CHP Afyonkarahisar İl Başkanı Nevzat Ercan, Afyonkarahisar merkezde genel merkezin bilgisi dâhilinde aday çıkartmayarak İYİ Parti Belediye Başkan Adayı Dr. Mahmut Koçak’a destek verme kararı aldıklarını açıkladı.

 

Ercan, “Şimdiden Sayın Dr. Mahmut Koçak’ın Afyonkarahisar Belediye Başkanlığı müjdesini vererek hayırlı olsun diyor kendisine başarılar diliyorum” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar İl Başkanı Nevzat Ercan düzenlediği basın toplantısında ülke ve Afyonkarahisar gündemini değerlendirdi.

VATANDAşIN KAFASI İYİCE KARIŞTI

İl Başkanı Ercan, yeni yılın başta Afyonkarahisarlılar olmak üzere ülkeye ve insanlığa acı keder getirmemesini dileyerek, “Taksim Meydanında yılbaşı gecesi eğlenen Suriye, Irak ve diğer yabancıların yerine kendi insanımızın da değil eğlenmek seslerini acı ve sevinçlerini duyurabileceği, eğlenerek mutlu bir şekilde yeni yıla girebileceği özgür mutlu bir ülke diliyorum.  Yeni bir yıla girdiğimiz bu günlerde; dış politikada ki belirsizlik devam ediyor ne yapacağımız ne yaptığımız belli değil. Trump bir gün başka diğer gün başka söylüyor onların korunmalı, dostum dediklerine biz terörist diyoruz. Bunu söyleyene de stratejik ortağımız diyoruz. DAEŞ’i Türkiye halleder diyor eyvallah diyoruz. Buradaki YPG, PYD ne olacak diyoruz. Onlar benim dostum diyor. Vatandaşın kafası iyice karıştı. Hangisi dostumuz hangisi düşmanımız” dedi.

SEÇİMLERDEN SONRA ZAMLAR PATLAYACAK

“Suriye burada Kürt devleti kurdurtmam diyor. Ona göre pozisyon almaya çalışanlarda ne yapacağını şaşırmış durumda. Münbiç’e biz mi girdik Suriye mi belli değil” diyen Ercan, “İktidar ne kadar ortalığı güllük gülistanlık gösterse de, yeni yıl maalesef pek umutlu görünmüyor. Dış politika, sağlık eğitim, yargı ve ekonomideki sıkıntılar herkesin malumu. Halk tedirgin borçlanmış. Karşılıksız çekler senetler, icralar almış başını gidiyor. Enflasyonu düşürmek için yapısal değişiklik yapmak yerine sanayiciye, üreticiye, alana, satana baskıyla fiyat düşürterek sonuç almak mümkün değil. İthalat yatırımlar durma noktasında. Tarım ürünlerinde sıkıntı başladı. Kepeğin ardından, küspe ve mısır bulmak zorlaştı. Yetiştirici yakında hayvanını besleyeceği yem hammaddesi bulamaz noktaya gelecek. Sırada buğday var ekmek fiyatlarına zamlar geldi bile yapılması gereken zamlar seçimler nedeniyle baskı altına alınıyor. Seçimlerden sonra bu büyük patlamaya dönüşecek” diye konuştu.

TÜRKİYE YAKINDA SOVYET ÜLKELERİNE BENZEYECEK

Beyaz et üreticilerine zorla yaptırılan fiyat düşürme hamlesinin neredeyse kârsız iş yapan üreticilerin büsbütün zarar etmesine sebep olduğunu söyleyen Ercan, “Nitekim sektör kümes girişlerini azalttı, hammadde fiyatları düşmezse ki tersine yükselmeye devam ediyor veya et fiyatlarını yükseltemezlerse besiciler de üretimlerini durduracaklar. Vatandaşın et yemesi zora girecek ancak belli kesimler tüketebilecek. Sektör sektör baskıyla fiyat politikası belirlemek serbest piyasa ekonomisinde olacak şey değildir. Türkiye yakında her şeyin ucuz olduğu ama bulunmadığı eski Sovyet ülkelerine benzeyecek. Önce çok yükseltilen fiyatlar şimdi seçim ortamına gidiliyor diye yapılan yüzde 30’luk 40’lık zamlar yüzde 10-15 çekilip sanki ucuzluk yapılıyormuş gibi algı yaratılıyor. Dolar düşmüş gibi gösterilse de 2018 başından beri doların yüzde 30 arttığını çalışanların dolar bazında daha fakirleştiğini kimse göz ardı etmesin” şeklinde konuştu.

OLAYLAR İYİ DEĞERLEDİRİLSİN

Çok önemli fırsat olarak vurguladığı seçimde halkın sandığa gitmek istemediğine değinen Nevzat Ercan sözlerine şöyle devam etti: “Önümüzde çok önemli fırsat var. Halk sandığa gitmek istemiyor. Ama gidip mutlaka bu durumun hesabını sormalıdır. Türkiye’yi bugüne getirenler sanki 16 yıldır iktidar değilmiş gibi ‘Bay Kemal, Ey Kılıçdaroğlu, terör ortağı’ gibi saptırmalarla ülkenin durumunu klasik seçim taktikleriyle sorumlu muhalefetmiş gibi göstermek istemektedirler. Seçim kaybetmiş becerememiş. Siz kazandınız da ne oldu? Ülkeyi getirdiğiniz nokta bu. Hep yanılmışız, hep aldatılmışız. Vatandaşlarımız konuyu dikkatleri birilerinin üzerine atma gayreti ve algısı yapanlara fırsat vermesin. Olayları iyi değerlendirsin istiyoruz.”

