Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, 2012 yılında belediyenin hiç borçlanmadan kendi öz kaynakları ile yaklaşık 50 milyon TL tutarında bir yatırım gerçekleştirdiğini söyledi.rnrn2012 yılının Afyonkarahisar’da ...

Gözden kaçırmayın

ERKMEN’DE SERA YAPIMINA BAŞLANIYORERKMEN’DE SERA YAPIMINA BAŞLANIYOR

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, 2012 yılında belediyenin hiç borçlanmadan kendi öz kaynakları ile yaklaşık 50 milyon TL tutarında bir yatırım gerçekleştirdiğini söyledi. 2012 yılının Afyonkarahisar’da alt yapı, çevre ve sosyal yatırımlar ile ilklerin yaşandığı bir yıl olduğunu anlatan Belediye Başkanı Çoban, “Belediyeler yerel ihtiyaçları gözeterek çalışan kurumlardır ancak son yıllarda belediyelerin sosyal belediyecilik anlayışı çok ön plana çıktı. Dolayısıyla bizimde hedefimizde insan var. Hangi insan var, Afyonkarahisar’da yaşayan insanlar var” dedi. Çoban, 2013 yılında da büyük yatırım hamlelerinin devam edeceğini söyledi. Afyonkarahisar Belediyesi olarak 2010 yılından sonra yatırım hamlesi başlatarak rekorlar kırdıklarını belirten Çoban, 2012 yılında Kasım ayı itibari ile belediye olarak yaklaşık 50 milyon TL’lik bir yatırımı borçlanmadan yaptıklarını söyledi. Bu rakamın 180 bin nüfuslu bir kent için önemli bir rakam olduğunu belirten Çoban, şöyle konuştu: “Geçmişte Afyonkarahisar Belediyesi yıllık 10 milyon TL yapabilirken, biz hiç borçlanmadan, arsalar, gayrimenkuller satmadan kendi öz kaynakları ile 50 milyon TL’lik bir yatırım yaparak Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdık. 2012 yılında Türkiye’de büyük şehir belediyeleri de dahil olmak üzere nüfusu göre bir oranlama yapınca biz asfalt ve beton parke yollarda bir rekor kırdık. Biz bu sene 162 bin ton sıcak asfalt, 350 bin metre karede beton parke yol yaparak adeta yol konusunda rekor kırdık. 2012 yılında 10 metre genişliğinde 150 kilometre yol yaptık, yani örnek verecek olursak Afyon’dan Burdur’a kadar yol yaptık. Bu 2012 yılında yaptığımız en önemli hizmetti” ÇÖPTEN ELEKTRİK ÜRETEN İLLER ARASINDA BİRİNCİ OLDUK
Afyonkarahisar Belediyesi’nin vizyon projesi olan Akarçay Projesi’ne 2012 yılında başlanıldığını ve bitme aşamasına geldiğini söyleyen Belediye Başkanı Çoban, şunları söyledi: “Akarçay’ı bitirdiğimiz zaman içerisinde gemileri, sandalları ve gondolları ile gezilebilen bir yer olacak. Akarçay 2013 yılı içerisinde esas yüzünü gösterecek. Bununla ilgili de hazırlıklarımızı yaptık. Şu anda gemi almak için gerekli araştırmaları başlattık”
2012 yılında Afyonkarahisar Belediyesi olarak 500 yıllık bir tarihi eser olan Taş Medrese’ye sahip çıktıklarını ve restorasyonuna 1 milyon TL harcayarak restore ettirdiklerini anlatan Çoban, şu bilgileri verdi:
“Türkiye’ye örnek modern hayvan barınağını 1 milyon TL’yi geçen bir yatırım ile yaptık. Yine Türkiye’ye örnek 24,5 milyon TL’ye mal olan atıksu arıtma tesisimiz 2012 yılı içerisinde bitirildi ve hizmete alındı. Artık Afyonkarahisar ve çevresindeki kasaba ile köylerin atıksuları modern bir şekilde arıtılıyor ve son derece kaliteli bir şekilde Akarçay kanalı ile Eber gölüne gönderiliyor. Türkiye’de birkaç büyükşehir belediyesi dışında iller bazında ilk kez düzenli çöp depolama alanından elektrik üreten tek il olduk. Şu anda 1,2 megabayt saat ile elektrik üretimine başladık. Kasım ayında bu rakamı 1,7 megabayt saate çıkardık, inşallah hedefimiz bunu saatte 2 megabayta çıkarmak. Sadece elektrikten elde ettiğimiz gelir 100 bin TL’nin üzerine çıkmaya başladı. Çöpten elektrik üreten iller arasında birinci olduk.”
Çoban, Afyonkarahisar Belediyesi’nin alt yapı çalışmaları ile birlikte çevre yatırımları ve sosyal belediyecilik anlayışını da ön planda tutarak çok sayıda projeyi hayata geçirdiğini söyledi.
2009 yılında engellilere yönelik başlattıkları akülü araç dağıtımını bu sene devam ettirdiklerini belirten Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, şöyle konuştu: “2012 yılında 170 akülü aracımızı sadece Afyonkarahisar’a değil çevre illerde yaşayan engelli vatandaşlarımıza dağıttık. Birçok belediye hizmetini bu dönemde devam ettirdik. Kanalizasyon, içme suyu değiştirme çalışmalarımızla birlikte, kaldırım ve yol çalışmaları, birçok park ve bahçe yaptık. Afyonkarahisar’da ilk kentsel dönüşümü başlatan belediye olarak, Konya yolunda 160 adet sosyal konut alanında başlattığımız bu dönüşümü Mısri Cami ve Hıdırlık eteklerinde de uygulayacağız. Bununla ilgili gerekli dosyamızı hazırlayarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na teslim ettik. Kentsel dönüşümle ilgili bir önemli projemiz daha vardı. Artık şehirler meydanları ile anılıyor. Kent Meydanı Projemizi hayata geçirdik. Anıtpark önünde belediyemize 12 milyon TL gelir getiren iş hanını yıkarak ilk adımı atmıştık. Hükümet Konağı’nın taşınmasında bir gecikme oldu. İnşallah 2013 yılının Nisan ayında yeni yerine taşınmayı planlıyor. Hükümet Konağı taşınır taşınmaz biz o binayı yıkarak, projemizde bir adım daha atmış olacağız. Meydan Projesi ile taşınması gündeme gelen Zafer Müzesi içinde bir kamuoyu anket çalışması yaptık. Afyonkarahisar’da yaşayan vatandaşlara müze taşınsın mı meydan içerisinde mi kalsın diye sorduk. Çoğunluk meydan içerisinde kalsın dedi ve biz bu karara uyacağız. Müzemiz yeni yapılacak meydan içerisinde kalacak” GÖKTEN CEYLAN (İHA)