Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, TBMM Genel Kurulu’nda konuştu. Köksal, meclis kürsüsünde esnafın dükkanını kapattığını iddia etti kilit gösterdié..

Gözden kaçırmayın

Fatih Erbakan, AK Parti'ye seslendi!..Fatih Erbakan, AK Parti'ye seslendi!..

Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, TBMM Genel Kurulu’nda konuştu. Köksal, meclis kürsüsünde esnafın dükkanını kapattığını iddia etti kilit gösterdié..

Köksal, “Keser döner sap döner gün gelir hesap döner. Çiftçi ödeyemediği borç kâğıdıyla, esnaf paslanmış kepenk kilidiyle, üniversite mezunu işsizler diplomalarıyla, iflas eden iş insanı iflas kararıyla, emekliler ceplerindeki son kuruşla sandıkta AKP’ye hesap soracak” dedi.
 
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda CHP Grubu adına konuştu. Milletvekili Köksal’ın konuşması ulusal basında ve sosyal medyada geniş yankı uyandırdı.

LEBALEP KONGRELERDE BULAŞMAYAN VİRÜS, ESNAFIN DÜKANINDA MI BULAŞIYOR?

“AKP’ye soruyorum: Gündeminiz ne zaman işçi, çiftçi, emekli, esnaf olacak?” diyerek sözlerine başlayan Milletvekili Burcu Köksal, “Pandemide kafeleri, kıraathaneleri, kahvehaneleri, lokanta ve restoranları kapattınız, sokağa çıkma yasağı getirdiniz, 65 yaş üstü ve 20 yaş altını aylarca evden çıkarmadınız ama sizin kongreleriniz yüzünden salgın pik yaptı, bütün bu emekler heba oldu. Peki, bir yıldır “aç kapa”yla perişan ettiğiniz esnafa ne verdiniz? En düşük BAĞ-KUR primi olmuş 1.055 lira siz esnafa 1.000 lirayı lütuf gibi gördünüz. Esnaf bir yıldır kan ağlıyor, size göre lebalep kongrelerde bulaşmayan virüs, esnafın dükkânında bulaşıyor. Pandeminin başında beri  125 bin esnaf dükkanına kilidi vururken siz esnafa destek olmak yerine icralık ettiniz, icralık.” dedi.


İŞTE ESNAFIN HALİ!

Konuşmasında Afyonkarahisarlı esnafın durumlarını anlatan gazete kupürlerini göstererek örnekler veren Köksal, “Afyonkarahisar’da esnafın hâli: Burası, tarihî Bedesten Çarşısı. Düğün, nişan, kına alışverişi; iğneden ipliğe, boncuktan düğmeye her şey satılır ve esnaf diyor ki: “Biz birikimimizi tamamen yedik, yüzde 80 zarar ediyoruz.” Yine ayakkabıcılar çarşısı, Afyonkarahisar’da canlı bir çarşıydı; “Akşam beş oldu, siftah yok.” diyor esnaf. Bir başka esnaf da şarküteri işletiyor Afyon merkezde, diyor ki: “İnsanlar artık peyniri gramla alıyor, işlerimiz kötü, esnaf borç içinde.” İşte, esnafın hâli.” ifadelerini kullandı.

AKP KONGRELERİ İLE KIRMIZIYA DÖNEN TÜRKİYE
HARİTASININ BEDELİNİ ESNAF VE ÇALIŞAN ÖDÜYOR


AKP’nin kongrelerinin bedelini esnafın ve çalışanların ödediğini söyleyen Köksal, “Peki, kafe, restoran gibi yerlerin kapanmasıyla işsiz kalan çalışanlara ne veriyorsunuz? Nisan ve mayıs ayları için 1.500 lira yani günlük 50 lirayla işçiye verdiğiniz değeri görüyoruz. Peki, soruyorum: Siz aylık 1.500 lirayla geçinebilir misiniz sayın AKP milletvekilleri? Lebalep kongreleriniz sonucu kırmızıya boyanan Türkiye haritasının bedelini esnafa ve çalışana ödetiyorsunuz siz.” şeklinde konuştu.


ÇİFTÇİNİN KAZANCI BORCUNU ÖDEMEYE YETMİYOR

AKP’nin çiftçileri de umursamadığını dile getiren Köksal, “Çiftçi tüm borçları için yapılandırma isterken siz sadece 31 Aralık 2020 tarihi itibarıyla tarım kredi kooperatifinde takibe düşmüş 931 milyon liralık borca yapılandırma getirdiniz. Ama ne yapılandırma... Temerrüt dönemi için yüzde 18 faiz, taksitlendirme dönemi için yüzde 12 faiz. Çiftçi ne istiyor, siz ne yaptınız? Çiftçi “Borçlarımın faizi tümüyle silinsin, uzun vadeye yayılsın, en az beş yıl süreyle taksitlendirilsin.” diyor çünkü çiftçinin kazancı borcunu ödemeye yetmiyor, çünkü ithalat politikanız yüzünden çiftçi bitiyor, çünkü gübrede, tohumda, yemde, zirai ilaçta, akaryakıtta, elektrik ve su faturalarında zam üstüne zam yaparak çiftçiyi yokluğa mahkûm ettiniz siz. Kredisini ödeyemeyen, üstüne de faizlerle borcu katlanan çiftçi iflas ediyor; tarlasını, traktörünü, hayvanını satıyor; haberiniz var mı?” dedi.


MİLYONLARCA EMEKLİ AÇLIK SINIRININ ALTINDA YAŞIYOR

Türkiye’de 13,5 milyon emeklinin 8 milyonunun 2 bin liranın altındaki maaşla geçinmeye çalıştığını belirten Köksal, “Emekliler nasıl, bir de onlara bakıyorum: 13,5 milyon emeklinin 8 milyonu 2 bin liranın altındaki maaşla geçinmeye çalışıyor. Açlık sınırı 2.718 lira olmuş, milyonlarca emekli açlık sınırının altında yaşıyor ve Cumhuriyet Halk Partisinin mücadelesiyle emeklilere vermiş olduğunuz bayram ikramiyesini de yıllar boyunca yerinde saydırdınız. Ayrıca, banka emeklilerine bu bayram ikramiyelerini vermediniz ama iş garanti ödemelere gelince yandaşlarınızın kasasını dolduruyorsunuz. Esnafa bin lirayı layık görenler Avrasya Tüneli için 391,8 milyon lira garanti ödemesi yapıyorlar. 8 milyon emekliyi 2 bin liranın altındaki maaşla geçinmeye mahkûm edenler Osmangazi Köprüsü için 3,2 milyar lira garanti ödemesi yapıyorlar. Çiftçinin borcunu faiziyle isteyenler Kuzey Marmara Otoyolu için 1,4 milyar lira garanti ödemesi yapıyorlar. İşçiyi günlük 50 lirayla açlığa mahkûm edenler Yavuz Sultan Selim Köprüsü için 3,6 milyar lira garanti ödeme yapıyorlar ama keser döner sap döner gün gelir hesap döner. Çiftçi ödeyemediği borç kâğıdıyla, esnaf paslanmış kepenk kilidiyle, üniversite mezunu işsizler diplomalarıyla, iflas eden iş insanı iflas kararıyla, emekliler ceplerindeki son kuruşla sandıkta size hesap soracak.” diye konuştu.