Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar İl Başkanı Nevzat Ercan, haftalık basın toplantısında ülke gündemi ve yerel gündeme dair değerlendirmelerde bulundu. Başkan Ercan, İl Belediye Başkanlığı seçimleri için Millet İttifakı’nda görüşmelerin sürdüğünü, anlaşma olmaması durumunda da 4 kişinin aday adayı olduğunu söyledi.
 

“SEÇİMLERİN GELDİĞİNİ SALDIRILARDAN ANLIYORUZ”

Seçimlerin geldiğini CHP’ye yapılan saldırıların sıklaşmasıyla anladıklarını kaydeden Başkan Ercan, “Biz yerel ya da genel seçim olduğunu partimize yapılan saldırıların arttığından daha iyi anlıyoruz. Seçim olduğu zaman veya olacağı zaman mutlaka bir harekat düzenleniyor. Tabiki ülkemizin güvenliği çok önemli ama bu davulla zurna ile yapılan bir harekat söz konusu. Yani ‘Biz geliyoruz.’ Bir hafta öncesinden 6 saat öncesinden haber veriliyor. Seçime gidildiğini bundan anlıyoruz. Sayın Genel Başkanımıza yapılan hakaretlerden anlıyoruz. ‘Ey Kılıçdaroğlu’ bitti, şimdi ‘Bay Kemal’ başladı. Yani Bay Kemal, Bay Kemal, bu Bay Kemal’a 11 milyon vatandaş çoluğunu çocuğunu saymazsak oy veriyor. Bu hakareti Sayın Cumhurbaşkanımız, AKP Genel Başkanı sıfatıyla mı yapıyor, Cumhurbaşkanı sıfatıyla mı yapıyor bunu anlayamıyoruz. Bu camiamızı haliyle üzüyor. Seçim normal gitmiyor.” dedi.

AKP İl Başkanı’na cevap veren Başkan Ercan, “İlimizde de AKP’li mevkidaşım Cumhuriyet Halk Partisi’ne saldırarak, sanki biz terör destekçisiymişiz gibi ithamlarda bulunuyor. Her seferinde söylüyorum. Cumhuriyet Halk Partisi’nin terörle hiçbir bağı, bağlantısı ve tavizi olamaz. Bunu da her seferinde Genel Merkezimiz, bizim bir üyemizde bile terörle bağlantılı insan bulamazlar. Çünkü biz Türkiye’nin üniter yapısından yanayız, biz Türkiye’nin birliğinden yanayız. Zamanında tabiki çok uyarıldı; kardeşim Esat denilirken birden kardeşi Esat düşman oldu. O günden bugüne binlerce insan öldü. Bunun vebalini kim taşıyor, onu kamuoyuna sormak isterim.” ifadesine yer verdi.

 

“3 AY GERİYE DÖNÜK ÖDEME YAPILACAK”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun verdiği asgari ücret sözünü hatırlatan ve 3 ay geriye dönük ödeme yapılacağını belirten Başkan Ercan, “Genel Başkanımızın asgari ücret ile ilgili belediyelere vereceğimiz bir sözü var. Asgari ücret 2 bin 200 lira olacaktır. Bu ne zaman olacaktır, 1 Ocak 2019’dan itibaren olacaktır. Cumhuriyet Halk Partili belediyelerde 3 ayda geriye ödenmek şartıyla 31 Mart’tan sonra seçimde kazanan belediyelerimizde kesinlikle 2 bin 200 lira üzerinden işçilere asgari ücret ödenecektir. Bu Genel Başkanımızın sözüdür. Geçmişte söylediği gibi ne söylediyse yapmıştır veya yaptırmıştır. 2 bin 200 lira önemlidir, hiçbir işçinin belediyeden çıkmasına, çıkarılmasına izin verilmeyecektir. Herkesin güvencesi vardır çünkü çoluğu çocuğu vardı, geçimini oradan sağlıyordur, insanların ekmeği ile oynanmayacak.” dedi.

 

“BELEDİYELERİMİZİN BORCU YOKTUR”

Afyonkarahisar’daki CHP’li 3 Belediye’de işçilerin maaşlarının ödenmediğini iddia eden AKP il Başkanına cevap veren Başkan Ercan, “Mevkidaşım Sultandağı’nda ilçemizde, Dazkırı ve Evciler İlçemizde, yani bizim şuanda Afyon’da 3 tane belediyemiz var. Bu 3 belediyemizde işçilerin ücretlerini ödeyemediğimizden bahsediyor. Bir çamur at izi kalsın. Özellikle 3 başkanımı da aradım. Hepsiyle görüştüm. Sultandağı Belediye Başkanımızın hiçbir işçiye verecek borcu yoktur. Yalnız eskiden şirkete verilen para şirket tarafından çalışanlara ödenmemiştir. Taşeron şirkete borcu varmış, şirkete para ödenmiş ama şirket çalışanlara borcunu ödememiş. Evciler’de yine öyle, geçmiş belediyelerden kalan bütün borçları bizim Belediye Başkanı ödemiştir. Sayın Veysel Eroğlu’nun hibe diye verdiklerini dahil Belediyemizden almışlardır, ona rağmen hiçbir borcu kalmamıştır, hiçbir işçiye borcu yoktur. Dazkırı Belediyemiz aynı şekilde, hiçbir borcu yoktur ödeme sıkıntısı yoktur. Hatta 3 buçuk milyona eskinin tabiri ile 3,5 trilyona üniversiteye bina yaptırmıştır. O kadar da güçlüdür. Bunu neye dayanarak söylüyor anlamak mümkün değil. ‘Ben söyledim.’ Hiçbir borcumuz yoktur.” şeklinde konuştu.

