Çocuklar Empatiyi Kimden Öğreniyor
Empati; Karşınızdaki kişinin duygu ve düşüncelerini anlayabilmek hislerine karşı duyarlı olabilmektir. Kendimizi karşımızdaki insanın yerine koyabilme çabası da empati olarak adlandırılabilir. Empati kişiler arası ilişkilerde oldukça önemlidir, Ahlaki değer geliştirebilme ve karşımızdaki insanı anlayabilme ile ilgili önemli bir adımdır empati geliştirebilmek.

Bir çocukta da empati bilişsel olarak geliştikçe büyüdükçe gelişir fakat tüm çocuklarda eşit bir şekilde gelişmez empati. Çocuklar sahip olacakları birçok duygunun temellerini aileleri ile birlikte atar, Empati de bunlardan biridir. Empatiyi çocuk önce ebeveyn den yani rol model aldığı kişiden alır evde anne ve babasını okul döneminde öğretmenini gözlemleyerek örnek alır. Çocuklarda empatiyi geliştirmek için bazı küçük ipuçları verebiliriz;

Çocuğunuzla Empati Kurun ve Başkalarına Karşı Empati Gösterin
Bu tümüyle rol model alma meselesidir. Bir ebeveyn çocuklarının duygu ve düşüncelerine karşı saygılıysa çocukta bunun farkında olacak ve insanlara karşı öyle olmaya gayret gösterecektir. Çocuklarınız hislerini anlamaya çalışın ve bunu ona hissettirin. Örneğin çocuğunuzun oyuncağı bozuldu ve o buna çok üzüldü ‘ alt tarafı bir oyuncak boş ver ‘ demek yerine ‘o oyuncağı çok seviyordun biliyorum bir bakalım oyuncağın için ne yapabiliriz’ dediğinizde onu anlamaya çalıştığınızı fark edecektir.

Duygusal Farkındalık Oyunlarıyla Uğraşın ve Oynayın
Duygusal farkındalık yaratacak oyunlar oynamak hem çocuklarınızın kelime hazinesini geliştirecektir hem de farklı bir bakış açısı kazanmalarına yardımcı olacaktır.

Edebiyattan Yardım Alın
Kitaplar duygu ve düşünceleri geliştirmek için büyük bir hazinedir. Kitap okurken çocuğunuzla karakterler hakkında konuşun çıkarımlarda bulunun bu çocuğunuzun onun yerinde olsaydım fikrini kazanmasına yardımcı olacaktır.

Tüm Canlılara Karşı Duyarlı Düşünceli Ve Şefkatli Olmaya Teşvik Edin;
Çocuklarınızın tüm canlıları anlayabilmesini sağlayın mesela bir kediyi yaralı gördüğünde ona yardım etmesi için teşvik edin destek olun. Tüm canlılara karşı sevgi dolu, nezaketli, anlayışlı ve şefkatli olması gerektiğini çocuğunuza anlatın.

Duyguları Paylaşmaya Teşvik Edin ve Övün
Konu duygusal farkındalığa gelince iletişim kanallarını açık tutmak çok daha önemli bir hale geliyor. Çocuğunuzun tüm olumlu ve olumsuz duyguları yaşamasının doğal olduğunu bilmesi gerekir. Ayrıca çocuğunuz tüm duygularını sizle paylaşabileceğini bilmeli ve size güvenmeli. Çocuğunuz empati gerektiren bir olay yaşadığında ne yapması gerektiğini bilmediği bir duygu içerisine girdiğinde ona nasıl hissettiğini sorun, ne yapması gerektiği ile ilgili fikirlerinizi söyleyin onu empati yapmaya teşvik edin.

Çocuğunuz olumsuz duygularını ya da yaşadıklarını sizle paylaştığında onun ne kadar harika bir çocuk olduğunu sevgi dolu, nazik, şefkatli bir çocuk olduğunu söyleyin duygularını paylaşmasının ne kadar doğru bir davranış olduğunu ona anlatın ve her zaman duygularını paylaşması konusunda teşvik edici olun. Her çocuğun farklı olduğunu unutmayın; hepsi farklı şekilde öğrenir ve olaylara karşı farklı tepkiler verirler.

Her çocuğun karakteri farklıdır. Çocuğunuzu empati yapmaya teşvik etmesi gereken sizlersiniz unutmayın her çocuk bir nevi anne babasının aynasıdır. Bir çocuk ne kadar sevgi dolu, anlayışlı, empati duygusuna hakim ve insanlara karşı saygılı bir ailede büyürse o kadar çok bu duyguları paylaşabilecektir.