YABANCILAR ÜLKEDE GÜVEN ARIYOR

Türkiye’de ki sorunu Başkanlık Sistemi olarak açıklayan Ercan konuşmasında ifadelere yer verdi: “Türkiye’nin sorunu Başkanlık Sistemidir. Yaklaşık fiilen 6 aydır uygulanmaya çalışılan bu sistem tıkanmıştır. Devletin yapısı işleyişi bozulmuştur. Hukuk güvencesinin ortadan kalkmış olması. Dışarıdan gelecek yatırımları da olumsuz etkilemektedir. İhracat ve turizm gelirleri yeterli olmadığından bütçe borç alarak kapatılmaktadır. Ancak borç verecek veya yatırım yapacak yerli veya yabancılar da borç verirken faiz oranlarını belirlerken o ülkenin hukuk düzenine, yasama, yürütme sistemine bakar. Güven veriyor mu vermiyor mu? Ama gelin görün ki, borç para bulmakta güçlük çekilmekte yüksek faizlerle borçlanılmaktadır.”

BU SİSTEMDE KİMSENİN GÜVENCESİ YOK

Ercan, “ Bizi kıskanan dış güçler yalanını biran önce bırakıp bu çatı başımıza çökmeden çoğulcu parlamenter sisteme, kuvvetler ayrılığına ve hukukun üstünlüğüne geçmeliyiz. Laikliği tekrar yerli yerine oturtmalıyız. Aksi halde çöküş devam edecek. Onun için bu iktidardan biran önce kurtulmamız gerekiyor. Önümüzdeki 31 Mart seçimlerini bunun için önemsiyoruz. Normal bir Belediye Başkanını seçelim. Aday bizim amcaoğlu, komşu, ben bu partiye oy vermeyeceğim ama teyze oğlu aday oldu gibi yaklaşımlar doğru değil. İstediğini Başkan adayı yapan istediğini görevden alan kanun hukuk teamül tanımayan bir sistem Türkiye’nin yararına değildir. Bu sistemde kimsenin güvencesi yoktur.”

YAPILACAK SEÇİM ADİL OLMAYACAK

Tarafsız olması gereken TBMM Başkanı Binali Yıldırım’ın istifa etmeden Belediye Başkan Adayı yapılabildiğine dikkat çeken Ercan şöyle konuştu: “Bir seçilmiş Belediye Başkanı birilerinin isteği ile görevden alınabiliyor. Yapılacak seçim in adil olacağını kimse söyleyemez.  Eşit şartlarda seçime gidilmemektedir. İstanbul da TBMM Başkanı sıfatıyla gidilmesinin sebebi budur. Muhalefetin karşısında AKP Genel Başkanımı var? Yoksa Sayın Cumhurbaşkanımı? Bunu halkımızın takdirine bırakıyoruz. Devlet imkânlarını sonuna kadar zorlasalar da halk bu sefer gereken cevabı verecektir. Biz önümüzdeki seçimlerde başarılı olmak için üzerimize düşeni yapacağız. Bunları mazeret olarak söylemek istemedim. Haksızlığa rağmen başarılı olacağız. Afyonda da Allah’ın izniyle bu başarıyı yakalayacağız. Geçmişte AKP’ye oy vermiş ve pişman olan vatandaşlarımızın oylarını da alarak iktidara önce yerelde dur diyeceğiz.”

MİLLET İTTİFAKI HAYATA GEÇECEK

Parlamenter Sistemden, haktan hukuktan yana tek adamlığa karşı olan partilerle güç birliği yapacakların belirten Ercan şunları söyledi: “Bu nedenle Afyonkarahisar merkezde genel merkezin bilgisi dâhilinde aday çıkartmayarak İYİ Parti Belediye Başkan Adayı Dr. Mahmut Koçak’a destek verme kararı aldık. Yapılan protokol ilçeleri de kapsadığından karşılıklı olarak bu destek bazı ilçelerde sürecek. Bu kapsamda CHP olarak bazı ilçelerde İYİ Parti’ye destek vereceğiz. İYİ Parti’de yine bazı ilçelerde CHP’nin adayına destek verecek.  Millet İttifakını ilimizde diğer partilerle de görüşerek hayata geçireceğiz. Bunun için protokol imzaladık. Genel merkezlerden her iki parti onayını aldıktan sonra ayrıntıları sizlerle İYİ Parti ile yapacağımız ortak basın toplantısında paylaşacağımızı belirtmek istiyorum. Şimdiden Sayın Dr. Mahmut Koçak’ın Afyonkarahisar Belediye Başkanlığı müjdesini vererek hayırlı olsun diyor kendisine başarılar diliyorum.”