Vali Mustafa Tutulmaz, 53 farklı ilden gelen toplam 130 öğretim üyesinin katıldığı Afyonkarahisar Valiliği himayelerinde AKÜ'nün ev sahipliğinde düzenlenen “ÜAK Sanat Dalları Eğitim Konseyi Genel Kurul Toplantısı ve Büyük Taarruz’un 100. Yıl dönümüne Yönelik Proje Önerileri Çalıştayı”na katıldı.

AKÜ İbrahim Küçükkurt Konferans Salonunda yapılan Çalıştayın açılış programına Vali Mustafa Tutulmaz, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, ÜAK Sanat Dalları Eğitim Konseyi Başkanı Prof. Dr. Turan Sağer ile 53 farklı ilden gelen toplam 130 öğretim üyesi katıldı.

Program öncesinde Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuarı öğretim üyeleri tarafından konser gerçekleştirilirken ve ‘An ve An Kocatepe’ isimli video gösterimi yapıldı.

Programın açılış konuşmasını ÜAK Sanat Dalları Eğitim Konseyi Başkanı Prof. Dr. Turan Sağer yaptı. Konsey Başkanı Sağer 2 gün sürecek olan Çalıştay ve Büyük Taarruzun 100. Yıldönümüne Yönelik Projeler hakkında bilgiler verdi. AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş ise böylesine anlamlı bir çalıştaya ev sahipliği yapmanın gururunu yaşadıklarını belirtti.

Son olarak konuşan Vali Mustafa Tutulmaz Cumhuriyetin nasıl kazanıldığının ve Afyonkarahisar’ın zaferin kazanılmasındaki öneminin gençlere anlatılması gerektiğini söyleyerek: “Öncelikle ilimizde sizleri ağırlamaktan duyduğum mutluluğu ifade etmek istiyorum. Ayrıca hem sanata, hem ilimize hem de ülkemize yapacağınız katkılardan dolayı sizlere teşekkür ediyorum. Bugün gerçekten önemli bir etkinliği sizlerle birlikte başlatıyoruz. Bugün öğleden sonra da yine ilimizin önemli şahsiyetlerinden Ahmet Şemseddin Karahisari adına düzenlenmiş olan geleneksel el sanatları ve diğer kültürel etkinliklerinin başlangıcını yapacağız. İlimiz tanımlanırken biz termalin, mermerin, lezzetin ve özelliklede zaferin merkezi olarak tanımlıyoruz. Burada gerçekleştirdiğimiz çalıştayın özelliklerinden birisi de işte bu zafer bölümüdür. Yine biz ilimizin tanıtımında Afyonkarahisar Cumhuriyetin Kazanıldığı Topraklar diyoruz. Afyonkarahisar’da başlayan Büyük Taarruz Savaşıyla çok zor şartlarda bu topraklar yeniden kazanıldı ve inşallah da kalıcı olarak yeniden Türk yurdu haline getirildi. Ancak bunlar kolay olmadı. Bizim bu zorluğu bugün ki gençlerimize ve vatandaşlarımıza anlatmamız gerekiyor” dedi.

Bu önemin bugüne kadar sözle anlatıldığını ve aslında etkisinin de çok fazla olmadığına dikkat çeken Vali Mustafa Tutulmaz: “Bizim bu önemi sanatla vatandaşlarımıza anlatmamız gerekir. Önümüzde üç yıllık bir süreç var. Bu üç yıllık süreçte bizim Zaferimizin 100. Yılını daha anlamlı bir şekilde kutlamamız gerekiyor. Büyük Taarruz Zaferine farklı bir bakış açısı getirmeye çalıştık. Bu bakış açısını geliştirmek için önümüzde üç yılımız var. Bizim bu üç yıllık süreçte ağır ağır sanatla beraber bu zaferi nasıl vatandaşımıza anlatabiliriz ve özellikle de 100. Yılında etkinliklerle bu zaferin önemini vatandaşa nasıl aktarabiliriz, bunun değerlendirilmesinin yapılmasını istiyoruz. Bu tür bir etkinlikte siz değerli hocalarımızın katkılarıyla hem ilimizin ve ülkemizin tanıtımına, hem de kazandığımız bu zaferlerin gençlerimize ve toplumumuza daha iyi anlatılabilmesine önemli vesile olabilecek çalışmaların yapılmasını arzuluyoruz. Bunda sizlerin muhakkak yıllardan beri edindiğiniz tecrübeleriniz birikimleriniz, sanatla olan yaşantınız bize büyük bir katkı sağlayacaktır. Burada özellikle sizlere teşekkür ediyoruz.” dedi.

