu da maçlara renk katıyor onları da bütün maçlarda salonda görmek istiyoruz.







Bu kadar çuvaldızdan sonra biraz da iğneyi kendimize batıralım:



Rotasyonu çok dar tuttuk;  Sinan, Burak ve Alemdaroğlu daha fazla süre alabilirdi diğer oyuncularımızı da dinlendirme adına, Abdülkadir de eklenebilir. Özellikle Talib Zanna aşırı yoruldu ve oyundan düştü çok kolay sayıları da bu nedenle atamadı. Davis çok dağınık ve etkisizdi. Crawford ve Hrovat maçın bizim adımıza en iyileriydi. Auldridge üçlük atışlarda başta iyi olmasına rağmen özellikle ikinci yarıda etkisizdi. Biraz daha hareketli olup çok daha kendi adına boş pozisyonlar bulabilir. Bu maçta gösterdi ki, Talib’in yanına onu tamamlayacak bir 5 numara daha lazım. HDI da sponsor olmuşken bir uzun daha alalım ve Ivan Buva, Fall gibi.. bu ligin uzunlarına karşı gerekli reaksiyonu gösterelim.



Herşeye rağmen takımımızı  onurlu mücadelesinden dolayı tebrik ediyor ve taraftarlarımızı da hep destek tam destek diye diğer maçlara da tam kadro salona bekliyoruz.



Saygılarımla..



Lokman ÖZKUL

Spor Yazarı ve Yorumcu

AFYONSPORHABER.COM