Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, Dinar İlçesi’ne bağlı köylerde çiftçilerle bir araya geldi. Tarlaların susuzluktan kuruduğunu ve ekinlerin mahvolduğunu kaydeden Köksal, “Her seçim döneminde söz verilip yapılmayan Dombayovası Sulama Projesi yapılmış olsaydı bugün bu köylerde ekinler kurumayacaktı” dedi.

Gözden kaçırmayın

Afyonkarahisar'da CHP İl Başkanlığı ve adaylarıyla toplantıAfyonkarahisar'da CHP İl Başkanlığı ve adaylarıyla toplantı

Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, Dinar İlçesi’ne bağlı köylerde çiftçilerle bir araya geldi. Tarlaların susuzluktan kuruduğunu ve ekinlerin mahvolduğunu kaydeden Köksal, “Her seçim döneminde söz verilip yapılmayan Dombayovası Sulama Projesi yapılmış olsaydı bugün bu köylerde ekinler kurumayacaktı” dedi.


Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, sosyal mesafe kurallarına titizlik göstererek Dinar İlçesi ile ilçeye bağlı Sütlaç, Karahacılı, Çobansaray, Alacatlı, Akgün, Dombay ve Uluköy köylerinde çiftçilerle bir araya geldi.

ÇİFTÇİ KURAYAN EKİNLERİNİ HAYVANLARINA YEM OLARAK KULLANMAK ZORUNDA KALDI
Milletvekili Av. Burcu Köksal, ilk ziyaretini CHP Dinar İlçe Başkanlığı’na gerçekleştirdi. Burada İlçe Başkanı Ali Arıkan ve partililerle birlikte basın açıklamasında bulunan Köksal, “Dinar İlçe Örgütümüze, partililerimize çok teşekkür ediyorum. Gerçekten böyle bir ilçe örgütü ile çalıştığımız için çok şanslıyım. Çünkü Dinar üzerinde yaşanılan tüm sıkıntıları yerinde tespit edip hassasiyetle benimle paylaşıyorlar. Beraber gidip gerekli tespitleri ve çalışmaları yapıyoruz. Ben gerektiğinde bunu Meclis kürsüsüne taşıyorum. Birlikte mücadele ediyoruz. Bu bağlamda ben gerçekten kendilerine vermiş oldukları desteklerden dolay çok teşekkür ediyorum. İnşallah bu desteklerle beraber CHP'yi birlikte iktidara taşıyacağız. Dinar'da da özlemini duyduğumuz CHP'li Belediye'ye birlikte imza atacağız. Buna inanıyorum. Küresel ısınma, iklim değişikliği gibi nedenlerle yağışların zamanında olmaması, yeterli olmaması yüzünden bu yıl ciddi anlamda tarlalarda bir verim kaybı yaşanıldı. Kuraklık yüzünden ekinler bu yıl başak veremedi, kurumaya yüz tuttu. Çiftçi de bu yüzden ekinlerini tamburla biçip hayvanlarına yem olarak kullanmak zorunda kaldı. Çünkü başka bir çaresi kalmadı. Yemin çuvalı olmuş 160 TL. Bugün süt ne yazık ki 2 lira 80 kuruştur. Bu tavsiye edilen fiyat. Ama biliyoruz ki sütü 2 lira 80 kuruşun çok altında rakamlarla satan çiftçilerimiz de vardır. Bu yüzden çiftçi yem alamaz hale geldi. Bu nedenle de yanan bu ekinlerini tamburla biçip hayvanına yedirmekten başka çare bırakılmadı. Yaşanılan kuraklık sıkıntısı nedeniyle. Biliyoruz ki Türkiye'de en pahalı mazotu kullanan Türk çiftçisidir. Elektrik zaten çok pahalı. Tüm bu masrafları yapıp eğer sondajı yoksa sulama yapamamışsa yağışların yetersizliğinden ekinleri kurudu. Yani bu masrafları yaptı ama ekin alamadı üstüne zarar etti. Ürünü yandı, başaklar çıkamadı. Başka olmayınca da tane olmuyor ne yazık ki. Tarlalarda görüyoruz özellikle Dinar, Dazkırı, Başmakçı, Evciler, Şuhut, Sandıklı ilçelerimizde birçok ekin 10-15 santim boyunda kalmış, susuzluk yüzünden başağı çıkamamış yanmış vaziyettedir.” dedi.