Afyonkarahisar’ın artık keşfedilen bir il olduğunu belirten Vali Tutulmaz: “Genelde iller tanıtılırken keşfedilmemiş topraklar olarak, keşfedilmemiş yer olarak tanımlanırdı. Ancak şükür ki Afyonkarahisar keşfedildi. Afyonkarahisar artık turizmin önemli merkezlerinden biri haline geldi. Bugün termalde 27 bin yatak kapasitemiz var. Mevcut termal yatak kapasitemiz ile şuanda birinci sıradayız. Her yıl yatak kapasitemiz binerli olarak artmaya devam ediyor. Proje aşamasında olan ve inşaatı devam eden yatırımlar var. Zaten kalkınma planlarında da ilimizdeki yatak kapasitesindeki öngörü 75 bindir. Bu nedenle artık Afyonkarahisar bir turizm merkezidir. Turizm merkezlerinin muhakkak sanatla da desteklenmesi gerekir. Geçmişte Afyonkarahisar’ımızın sanatta da önemli bir konumu var. Sanatla ilgili olan tarihin ilk müzik yarışması bizim ilimizin sınırları içerisinde gerçekleşmiştir. Yine işte Hattat Ahmet Şemseddin Karahisari şuanda dünyanın en önde gelen hattatlarından birisidir. Tarihte yerini almıştır. Hala kendisinden bahsettiren bir hattattır ve bugün Süleymaniye Camiinin hat yazılarının onun tarafından yazıldığı ifade edilmektedir. Birçok yönüyle gerçekten sanata değer veren sanatın birçok özelliğini ilimizde barındırmaktayız. Sizlerin katkılarıyla inşallah bu üç yıllık süreçte uygulayabileceğimiz değişik sanatsal etkinliklerle ilimizi daha sanatla iç içe olan ve turizmin merkezi olma özelliğini devam ettiren bir konuma getiririz. Ben katıldığınız için sizlere teşekkür ediyorum. İlimizden mutlu huzurlu ve güzel izlenimlerle ayrılmanızı ve tekrar ilimize gelmenizi bekleyerek hepinize selam ve saygılarımı sunuyorum” ifadelerini kullandı.

Konuşmasının sonunda AKÜ Rektörü Karakaş’a teşekkür eden Vali Tutulmaz: “Biz Afyonkarahisar olarak kamu kurumları arasında çok iyi bir insicam yaratmış ve iyi bir diyalog kurmuş durumdayız. Üniversitemizin bütün çalışmalarından kamu kurum ve kuruluşlarımız faydalanmaktadır. Yine aynı şekilde kamu kurum ve kuruluşlarının imkânlarından üniversitemiz yararlanmaktadır. Üniversite-kamu, üniversite-sanayi işbirliğini önemli bir oranda sağladık, sağlamaya devam ediyoruz. Eksikliklerimiz muhakkak olmakla birlikte çok iyi bir konumdayız. Bunu sağlayan üniversite yönetimine, eğitimcilerimize ve bütün üniversite çalışanlarına da huzurlarınızda teşekkür etmek istiyorum.” dedi.

Konuşmaların akabinde AKÜ Rektörü Prof. Dr. Karakaş tarafından Vali Tutulmaz'a desteklerinden dolayı plaket takdimi yapıldı.

10-11 Ekim tarihlerinde, Afyon Kocatepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ve Devlet Konservatuvarı ev sahipliğinde gerçekleştirilecek çalıştay kapsamında sanat eğitimi alanında var olan güncel meselelere ilişkin gündem maddeleri, katılımcıların önerilerine ve tartışmalarına sunulacak.

Aynı zamanda Afyon Kocatepe Üniversitesi’nin de adını aldığı Kocatepe’nin, çok sayıda etkinlikle yâd edileceği “Büyük Taarruz’un 100. Yıldönümü” olan 2022 yılına yönelik sanatsal proje önerileri tartışmaya açılacak.

Vali Mustafa Tutulmaz “Üniversitelerarası Kurul Sanat Dalları Eğitim Konseyi Toplantısı ve Büyük Taarruz’un 100. Yıldönümüne Yönelik Proje Önerileri Çalıştayı” kapsamında düzenlenen ve GSF 27 öğretim elemanlarının yapıtlarından oluşan Karma Serginin de açılışını yaptı.
Seramik Bölümü Sergi Alanında 25 Ekim tarihine kadar sanatseverlerle buluşacak olan sergide, Geleneksel El Sanatları, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı, Resim, Seramik, Sinema ve Televizyon ile Temel Eğitim Bölümlerimizden 27 adet öğretim elemanımızın yapıtları Vali Tutulmaz ve protokol üyeleri tarafından ilgiyle incelendi.