Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Kocatepe Gazetesinden Burcu Aydın’ın sorularını cevapladı. İşte Çoban’ın gündemdeki konularla ilgili önemli açıklamaları…   Afyonkarahisar’ın gündeminde olan konuları değerlendiren Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, minibüs esnafının, Afyonkarahisar halkının ve özel halk otobüsü şirketinin haklarını korumada adaletli davranmak zorunda olduklarını belirterek, “Şimdiye kadar elimizden geldiğince şahsım, meclis üyelerimiz ve çalışanlarımız adaletli olmaya çalıştık. İnşallah adaletli tavrımız devam edecektir” dedi.
Çoban, Belediye Çarşısı arkasındaki tarihi konağın müze olarak düzenleneceğini, Belediye’nin Afyonkarahisar’a kent müzesi kazandıracağınıda sözlerine ekledi
Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Kocatepe Gazetesi muhabirinin sorularını cevaplandırdı. Çoban, Taşhan’da, Taş Medrese’deki gelişmeleri, kent müzesi girişimlerini, Devrane Parkı’na nasıl bir düzenleme yapılacağını, meslek örgütü Baro’nun yapacağı tesis için yer tahsisi konusunu ve Aralık ayı meclis toplantısındaki trafik gerginliğini değerlendirdi.
TAŞHAN’IN
İHALESİ YAPILDI
Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, şehirdeki vakıf eserlerinde başta camiler ve benzeri tesislerde 2003 yılından itibaren hummalı bir çalışma ile restorasyon işlemlerinin bitirildiğini söyledi. Bunların içinde bir tek restore edilemeyen Taş Medrese ve Taşhan’ın kaldığını belirten Çoban; “Taş Medresi’yi 1 trilyon 250 milyar lira civarında bir harcama ile bilindiği üzere Belediyemiz restore etmişti. Geriye bir tek Taşhan kalmıştı. Taşhan için Vakıflar Genel Müdürlüğümüz restore et işlet yöntemi ile iki kez ihale çıkmıştı. Ama kimse ihaleye girmemişti. Basın mensuplarıyla Başbakan Yardımcısı Sayın Bülent Arınç’a bizzat yerinde bilgi vermiştik. Sayın Arınç, ‘Madem hiç kimse almıyorsa biz yaparız.’ ifadesini kullanmıştı. Biz derken devletin yapacağını kastetmişti. Nihayetinde Orman ve Su İşleri Bakanımız Sayın Veysel Eroğlu’nun desteğiyle Taşhanımız ihaleye çıkartıldı. Bundan yaklaşık 1,5-2 ay kadar önce Vakıflar Kütahya Bölge Müdürlüğü’nce ihalesi yapıldı. Ancak bir işin ihalesinin yapılması işe hemen başlanılacağı anlamına gelmiyor. Bilindiği üzere ihale kanunu gereğince bir takım sorgulamalar var. Yapılması gereken çalışmalar var. Tekliflerde yaklaşık maliyetin bir sınır değeri var. Bunun altında kalmaması gerekiyor. Altında kalırsa savunma alınması gerekiyor. İhalesi yapıldı ama bölge müdürlüğümüz gerekli çalışmaları yapıyor. Müdürlük ya ihaleyi onaylayacak ya da yeniden ihaleye çıkacak.” dedi. Kış mevsimi içerisinde Taşhan’ın ihale süreci çalışmalarının bitirilip, 2013 baharında restorasyon işinin başlayacağını umut ettiğini söyleyen Burhanettin Çoban, Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden aldığı şifai bilgilere göre 2 milyon TL artı KDV civarında bir bedelle restorasyonun yapılabileceği yönünde ihale tekliflerinin ortalamasında bir fiyat çıktığını belirtti.
TAŞ MEDRESE MAYIS’TA FAALİYETTE
İmaret Camii’nin arkasında yer alan Taş Medrese ile ilgili çalışmaların tamamlandığını kaydeden Burhanettin Çoban, burası için tefrişat çalışmalarının da yapıldığını kaydetti. Kış mevsiminde Taş Medresey’yi çalıştırıp işletmenin sıkıntılı olacağını belirten Çoban; “Biz de baharda Mayıs ayı ile birlikte Taş Medresemizi daha önce belirttiğimiz amaçlar doğrultusunda çalıştırmaya başlayacağız. Taş Medrese ile ilgili yapmamız gereken tek çalışma bahçe tanzimidir. Bununla ilgili Eskişehir Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan sanıyorum kararımız Kasım ayı itibariyle çıktı. İnşallah kurulun bildirdiği projeye göre bahçe tanzimini yapacağız. Bahçe tanzim çalışması bizim Taş Medrese’yi açmamıza engel değil. İnşallah Taş Medresemiz 2013 yılı Mayıs ayı itibariyle işlevlerine başlayacak.” diye konuştu.