AKP YANDAŞ MÜTEAHHİT YERİNE BİR KEZ DE ÇİFTÇİLERİMİZE PARA ÖDESİN
“Çiftçinin artık bu dönem o tarlalardan mahsul alma şansı yoktur.” diyen Köksal, “Çiftçilerimiz en azından yeni dönem için tohum, gübre ve mazot desteği bekliyor. Bizde diyoruz ki yandaş müteahhitlere bunca zamandır ödedikleri Hazine garantileri yerine bir kez de çiftçiye para ödesinler. Çiftçinin zararını karşılasınlar, çiftçinin elinden tutsunlar. Ayrıca Dinar özelinde benim birçok kez Meclis gündemine taşıdığım sulama ile ilgili bir sıkıntı vardır. Bugün; Çobansaray, Alacatlı, Akgün, Karakuyu, Akçaköy, Burunkaya, Gökçeli, Çapalı, Eldere ve Dombay Ovasının köylerinde sulama sıkıntısı olduğunu on köyü içerisine alan Dombay Ovası Sulama Projesinin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini ben Mecliste birçok kez dile getirdim. Bugüne kadar bu sulama projesi hayata geçirilmedi. Her seçim dönemi AKP Milletvekilleri bu köylere sulama projenizi hayata geçireceğiz dediler. Köyünüz suya kavuşacak diye söz verdikleri halde bugüne kadar bu sözleri tutmadılar. Gelinen noktada bu 10 köyde yanan ekinlerin birinci derece de sorumlusu AKP iktidarıdır. Evet yağışlar yetersizdi. Ama sulaması sondajı olan yerlerde bu ekinler kurtuldu. Sulama yapılamayan yerlerde yağışların da yetersizliğinden maalesef bu ekinler kurudu. Onun için diyoruz ki kuraklıkla mücadele edilmeli. Eylem Planı yapılmalı ama özellikle Dinar gibi Büyük Menderes'in doğduğu bir ilçede de artık kuraklık sorun olmamalıdır. Bir an önce tüm köylerde ki sulama sıkıntısı çözülmelidir. AKP verdiği sözleri tutmalıdır. Çiftçinin de bir kez olsun yanında olup zararını karşılamalıdır.” ifadelerini kullandı. 

DİNAR DEVLET HASTENESİ’NDE UZMAN DOKTOR SIKINTI VAR…
Milletvekili Köksal, Dinar Devlet Hastanesi’nde ciddi anlamda uzman doktor sıkıntısı olduğunun önemli altını çizerek, “Geçtiğimiz hafta bunu TBMM'de dile getirdim. Dinar Devlet Hastanesi’nde ciddi anlamda bir uzman doktor sıkıntısı vardır. Dinar'daki hemşehrilerimiz tedavi için ne yazık ki çevre illerin hastanelerine sevk ediliyor. Bu nedenle ciddi anlamda maddi manevi mağduriyetler yaşamaktalar. Biz yıllardır kangrenleşen Dinar Devlet Hastanesi'ndeki uzman doktor sıkıntısının bir an önce giderilmesini istiyoruz. İnsanlarımızın ceplerinde paralarının olmadığının hesap edilmesi lazımdır. Sağlık hizmeti bir vatandaşın anayasal olarak alması gereken en temel hizmettir. Bu anayasal hakkı kullanmak için Dinar ve çevre ilçelerdeki hemşehrilerimiz Dinar Devlet Hastanesi’ne geldiklerinde tedavi olabilmeli yeterli uzman doktor yer almalıdır. Bu konuda hemşehrilerimizin yaşadıkları mağduriyetin takipçisi olacağız. Uzman doktor sıkıntısı çözülünceye kadar hemşehrilerimiz bulundukları yerde sağlık hizmeti alıncaya kadar.” şeklinde konuştu.

İMKANI OLAN SULAMA YAPABİLİYOR
Milletvekili Köksal, daha sonra beraberindeki partililerle birlikte İlçeye bağlı, Sütlaç, Karahacılı, Çobansaray, Alacatlı, Akgün, Dombay ve Uluköy köylerinde susuzluktan ekinleri kuruyan çiftçilerle bir araya geldi. Yaşanan kuraklığı Milletvekili Köksal’a anlatan Alacatlı Köy Muhtarı Soner Karagöz, “Kuraklık var Allah'tan ama. Burada su var. İmkanı olan sulama yapabiliyor.” dedi.
Akgün Köyü sakinleri ise baraj yapıldıktan sonra sularının kesildiğini ve kömür madeni yapılacak diye su verilmediğini söylediler.

BİR KİLOMETRE ÖTEDEN SU GETİREMİYORLAR!
Dinar İlçesi’ne bağlı yaklaşık 60 köy ve 2 kasaba ile çevre ilçe ve köylerde yaşanan kuraklık sorununu Meclis gündemine taşıdığını kaydeden Milletvekili Köksal, “Bu konuyla ilgili çiftçinin zararının acilen karışlanması gerektiğini söyledik. Ancak bununla beraber kuraklıkla mücadele için ciddi bir eylem planı yapılması gerekiyor. Kuraklık şöyle kader değil. Evet yağışların olmaması, yetersiz veya az olması elbette Allah'tan. Biz buna hiçbir şey demiyoruz. Ancak yağış olmamasına rağmen elinizde bir su kaynağı varken o kaynaktan çiftçiyi yararlandıramıyorsanız o zaman kuraklık kader olmaktan çıkıyor. İşte aynen Alacatlı Köyü’nde olduğu gibi . Köyün muhtarı diyor ki burada bir kilometre ötede Büyükmenderes var. Bir kilometre öteden bu köye su getiremiyorsanız o zaman kuraklık kader değildir. Sondaj vurup suyunu bir şekilde tedarik eden çiftçi ekinlerini büyük oranda kurtarmış. Ancak sondaj vuramayan su getirilmemiş çiftçi ekinlerini kaybetmiş durumda. Bunun canlı örneğini bulunduğumuz tarlalarda yaşadık. Yan yana iki tane tarla var. İçinde bulunduğumuz tarlanın yanında ki sondaj vurulmuş sulama yapılıyor. Kuraklık var. Ama orada sulama yapıldığı için ürünler kurtarılmış. Ancak içerisinde bulunduğumuz tarlada maalesef ekinler kurtarılamamıştır. Kuraklık yüzünden doğru dürüst ekinler büyüyememişler bile. İşte bu bize neyi gösteriyor? Yağış yok, yetersiz, aynı tohum, aynı toprak, aynı üretim ama birinde sulama yapılabiliyor. Vatandaş kendi imkanıyla tarlasını sulamış. Ama diğer vatandaşın imkanı olmadığından tarlasını sulayamamış. Sulayamadığı içinde ekinler mahvolmuştur.” dedi.

