Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada Çin’in "Uygur Türklerine" akıl almaz işkenceler uyguladıklarını ve Türkiye’nin bu duruma sessiz kaldığını belirterek AKP’lilere seslendi, “Siz, İnsan Hakları Eylem Planı’nı açıkladınız. Eğer bu konuda samimi iseniz, gelin komisyonu kuralım; ve bu yaşanan drama bir çözüm bulmak için bu noktada Türkiye  olarak, çözüme katkı sunalım” dedi.

Gözden kaçırmayın

Afyonkarahisar'da CHP İl Başkanlığı ve adaylarıyla toplantıAfyonkarahisar'da CHP İl Başkanlığı ve adaylarıyla toplantı

Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada Çin’in "Uygur Türklerine" akıl almaz işkenceler uyguladıklarını ve Türkiye’nin bu duruma sessiz kaldığını belirterek AKP’lilere seslendi, “Siz, İnsan Hakları Eylem Planı’nı açıkladınız. Eğer bu konuda samimi iseniz, gelin komisyonu kuralım; ve bu yaşanan drama bir çözüm bulmak için bu noktada Türkiye  olarak, çözüme katkı sunalım” dedi.


Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda CHP Grubu adına konuştu.  

UYGUR TÜRKLERİ AKIL ALMAZ İŞKENCELER GÖRÜYOR…

Sözlerine Miraç Kandili’ni kutlayarak başlayan Milletvekili Köksal, Kandilin insanlığa huzur, barış ve sağlık getirmesini dileyerek, “Çin Halk Cumhuriyetinde yaşayan Uygur Türkleri, maalesef, yıllardır artan baskılara ve insan hakları ihlallerine maruz kalmaktalar; Çinli yetkililer tarafından “yeniden eğitim kampı” adı verilen kamplarda akıl almaz işkencelere tabi tutulmaktalar. Uygur Türkleri hiçbir gerekçe gösterilmeksizin tutuklanmakta, aileleriyle görüştürülmemekte ve hatta her türlü özgürlükleri ellerinden alınmaktadır. Bu kamplarda, maalesef, dinî inanışlarından, yaşam biçimlerinden ve kendi kültürlerinden vazgeçmeleri için ağır baskılar uygulandığını da hepimiz gayet iyi biliyoruz.
Birleşmiş Milletler Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılması Komitesinin 30 Ağustos 2018 tarihli raporuna göre bu kamplarda yaklaşık 1 milyon Uygur Türkü bulunmakta ve İnsan Hakları İzleme Örgütünün 9 Eylül 2018 tarihli raporunda da Çin’in Uygurlara yönelik gözaltı, işkence ve kötü muamelelerinden söz edilmekte. Yine, Çin’in Uygur Türklerine yaptığı insan hakları ihlallerine karşı bir bildiri yayınlandı, bir mektup; bu mektubu 22 ülke imzaladı ama maalesef Türkiye imzacılar arasında değildi. Bu ayrıca bir garabettir. Bu konuda Bakanlığa önerge verdim, hangi gerekçeyle Türkiye’nin imzacı olmadığını sordum ama hâlâ önergemize cevap gelmedi.” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE BU ZULME NEDEN SESSİZ KALIYOR?

Uygur Türklerine eğitim kamplarında uygulanan zulme Türkiye’nin sessiz kaldığını kaydeden Köksal, “Türkiye’nin; Uygur Türklerine, yeniden eğitim kamplarında uygulanan bu zulme sessiz kalmasını, İslam İşbirliği Teşkilatı Zirve Başkanlığı yürütülürken dahi bir şey yapmamasını, 1-2 Mart 2019 tarihlerinde gerçekleştirilen 46’ncı Dışişleri Bakanları Konseyinde Çin’in yaptığı baskı ve zulümlerden hiç bahsetmemesini, bir de üstüne üstlük, Çin Halk Cumhuriyetine, sağladığı hizmetlerden dolayı teşekkür etmesini kabul edemiyoruz. Buraya gelip “Uygur Türkleri kardeşim.” diyorsunuz ama onlara yapılan zulme seyirci kalıyorsunuz. Bu mu sizin kardeşlik anlayışınız? Haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır diyoruz.  İşkenceden, baskıdan, zulümden en çok nasibini alanlar yine kadınlar ve çocuklar oluyor maalesef. O kamplarda tutulmuş kadınlarla çıkın bir konuşun. Kadınlar zorla kısırlaştırıldıklarından bahsediyorlar, genç kızlar “Kaynaştırma” adı altında Çinli erkeklerle zorla evlendirilmek istendiklerinden bahsediyorlar. Bakın, burada bir Uygurlu doktor 2013’ten bu yana 300 Uygur kadınından yaklaşık yüzde 27’sinin kısırlaştırıldığını ve bunun, başka operasyonlarda genel anestezi verildikten sonra kadınların rızası dahi olmadan yapıldığını tespit etmiş.” dedi.

MİLLET MECLİSİ OLARAK ÇÖZÜME KATKI SUNALIM

Milletvekili Köksal, konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı:
“Uygur Türkleri Çin’de “Dini inanışları ve isimleri yüzünden terörist muamelesi gördüklerini.” söylüyorlar. Burada bir Uygur Türk’ü var. “Kardeşim, lokantasında namaz kıldığı için on yedi sene hapse çarptırıldı. ‘Çin’de terörist sayılmak için Selamünaleyküm demeniz yeterli. Annemin sesini en son 2017’de duydum; kardeşim toplama kampında işkenceyle felç edildi.’ diyor. ” Yine, burada, Amerika gümrüğünde 13 ton saç ele geçirilmiş Uygurlara ait; İngilizce bir haber, bunu Türkçeye çevirdik. Şimdi, bütün bu yapılanlara karşı “Türk’üm”, “Müslüman’ım” diyen, onları bırakın “İnsanım” diyen bir kişinin kayıtsız kalmaması gerekiyor. Siz, İnsan Hakları Eylem Planı’nı açıkladınız. Eğer bu konuda samimi iseniz, gelin buraya bu komisyonu kuralım; hepimiz oturalım, araştıralım ve bu yaşanan drama bir çözüm bulmak için bu noktada Türkiye  olarak, Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak lütfen çözüme katkı sunalım. Çünkü oradaki kadınlardan biri biz olabilirdik, oradaki kadınlardan biri sizin kızınız… Bakın, burada kadın vekillerimiz var, oradaki kadınlardan biri biz olabilirdik; burada erkek vekillerimiz var, hepinizin eşi, annesi, kızı, kız kardeşi var, oradaki kadınlardın biri sizin eşiniz, kızınız, kız kardeşiniz, anneniz olabilirdi. Onun için, lütfen, gelin bu komisyonu kuralım, her şeyi araştıralım ve bu yaşanan insanlık dramına karşı çözümde bir katkı sunalım diyorum.”