rnrnÇİN'DE, TÜRK MERMERİ ZİRVE YAPTIrnrnAfyonkarahisar Valis İrfan Balkanlıoğlu'nunda katıldığı Çin'de yapılan doğal taş fuarında Türk mermeri damgasını vurdu.rnrnTürkiye’nin doğaltaş ihracatında lider pazarı olan Çin Halk ...

Gözden kaçırmayın

ERKMEN’DE SERA YAPIMINA BAŞLANIYORERKMEN’DE SERA YAPIMINA BAŞLANIYOR

ÇİN’DE, TÜRK MERMERİ ZİRVE YAPTI Afyonkarahisar Valis İrfan Balkanlıoğlu’nunda katıldığı Çin’de yapılan doğal taş fuarında Türk mermeri damgasını vurdu. Türkiye’nin doğaltaş ihracatında lider pazarı olan Çin Halk Cumhuriyeti’nde, bu yıl 12.si düzenlenen, “Xiamen Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı” Türk doğaltaş sektörünün şovuna dönüştü. Türk doğaltaş sektörü, fuarda en büyük katılımı sağladı.
Ege İhracatçı Birlikleri’nin Türkiye Milli Katılım Organizasyonu’nu gerçekleştirdiği Xiamen Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’na 44 tanesi Milli Katılım Organizasyonu ile 100’ün üzerinde Türk firması katıldı. Türkiye’nin önemli doğaltaş üretim merkezlerinden biri olan Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu ve Pekin Ticaret Başmüşaviri Ender Öncü de fuarın ziyaretçileri arasında yer aldı. Xiamen Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’nın ziyaretçi sayısı ve fuar alanı bakımından Verona Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’nı geçerek dünyanın en büyük fuarı haline geldiğini belirten Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Erdinç, fuarın Türk Doğaltaş Sektörü açısından son derece başarılı geçtiğini kaydetti.
ÇİN’E DOĞALTAŞ İHRACATINDA HEDEF 1 MİLYAR DOLAR
Çin’in tüm doğaltaş ticaretinin yaklaşık yüzde 60’ının Xiamen Limanı’ndan gerçekleştiğini kaydeden Erdinç, “Amerika ve Avrupa’da yaşanan ekonomik durgunluk nedeniyle Çin bizim için yegâne büyük pazar konumunda. Türk mermeri görünüm açısından güzelliği, sağlıklı ve kaliteli oluşundan dolayı Çinliler tarafından seviliyor ve tercih ediliyor. Xiamen Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’na bu yıl yaklaşık 30 bin yabancı ziyaretçi geldi. Dünya’nın en büyük doğaltaş ithalatçısı olan Çin’e Türk doğaltaş sektörünün ihracatını arttırabilmesi için Xiamen Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı büyük öneme sahip. 2011 yılında Çin’e 560 milyon dolarlık doğaltaş ihracatı gerçekleştirdik. Hedefimiz 1 milyar doları aşmak” diye konuştu.
DOĞALTAŞ SEKTÖRÜNÜN 2023 HEDEFİ 7 MİLYAR DOLAR
Çin’de doğaltaş sektörü açısından bitmek bilmeyen bir kapasite olduğunu dile getiren Arslan Erdinç şöyle devam etti; “İhraç ettiğimiz ürünlerin yüzde 90’ı Çin’in iç piyasasında tükeniyor. Çin’in kuzey bölgelerinde Pekin, Tianjin, Harbin ve çevresinde mermer ve inşaat sektörü için Çin hükümetinin çok teşviği var.” Çin’de milyonlarca insanın yaşayacağı yeni şehirler kurulduğunu, bu kentlerin imarında Türk doğaltaşlarının yoğun olarak kullanıldığını kaydeden Erdinç; “2011 yılında Türkiye’nin Çin’e yaptığı ihracat 2 milyar 506 milyon dolar idi. Türk madencilik sektörü olarak Çin’e yaptığımız toplam ihracatın yüzde 60’ını yani 1 milyar 506 milyon dolarlık kısmını tek başımıza gerçekleştirdik. Doğaltaş ihracatımız ise 560 milyon dolara ulaştı. 2023 yılında Türk doğaltaş sektörünün Çin’e yapacağı doğaltaş ihracatının 3 milyar doları geçmesini, sektörün toplam ihracatının ise 7 milyar doları bulmasını bekliyoruz“ diyerek sözlerine son verdi.
Ege İhracatçı Birlikleri, Türkiye’nin doğaltaş ihracatında son 3 yıldır lider ülke konumunda olan Çin’e doğaltaş ihracatını daha da arttırmak amacıyla 18-21 Haziran’da Tianjin Doğaltaş Fuarı’na Türkiye Milli Katılım Organizasyonu’nu gerçekleştirmek için çalışmalarını sürdürüyor.