Çocuk diş hekimliği, çocuk yaş gruplarının ağız ve diş sağlığını kontrol eden, herhangi bir rahatsızlığı gidermek için çaba sarf eden kişilerden oluşmaktadır. Çocuk diş hekimler, çocuk yaş grubunda yer alan kişilerin ağız ve diş bakımlarını kontrol ile görevli olmaktadırlar. Çocuk diş hekimliği, çocuklarda karşılaşılan diş hastalıkları ile mücadele ederler.

Çocuk yaş grupları içerisinde yer alan kişilerin, ağız ve diş problemlerini çocuk diş hekimliğine aktarmaları gerekmektedir. Ayrıca çocuk diş hekimleri, çocuk yaş gruplarının ağız ve diş kontrollerini de gerçekleştirmektedir.

Çocuk Diş Hekimliğine Kimler Başvurabilir?

Çocuk diş hekimliğine çocuk yaş grubunda yer alan, ağız ve diş problemi yaşayan kişiler başvurabilmektedir. Çocuk diş hekimliği genel olarak 18 yaşına kadarki tüm çocukları tedavi etmek ile yükümlü olmaktadır. 0 yaşından 18 yaşına kadar, diş problemi yaşayan herkes, çocuk diş hekimliğine başvurabilir. Çocuk diş hekimliği 0 yaşından 18 yaşına kadarki çocuk gruplarının, tedavisi ile sorumlu olmaktadır.

Çocuklarda Diş Hastalıkları Nelerdir?

Çocuklarda, yetişkin bireylere oranlara daha sık ağız ve diş hastalıkları görülmektedir. Bu hastalıkların temel sebebi, çocukların beslenmesinden kaynaklı olmaktadır. Ayrıca çocukların, dişlerine olan bakımları yetişkinlere oranla daha düşük olmaktadır. Bu sebepten dolayı çocuk yaş gruplarında yer alan kişilerin dişlerinde, çürümeler ve zamanla oluşan ağrılar meydana gelmektedir.

Çocuklarda diş hastalıkları şu şekilde sıralanmaktadır;


  • Dişlerde çürüme.

  • Dişlerin yamuk bir şekilde dizilmesi.

  • Dişlerin seyrek olarak dizilmesi.

  • Dişlerin orantısız büyümesi.



Çocuk yaş gruplarında meydana gelen diş hastalıkları bu şekilde sıralanmaktadır. Bu hastalıkları yaşayan çocukların, ebeveynleri tarafından çocuk diş hekimine götürülmesi ve tedavi altına alınması gerekmektedir. Ankara çocuk diş doktoru bağlantısına tıklayarak çocuklarda diş sağlığı hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Çocuklar Ne Zaman Çocuk Diş Hekimliğine Gitmelidir?

0-18 yaş grubunda yer alan kişiler, çocuk olarak sayılmaktadır. Bu sebepten dolayı da herhangi bir diş kontrolünde ya da rahatsızlığında çocuk diş hekimliğine gitmek zorundadır. Çocuklarda, çocuk diş hekimliğine gitmek yaşlara göre değişiklik göstermektedir. 6 aylık ve 5 yaş arasında yer alan çocukların en az 4 ayda bir defa çocuk diş hekimliğine kontrole gitmesi gerekmektedir. 5 ila 10 yaş grupları arasında yer alan çocukların ise 6 ayda bir çocuk diş hekimliğine başvurması ve kontrole girmesi gerekmektedir.

Tüm bunların yanı sıra 10 yaş ve 18 yaş arasında yer alan çocuklarında en az 6 ayda bir çocuk diş hekimliğine kontrol amaçlı gitmeleri gerekmektedir. 0-18 yaş grupları arasında yer alıp, ağız ve diş problemi yaşayan kişilerin, hemen çocuk diş hekimliğine giderek, çocuk diş hekimi tarafından kontrole alınması gerekmektedir.

Çocuklarda Diş Kontrolünün Önemi

Çocuk gruplarının dişleri, sürekli olarak gelişmeler göstermektedir. Bu sebepten dolayı çocukların, sık sık diş hekimliğine giderek dişlerini kontrol ettirmeleri gerekmektedir. İlerde doğacak olan diş rahatsızlıkları için, sık sık diş kontrolünün önemi oldukça büyüktür.

Çocuklarda Diş Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Çocuklarda uygulanacak olan diş bakımı, çocuk diş hekimliği tarafından çocuklara anlatılmaktadır. Çocuk diş bakımını en iyi şekilde öğrenmek isteyen ebeveynlerde, çocukları ile beraber çocuk diş hekimliğine başvurabilirler. Çocukların diş bakımı düzenli olarak fırçalamak ile gerçekleşmektedir.

Çocuklarda Diş Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Çocuklarda diş tedavisi, çocuk diş hekimliği tarafından gerçekleştirilmektedir. Rutin kontroller yapıldıktan sonra uygulanacak tedaviye başlanır. Dolgu ve kanal tedavisi, diş teli tedavisi ya da çekme yöntemleri diş hekimleri tarafından uygulanmaktadır. Gerekli ağız uyuşturma işlemleri çocuklara uygulanır ve çocuk diş hekimleri tarafından tedaviye başlanır.