AKP’Lİ MİLLETVEKİLLERİ HER SEÇİM DÖNEMİ DOMBAYOVASI SULAMA PROJESİYLE İLGİLİ SÖZ VERİYORLAR
AKP’li Milletvekillerinin her seçim dönemi Dombayovası Sulama Projesiyle ilgili söz verdiklerini hatırlatan Köksal, “Her seçim dönemi Dombay Ovası Sulama Projesiyle ilgili söz veriyor, hayata geçireceğiz diyor, ovanıza su gelecek diyorsunuz. Ama seçilip gittikten sonra burada ki çiftçilere sırtınızı dönüyorsunuz. 2018 yılında Mecliste dönemin Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'na bizzat burada ki su sorununu söyledim. Sulama projesinin acilen yapılması gerektiğini belirttim. O gün beni dinlemiş olsaydı, verilen sözleri tutmuş olsaydı bugün bu sorun yaşanmayacaktı. Buradan çağrı yapıyorum; Lütfen bir an önce Dombay Ovasına verdiğiniz sözü tutun. Bu 10 köyü suyuna kavuşturun ve bu çiftçinin zararını karşılayın. Ayrıca yeni mahsulde de gübre, tohum ve mazot desteği çiftçiye verin.” şeklinde konuştu.

SU HAZIR ALT YAPI YOK, IRAK’A SU GÖTÜRMEDEN ÖNCE KENDİ MEMLEKETİNİZDEKİ SU SIKINTISINI ÇÖZÜN
Denizli ile ve Evciler İlçesi’ne sınırı olan Sütlaç Köyü’nde de durumun aynı olduğunu kaydeden Köksal, “Kuyu dibine bir arazi var. Kuyunun dibine yer alan ekinler susuzluktan yanmış. Tamburla biçilip hayvanına yem çıkarmaya çalışılmış. Ekinler yanmış halde. Evet kuraklık var. Yağışlar yetersiz ama burada da bir su kuyusu var. İmkan var su var. Ama alt yapısı yapılmadığı için Sütlaç Köyü’nde sulama yapılamıyor. Şimdi buradan şunu söylemek istiyorum. 12 yıldır bu memlekette Orman ve Su İşleri Bakanlığı yapmış olan Sayın Veysel Eroğlu hala Afyonkarahisar Milletvekili. Irak Su Özel Temsilcisiyim diye her yerde övünüyor. Sayın Eroğlu, Irak'a su götürmeden önce lütfen şu Dinar'ın Sütlaç Köyü’nde ki su sıkıntısını çözün. Burada hazır su var. Ama siz alt yapısını yapmadığınız için bu vatandaşın ekinleri sulanamıyor ve bu ekinler susuzluktan dolayı kuruyor. Bu çiftçinin zararı ne olacak? Altı yıldır bugün yarın diye oyalayıp su kuyusunu faaliyete geçirmediğiniz bu çiftçiler etmiş oldukları zararda ne yiyecekler, ne içecekler? Afyonkarahisarlı bütün Milletvekillerimize sesleniyorum. Başta iktidar Milletvekillerine. Çünkü bunu iktidar yapacak. Sayın Eroğlu, lütfen Irak Özel Temsilcisi olarak Irak'a su götürmeden önce, Irak'ta ki su sorununu halletmeden önce bir zahmet Dinar ilçemizin Sütlaç Köyü’nde ki su kuyularının alt yapısını yapıp faaliyete geçirin. Vatandaş, çiftçi burada rahatlıkla tarlalarını sulasın, ekinlerini alsın parasını kazansın. Bu hepimizin özellikle sizin boynunuzun borcudur. Bunu bir an önce bekliyoruz. Sayın Ali Özkaya Sütlaç Köyü’ne vermiş olduğunuz sözü lütfen tutun. Dinar sizinde memleketiniz. Lütfen burada ki hemşehrilerinizin sesine kulak verin. Bir an önce bu kuyunun alt yapısını faaliyete geçirin. CHP Dinar İlçe Başkanımız Ali Arıkan ve ilçe yöneticilerimizle birlikte bu işin takipçisi olacağız.” dedi.