Sezer Küçükkurt – Kocatepe Gazetesi…
Geçmişte buğday, mısır gibi ürünleri ithal etmeye alışan ülkemiz artık samanı bile ithal etmeye başladı. Afyonkarahisar gibi tarım ve hayvancılık merkezi olan bir yerde dahi besiciler, üreticiler saman bulmakta, almakta zorlanıyorlar.
Hükümet saman fiyatlarındaki yükselişi önlemek, memleketteki saman darlığını gidermek için yurt dışından saman alımına izin verdi.
Bu durum Türkiye’nin içinde bulunduğu durum açısından ve hatta geleceği açısından son derece acı bir durum değil midir?
2011 yılında Türkiye’nin bir milyon ton buğday ithal edileceği öngörülmüştü. Yanlış hatırlamıyorsak bu rakamlar fazlasıyla aşıldı. 2012 için de durum farklı olmadı.
Buğday ithal edebilmek için iki şeyin bulunması gerekiyor. Bir, buğdayı satın alacak para; iki, satın alınabilecek buğday. Şu anda ikisi de var. Ama ya bunları da bulamayacak hale gelirsek. Yaşanabilecek büyük bir krizde mesela savaş durumunda para belki bulunabilir ama, buğdayı biz üretmedikten sonra nereden bulacağız ki?
Dünyanın sayılı tahıl ambarlarından biri olan ülkemiz bu hale nasıl düştü?
Son yıllarda 2,5 milyon köylü ve tarımla uğraşan vatandaş boşta kalmış. Toprakların bir kısmı yapılaşmaya gitmiş, bir kısmı da boş duruyor, ekilmiyormuş.
Japonya gibi topraklarımız ekip, biçmeye uygun olmasa dışarıdan aldığımız buğdayı, samanı anlayacağız. Ama bizim topraklarımız, çiftçilerimiz boş dururken zaten kıt olan imkanlarımızı buğday almak için saman almak için yurt dışına taşımamız ne kadar doğrudur?
Buğday yetiştireceğimize sanayiimizi geliştirip daha fazla para kazanıyoruz savunmasında bulunanlar olacaktır elbette. Bu bahane de ne yazık ki çürüktür. Çünkü sanayii en ileri olan ülkeler kendilerine yetecek ve hattâ bazısı daha da fazlasını dışarıya satacak kadar buğday üretiyorlar.
Eskiden buğday ambarı olan, fazla buğdayını ihraç eden, topraklarını bugünkünden daha iyi değerlendiren Türkiye’nin bugün saman ve buğday ithal etmesi son derece üzücüdür, düşündürücüdür.
Allah bizleri buğdayı, samanı el kapılarından dileneceğimiz, paramızla bile bu nimetler bulamayacağımız günlerden muhafaza eylesin.