 

“İŞSİZLİK YÜZDE 21.6’YA ULAŞTI”

Ülkede işsizliğin yüzde 21.6’ya ulaştığına dikkat çeken Başkan Ercan, “Ülkemizde işsizlik yüzde 21.6’ya ulaşmıştır. 5 kişiden biri işsizdir. 100 üniversite mezunundan 29’u işsizdir. İşsiz insan depresyon, bunalım, ailelerine yük demektir. Toplumun huzursuzluğu demektir, işsizlik artıyor, neye göre artıyormuş, kışa geldiği için. Yani her şeye öyle güzel bir bahane buluyorlar ki, mevsimsel özelliklerden dolayı diyor. Yani kış geldiği için işsizlik var. Tren kazası oluyor, kader deniliyor, madenci ölüyor, fıtrat deniyor. Değerli kamuoyu bunun sorumlusu yok mu?” diye konuştu.

 

“SOKAKLAR HAK ARAMA YERİDİR”

Sokakların insanların haklarını arama yerleri olduğunu söyleyen Başkan Ercan, “İnsanlara sokağa çıkmayın deniyor, sokaklara insanlar çıkar ondan sonra sokaklar hak arama yeridir, sokaklarda insanlar eylem yapabilir. Kamu düzenini bozmamak şartıyla. Meramını anlatabilir, dilekçe veriyorsa, hükümet o gün ki iktidar vatandaşın isteğini yerine getirmiyorsa, tabi ki insanlar, sivil toplum örgütleri haklarını arayacaklar. Bu sadece Türkiye’de değil ki herkese lazım bu haklar. Bakın Belçika’da bir şeyler oldu, başbakan istifa etti, demek ki halk memnun değil. Fransa’da olaylar oluyor, benzinin fiyatı aşırı arttı diye olaylar oldu. Ondan sonra benzinin fiyatlarını çekiverdiler. İnsanların maaşlarına 100’er avro zam verdiler. Bazen Fransa’da çiftçiler traktörleriyle çıkıyor, sütleri döküyor yollara. Niye döküyorsun diye bunlara silah mı doğrultuluyor, meydan mı okunuyor. Hiçbir yerde meydan okuma yok. İnsanlar demokratik haklarını kullanıyor. Ama Türkiye’de demokrasi yok, biz istediğimizi yapıyoruz deniliyorsa denilecek bir şeyimiz yoktur. Bizlerde şahsen açıklamalarımızı yaparken, muhalefetimizi yaparken korkuyoruz.” dedi.

 

“BÜYÜK ŞİRKETLER KONKORDATO İLAN EDİYOR”

Ercan konuşmasına şöyle devam etti: “Afyonkarahisar’da, tabi ki Türkiye’de büyük şirketler konkordato ilan ediyor. Çoğu batma noktasında batıyor iflas ediyor. Bir yerel gazeteden bu şirketler kim diye soruldu, ben burada cevap vermedim, tüzel kişilerin, kişiliklerin, aleyhinde olacak isim vererek rencide etmek istemem. Ama o gazete ve gazeteci gider İcra İflas Dairesi’ne Afyonkarahisar’da kaç tane şirketin iflas ettiğini battığını görür. Türkiye’nin gündeminde bunlar var. Hızlı tren inşaatı durmuştur, Şuhut yolu kaç yılda biter bilemiyoruz. Az bir mesafe kalmasına rağmen biteceğini zannetmiyorum. Bütün yatırımlar durmuştur, hükümet ve iktidar zordadır tek sığınacakları konu ‘Bay Kemal’dir. Bay Kemal’i hakaret olarak kabul ediyorlar, ben onu şeref olarak kabul ediyorum.”

 

“DİLEKÇESİ BENDE OLAN ADAYLARIMIZ VAR”

Belediye Başkanlığı için 4 Aday Adayının olduğunu söyleyen Başkan Ercan, “Şuanda bende dilekçesi olan bunun dışında da toplamda 4 aday adayımız var. Değerlendiriyoruz, toplumun nabzını da ölçüyoruz, Afyonkarahisar’daki konjonktürü de iyi biliyorum. Buradan çıkıp, 6 bin, 10 bin, 25 bin oy almışız ama neticeye gidememişiz. Yönetimimizle birlikte Afyonkarahisar’da en iyisini yapacağız. Adayımız var bizim ama görüşmelerimiz sürüyor. Başka partilerle, özellikle Millet İttifakı konusunda bizim bir duyarlılığımız var. Zaten Genel Merkez Afyonkarahisar’ı pazarlık masasına yatırmadı. Afyon’da biz anlaştık, anlaştık, anlaşamazsak adayımızı çıkaracağız. Adayımızla yolumuza devam edeceğiz.” diye konuştu.