ESKİ AFYON
AMBARI
MÜZE OLACAK
Afyonkarahisar Belediye yönetimi olarak kendilerinin hep ilkleri yaptıklarının altını çizen Burhanettin Çoban, Belediye tarihinde ilk kez Taş Medrese gibi bir tarihi eserin büyük para harcanarak restore edildiğini belirtti. Belediye yönetimi olarak ikinci ilklerinin de eski bir konağı satın alıp, Eskişehir Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan vereceği izne göre restorasyon yapma amacında olduklarını söyleyen Çoban; “Afyonkarahisarımız da bir kent müzesi yoktu. Birinci ve ikinci şehir çarşımız arasında kalan eski Afyon ambarı olarak bilinen iki katlı büyük bir bina pejmürde bir vaziyette duruyordu. Gerek ön cephesi özellikle yan ve arka cepheleri çok kötü bir görünüm arz ediyordu. Sahipleri ile irtibata geçip belli bir bedelde anlaşmıştık. Ancak tapu sahibi hanımefendi maalesef hukuki yeterlilik taşımıyor. Dolayısıyla konağın tapusunu kendisinden alamamıştık. Emri hak vaki olunca tapu maliki değerli annemiz yaklaşık 3 ay kadar önce vefat etti. Bu sürede veraset ve intikal işlemleri tamamlandı. Bu arada biz de kuruldan binanın kent müzesi kullanımı amacıyla istimlak için izin istemiştik. Bu izinde Kasım ayında kurulun yaptığı toplantıda çıktı. Şu anda bizim parayı ödeyip tapuyu almamız dışında bir engel kalmadı. Paramız hazır, tapu malikleri ne zaman imzaya hazır olduklarını söylerlerse biz de paralarını ödeyerek burayı Afyonkarahisar halkına kazandıracağız.” şeklinde konuştu.
DEVRANE
ESKİSİNDEN GÜZEL OLACAK
Devrane parkında yürütülen düzenleme hakkında bilgi veren Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, parkın daha önce belediye yönetimince sürekli kiraya verildiğini, ancak işletmecilerin kira borçlarını ödenmemeleri sonucu hep tahliye edildiğini kaydetti. Belediye olarak Baro yönetiminin sosyal tesis amaçlı kullanım başvurusuna karşın meclisin Devrane parkını tahsisi öngördüğünü hatırlatan Çoban şöyle konuştu: “Devrane Çay Bahçesi olarak bilinen alan yeşil alan olduğundan ancak 110 metrekareyi geçmeyen bir yapı yapılabileceği ortaya çıktı. Baromuzda bu büyüklüğü yeterli görmedi. Fazlaca inşaat yapamayacak olan Baro yönetimi Belediyemiz tahsisinden aldığı gayrimenkulü iade etti. Biz de tahsisi iptal ederek Belediyemizin çizdiği proje kapsamında burayı yap işlet devret yöntemiyle ihaleye çıktık. Afyonkarahisarlı bir firmamız bu ihalede en uygun teklifi verip yap işlet devret yöntemi ile kiracı olarak kullanmayı üstlendi. Bahçe duvarları, binası ve tanzimi ile ilgili firma çalışmalarını yürütüyor. Sanırım bu da 1-2 ay içerisinde bitecek. İnşallah Devrane Çay Bahçemiz eskisinden çok daha güzel bir görünümle Afyonkarahisar halkına hizmet edecek.”
BARO’YA UYGUN YER ARAYIŞI SÜRÜYOR
Afyonkarahisar Barosu’na tesis yapımı için yer tahsisi konusundaki çalışmaları anlatan Burhanettin Çoban, kendisinin de bir avukat olarak mensubu olmakla gurur duyduğunu söylediği Baro’nun tesis ihtiyacı için bir yer bulma niyetinde olduklarını söyledi. Belediye olarak kendilerinin tahsis edebilecekleri yerlerin genellikle Uydukent gibi adliye ve avukatların çalışma bölgelerine uzak yerlerde olduğuna değinen Çoban şunları söyledi: “Baro yönetimimiz genelde adliye binamızın olduğu çevreye yakın; 500 metre ya da bir kilometre mesafede bir arazi tahsisinin çok daha iyi olacağını belirtiyor. Böyle bir arazi gerek Milli Emlak Müdürlüğü’nden gerekse Belediyemiz’den arzu ediliyor. Eğer böyle bir yer bulabilirsek Baromuza yardımcı olmayı canı yürekten arzu ederiz.”
HERKES ÜSLUBA DİKKAT
ETMEK ZORUNDA
Belediye Meclisi’nin Aralık ayı toplantısında trafikle ilgili olarak iki üye arasında geçen gerginliği yorumlayan Burhanettin Çoban, durumu yurt dışı seyahatinde öğrendiğini ve üzüldüğünü belirtti. Belediye meclisinin 31 üyesi arasında mutlak surette farklı yorumların ve seslerin ortaya çıkacağını kaydeden Çoban sözlerine şöyle devam etti: “Çokseslilik bence demokrasinin bir güzelliğidir. Çokseslilikten zarar gelmez. Ama tabii ben Belediye Başkanı olarak gerek kendim gerekse Belediye Meclis üyelerimiz hangi partiden olursa olsun üsluplarına dikkat etmek zorundadırlar. Belediye Meclis üyelerinin herhangi bir esnaf kesitinin karşısındaymış, düşmanıymış gibi gösterilmesi doğru değildir. Bunu kabullenmemiz de mümkün değildir. Biz gerek minibüs esnafımızı koruma noktasında gerekse Afyonkarahisar halkının menfaatlerini koruma noktasında, özel halk otobüsü şirketini korumada adaletli davranmak zorundayız. Şimdiye kadar elimizden geldiğince şahsım, meclis üyelerimiz ve çalışanlarımız adaletli olmaya çalıştığı için inşallah adaletli tavrımız devam edecektir. Tekrar söylemek gerekirse üslup çok önemli. Herkes üsluba dikkat etmek zorundadır.”   Haber:Burcu AYDIN – Kocatepe Gazetesi