CHP’den Yeni Kıyafet Yönetmeliğine Tepki
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar İl Başkanlığı yürürlüğe giren yeni kıyafet uygulamasını, “Herkes çocuğunu canının istediği gibi giydirsin demek, en hafif ifadeyle yoksullarla alay etmektir” diyerek eleştirdi.
“İlk ve Orta öğretimde ortak kıyafet zorunluluğunu, çocuklarımız arasında sınıf ayrımını ortadan kaldıran, eşitlik duygusunu pekiştiren ve sosyal kaynaşmayı sağlayan bir uygulamadır” denilen açıklamada şu ifadeler yer verildi;
“Çocuklarımızın kişilik ve gelişimlerini bu yıllarda tamamladıkları, bu dönemde yaşayacakları psikolojik, travmaların sonraki yıllarda telafisinin mümkün olmadığı pedagojik-psişik bir gerçektir. Her türlü davranış bozukluğunun ve suç eğiliminin temellerinin bu yıllarda atıldığı bilinmektedir.
Hal böyleyken ve halkımın yarıya yakını yoksulluk sınırı altında yaşıyorken, ‘Herkes çocuğunu canını istediği gibi giydirsin’ demek en hafif ifade ile yoksullarla alay etmektir.
Dar gelirli aileler sade ve ortak kıyafetleri satın alamamaktadır. Herhangi bir okul müdürüne ya da sınıf öğretmenine sorsalardı bu acı toplumsal gerçeği öğrenirlerdi. Bir gurup varlıklı aile çocuğunun, her gün yeni bir marka giyinerek okul yada sınıfa gelişlerini yoksul aile çocuklarının nasıl karşılayacağı hiç dikkate alınmamıştır. Bu çocuklara çaresiz ebeveynleri arasında yaşanacak tartışmaların, çocukları hem ailelerinden hem de okuldan soğutacağı gerçeği önemsenmemiştir. Hiçbir çocuk psikolojik olarak ezildiği ortama girmek istemez.
Getirilen uygulama aslında bir kıyafet serbestliği değil, yeni bir kıyafet yasağıdır. Söz gelimi ‘okul arması dışında herhangi bir rozet veya arma takılamaz’ yasağı Atatürk rozeti ve yasağını da kapsamakta mıdır?”
CHP Afyonkarahisar İl Başkanı Yalçın Görgöz imzalı açıklama şöyle sürdürüldü;
“Unutmamak gerekir ki Milli Eğitimin asıl amacı bilgi vermek değil kişilik yönünden ağlıklı ve gelişmiş nesiller yetiştirmektir. Bütün bu gerekleri bilmek için uzman olmaya da gerek yok. Çocuk sahibi her ana-baba bu inceliği bilir ve ona göre davranır.
AKP iktidarının, Başbakan’ın buyruğu ile gündeme getirdiği yönetmeliği cehaletle açıklamanın imkânı yoktur. Bu yönetmelik çocuklarımız üzerinde yürütülen ve 4+4+4 uygulaması ile başlatılmış sinsi ve siyasi toplum mühendisliğinin bir parçasıdır. Bu yönetmelik, AKP’nin çağdaş eğitim, bilim ve laiklikten duyduğu siyasi rahatsızlın tipik bir yansımasıdır.
İlkokul çağındaki bir kız çocuğunun kısa kollu kıyafet giymesine yasak getiren bir anlayış sadece ve sadece sapıklıkla açıklanır. Getirilen düzenleme ile başörtüsü bir sorun ayrışma nedeni olarak ilk ve orta öğretime taşımak amaçlanmaktadır. O yaşta ki çocuklarımızın, asla anlayamayacakları bir tartışmanın odağı haline getirilmesi ve bunun bilerek, isteyerek, tasarlanarak yapılması tam bir cinayettir.
Günlük oy kaygıları ile geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızı, böyle bir kaosun içine çekmekte sakınca görmeyen ve bundan siyasi çıkar bekleyenlerin kirli yüzleri açığa çıkmıştır.
Türk Milli Eğitiminin böyle bir siyasi sorumluluğun elinde oyuncak haline gelmesi-getirilmesi, çağdaş uygarlık yönündeki bütün kazanımlarımızdan vazgeçilmesi anlamına gelecektir.
Halkımızın buna asla izin vermeyeceğinden kuşkumuz yoktur.
Cumhuriyet Halk Partisi olarak diyoruz ki; okul kıyafetleri çocuklar arasında ayrıca yol açmayacak şekilde okul yönetimleri tarafından belirlenmelidir. Devlet okul kıyafeti alamayacak durumda olan ailelere yardımda bulunmalıdır.
Çocuklar onların geleceği üzerinden siyaset yapılmamalıdır. Kız çocukları hedef haline getirilmemelidir. Çocuk hakları korunmalıdır. Okullarda, yoksul varlıklı ayrışma yol açılmamalıdır. Toplumumuz bütün kesimlerini bu yönetmeliğin kaldırılması için gerekli demokratik tepkiyi göstermeye çağırıyoruz.