TKDK Afyonkarahisar İl Temsilciliği’nin “Kırsala destek Türkiye’ye bereket” sloganı ile devam ettirdiği bilgilendirme toplantılarına bir yenisini daha eklendi. Son olarak Ticaret Borsası’nda gerçekleştiren toplantıda konuşan Kıdemli Başvuru Kabul Uzmanı Özgül Mukaddes Elitak, söz konusu faaliyetlerin yatırımın uygulandığı alanda yatırım bitiminden itibaren 5 yıl sürecince devam ettirilmesi gerektiğini ifade etti.
Süt ve süt ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanmasına hibe desteği, süt üreten tarımsal işletmelere hibe desteği, et ve et ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanmasına hibe desteği ve et üreten tarımsal işletmelere hibe desteği konusunda vatandaşın bilgilendirildiği toplantı Afyonkarahisar Ticaret Borsası (ATB) toplantı salonunda gerçekleşti. “Kırsala destek Türkiye’ye bereket” sloganı ile devam ettirilen bilgilendirme toplantısı ATB Başkanı Mehmet Mühsürler başta olmak üzere, TKDK İl Koordinatörü Metin Şehitoğlu, Kıdemli Başvuru Kabul Uzmanı Özgül Mukaddes Elitak, Uzman Semih Aydoğdu, Yerinde Kontrol Birim Amiri Kemal Yıldırım ve Kıdemli Ödeme Talep Uzmanı Birsen Karaaslan’ın önderliğinde düzenlenen toplantıya çok sayıda vatandaş katıldı.
Kıdemli Başvuru Kabul Uzmanı Özgül Mukaddes Elitak’ın sunumu ile başlayan bilgilendirme toplantısında ilk olarak süt ve süt ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanmasına hibe desteği konusu ele alındı. Süt üreten işletmeler için verilecek desteğin harcamalar toplamının yüzde 50’sini oluşturduğunu dile getiren Elitak, süt ve süt ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması alt tedbir kapsamında bir yatırım için uygun harcamalar toplam tutarının ise süt işleyen işletmeler için en az 50 bin Avro, en fazla 3 milyon AVRO olduğunu söyledi. Süt toplama merkezleri için uygun harcamaların toplam tutarına da değinen Elitak, en az 25 bin Avro, en fazla 1 milyon Avro’nun ihtiyaç kalemlerini oluşturduğunu ifade etti.
Süt üreten tarımsal işletmelere hibe desteği hakkında da bilgiler veren Elitak, başvuru sahibinin başvuru sunulduğu tarihte 40 yaşın altında olan genç çiftlerin sahip olduğu tarımsal işletmelere yatırımlar için kamu katkısının yüzde 55, dağlık alanlardaki tarımsal işletmelere yatırımlar için kamu katkısının yüzde 60, başvuru sunulduğu tarihte 40 yaşın altında olan genç çiftlerin sahip olduğu dağlık alanlardaki tarımsal işletmelere ait yatırımlar için kamu katkısının yüzde 65 olduğunu belitti. Elitak, süt üreten tarımsal işletmeler alt tedbiri kapsamında bir yatırım içi uygun harcamalar toplamı tutarının en az 15 bin avro, en fazla 1 milyon avro olduğunu sözlerine ekledi.
Et ve et ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması alt tedbiri kapsamında bir yatırım için uygun harcamalar toplam tutarının Et ve et ürünleri işleyen ve pazarlayan işletmeler için en az 30 bin Avro, en fazla 3 milyon Avro olduğunu kaydeden Elitak, bu alanda yapılacak mevcut işletmelerin gıda hijyeni, halk sağlığı, hayvan sağlığı, hayvan refahı, iş güvenliği, çevre koruma ile ilgili ulusal minimum standartları karşılaması ve durumu belirten belgelerin sunulması gerektiğini de belirtti. Elitak, Afyonkarahisar’ın kırmızı et işlenmesi ve pazarlanması ve kanatlı et işlenmesi ve pazarlanması konusunda en uygun bütçe kalemini oluşturan iller arasında yer aldığını da ifade etti.
Bilgilendirme toplantısında son olarak et üreten tarımsal işletmelere hibe desteği konusunda vatandaşları bilgilendiren Elitak, alt tedbir kapsamında bir yatırım için uygun harcamalar toplam tutarının kırmızı ette en az 20 bin Avro, en fazla 1 milyon Avro, kanatlı etin uygun harcamalar toplam tutarında en fazla 500 bin Avro’nun oluştuğunu ifade etti. Elitak, başvuru sahiplerinin yatırım faaliyetlerini seçilen uygun il sınırları içerisinde gerçekleştirmek ve söz konusu faaliyetlerin yatırımının uygulandığı alanda yatırım bitiminden itibaren 5 yıl sürecince devam ettirilmesi gerektiğinin de altını çizdi.