AFYONKARAHİSAR (AA) – Cezayir Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Rachid Meddah, ”Türkiye ile Cezayir arasındaki ilişkileri daha da geliştirmeliyiz” dedi.
Meddah, Afyonkarahisar’da Hür Sanayici ve İşadamları Derneği (HÜRSİAD) tarafından düzenlenen ”Türkiye-Cezayir Ticari Tanıtım” toplantısında yaptığı konuşmada, Türklerle Cezayirlilerin, Osmanlı Devleti döneminde 300 yıldan fazla aynı ortamları kardeşçe paylaştıklarını kaydetti.
Cezayir halkının kendi isteğiyle Osmanlı Devleti’ne bağlanmayı talep ettiğini anlatan Meddah, şöyle konuştu:
”İspanyollar’a karşı mücadele etmek için Osmanlı’ya bağlanmak istemişiz. Aramızda çok güçlü bağlar var. Barbaros Hayrettin Paşa’yı Cezayir halkı çok iyi biliyor. O olmasaydı bugün Cezayir halkı Hristiyan olacaktı. Yüzyıllar boyunca birlikte yaşadık. Aslında bunun bizi daha da yakınlaştırması gerekiyor. Bugün Türkiye ile Cezayir arasındaki ilişkileri daha da geliştirmeliyiz.” -”Arap Baharı’nı 1980 yılında yaşadık”- Meddah, Cezayir’in Afrika’nın en büyük ülkelerinden birisi olduğunu belirterek, Cezayir’in ekonomisinin de iyi durumda olduğunu vurguladı.
Cezayir’in ”Arap Baharı”ndan nasıl etkilenmediğini herkesin merak ettiğine değinen Meddah, şöyle devam etti:
”Arap Baharı, Cezayir’e gelmedi. Çünkü, Cezayir Arap Baharı’nı 1980 yılında yaşadı. O günlerde Cezayir’in durumu Libya ve Tunus’tan farklıydı. Libya ve Tunus’ta İslami siyasi partiler yasakken o dönemlerde Cezayir’de bir siyasi koalisyon vardı ve İslami kökenden geliyordu. Siyasi istikrarın temeli de İslami koalisyona dayanıyor.” -”Cezayir’i canı pahasına ecdadımız korudu”- Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu da Türkiye’de son dönemlerde ihracatın artmasının iş adamlarının sayesinde olduğuna işaret etti.
Yeni pazarların bulunmasının Türkiye’nin geleceği açısından çok önemli olduğunu dile getiren Balkanlıoğlu, şunları kaydetti:
”Afrika denilince sürekli televizyonlarda gördüğümüz açlıkla pençeleşen, son derece perişan insanların yaşadığı ülkeler aklımıza geliyor. Ancak Afrika’da çok büyük zenginlikler ve değerler var. Bugün Afrika’nın ticari potansiyelinin trilyon doları geçen seviyede olduğu bilinen bir gerçek. Cezayir ile 300 yıl boyunca birlikte aynı ülkenin parçası olarak yaşadık. Cezayir’i canı pahasına bizim ecdadımız korudu. Haçlı Seferleri’ne, Akdeniz’deki korsanlık olaylarına karşı bizim ecdadımız korudu.”
HÜRSİAD Başkanı Ramazan Özçelik ise ocak ayı ortasında Cezayir’e iş adamlarıyla gezi düzenlemeyi planladıklarını bildirdi.
Toplantıya, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hüsnü Serteser ve iş adamları katıldı.