Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, Afyonkarahisar merkez Çetinkaya ve Sadıkbey Mahallesi’nde TOKİ tarafından yapılan konutların taksitlerindeki TÜFE Yİ-ÜFE oranındaki artışın ilanda yer almamasına rağmen sözleşmeye konulduğunu iddialarını Meclis gündemine taşıdı.

Gözden kaçırmayın

Sezer Küçükkurt, karikatür paylaştı!..Sezer Küçükkurt, karikatür paylaştı!..

Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, Afyonkarahisar merkez Çetinkaya ve Sadıkbey Mahallesi’nde TOKİ tarafından yapılan konutların taksitlerindeki TÜFE Yİ-ÜFE oranındaki artışın ilanda yer almamasına rağmen sözleşmeye konulduğunu iddialarını Meclis gündemine taşıdı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un cevaplaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na (TBMM)  2 ayrı soru önergesi verdi.

TAKSİTLER SABİT KALMAYACAK MI?
Toplu Konut İdaresi’nden (TOKİ) ev almak isteyen vatandaşların yaşadıkları mağduriyeti meclis gündemine taşıyan Milletvekili Köksal, önergesinde, “Afyonkarahisar merkez Sadıkbey Mahallesi’nde Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından 368 konut projesi kapsamında inşa ettirilen 2+1 nitelikli 260 adet konut için 07-29 Ocak 2021 tarihleri arasında, 3+1 nitelikli 108 adet konut için 01 Şubat-08 Şubat 2021 tarihleri arasında satış sözleşmeleri imzalanacağı belirtilmiştir. Hak sahiplerinin T.C. Ziraat Bankası Afyonkarahisar Şubesi ve Ziraat Katılım Bankası A.Ş. Afyonkarahisar Şubesinden konut kredisi kullanarak veya TOKİ ödeme şartları ile satın alabilecekleri belirtilmiştir. Ayrıca ilanda alıcılara satış fiyatının %10’u peşin kalan tutarın tamamı T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Ziraat Katılım A.Ş. tarafından aylık %0.49 oran ve 240 ay vadeyle sabit taksit ödemeli kullandırılacak krediyle Gayrimenkul Satış sözleşmesini imzalayacakları ilan edilmiştir. Ancak sözleşmeyi imzalamak için müracaat ederek Ziraat Bankasından kredi kullanmak isteyen alıcılara ödemelerin Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) oranlarına göre her yıl Ocak ve Temmuz aylarında değişiklik göstereceğini taksitlerin sabit kalmayacağını belirtmişlerdir. Bu durumda bu konutları almak isteyen hak sahiplerinin sabit taksit ve düşük faiz oranıyla ödeme yapabilecekleri için müracaat etmelerinden dolayı taksitlerin TÜFE Yİ-ÜFE oranlarına göre artış göstermesi yüzünden bir mağduriyet ortaya çıkacaktır. Bu konuda bakanlığınızca alıcılar lehine bir çalışma yapılacak mıdır?” dedi.

İLANDA BELİRTİLMEYEN KOŞULLARIN SONRADAN SÖZLEŞMEYE EKLENMESİ DOĞRU MU?
Önergesinde, “Bu konutlar ilana çıkarken niçin taksitlerin TÜFE Yİ-ÜFE oranına göre Ocak ve Temmuz aylarında artış göstereceği belirtilmemiştir?” sorusunu soran Köksal, “İlanda belirtilmeyen koşulların sonradan sözleşmeye eklenmek istemesi doğru bir uygulama mıdır? Vatandaşa niçin baştan tüm şartlar belirtilmemiş ilanda yer almamıştır? Hayatında ilk kez ev sahibi olma hayali kuran hak sahiplerine sonradan taksitlerde artış olacağı hükmünün dayatılarak sözleşme imzalatılması baştan bu hususa yer yer verilmemesi hakka hukuka ve hakkaniyete uygun mudur?” ifadelerini kullandı.

ÇETİNKAYA MAHALLESİ’NDEKİ KONUTLARDA DA DURUM AYNI..!
Bakan Kurum’un cevaplaması istemiyle verdiği bir diğer soru önergesinde de Afyonkarahisar merkez Çetinkaya Mahallesi’nde Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından 496 konut projesi kapsamında inşa ettirilen 2+1 nitelikli 333 adet konut için 07 Ocak-08 Şubat 2021 tarihleri arasında, 3+1 nitelikli 143 adet konut içinde 09 Şubat-20 Şubat 2021 tarihleri arasında satış sözleşmeleri imzalanacağı belirten Milletvekili Köksal, taksitlerdeki TÜFE Yİ-ÜFE oranındaki artışın ilanda yer almamasına rağmen sözleşmeye konulduğunu iddialarının bu konutlar içinde geçerliği olduğunu söyledi.

2 PROJENİN TOPLAMI 476 KONUT GÖRÜNÜYOR, SÖZLEŞMESİ
İMZALANMAYAN 20 KONUT HANGİ YOLLA SATILACAK?
Çetinkaya Mahallesi’nde Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından 496 konut projesi kapsamında inşa ettirilen projede 2+1 konut tipinde hak sahibi belirlenen 333 adet ve 3+1 konut tipinde ise 143 adet konutun her ikisinin toplamının 476 konut olduğunu kaydeden Köksal, “Proje de 2+1 nitelikli 336 adet ve 3+1 160 adet olmak üzere toplamda 496 adet konutun yapılacağı anlaşılmaktadır. Sözleşmesi imzalanacak konutların sayısına baktığımızda 2+1 konut tipinde hak sahibi belirlenen 333 adet ve 3+1 konut tipinde ise 143 adet konutun her ikisinin toplamının 476 konut olduğu görülmektedir. 496 konutun yapıldığı düşünüldüğünde sözleşmesi imzalanmayan 20 konut hangi yolla satılacaktır?” şeklinde konuştu.