BOLVADİN’DE FAYTON NOSTALJİSİ Afyonkarahisar’ın Bolvadin İlçesinde unutulmaya yüz tutan faytonlar, yeniden ilgi görmeye başladı.
60 yıllarda oldukça yaygın olan ve müşteri bekleyen faytonlar, zamanla teknolojiye ve motorlu taşıtlara yenik düştü. Son yıllarda sayıları neredeyse yok denecek kadar azalan faytonlar ve faytonculuk mesleği, yok olmaya yüz tutmuşken, sünnet ve düğün törenlerinde değişiklik arayışında olan bazı vatandaşlar tarafından bu geleneksel taşıt yeniden ilgi görmeye başladı.
Bolvadin’de de faytonlar son günlerde özellikle sünnet olacak çocukların gezdirilmesi için tercih ediliyor. Sünnet çocuklarının gezdirilmesi geleneği, çocuğu herkesin sünnet giysileri içinde rahatça görebilmesi için genellikle üstü açık bir taşıt ya da bir at gerektiriyor. Sünnet çocuğunu atla gezdirme geleneği ise günümüzdeki çocukların hiç ata binmemiş olmaları, düşme riski ya da ata binmekten korkmaları gibi nedenlerden dolayı kolay uygulanamıyor.
Faytonlar tam da bu ihtiyaç için en dikkat çekici seçenek olarak öne çıkıyor. Davul zurnalı konvoyla gelen bir fayton, görenlerin ilgi odağı oluyor.
Ancak fayton geleneği Bolvadin’de Faytonların sınırlı sayıda olması nedeniyle daha fazla benimsenmiş görünüyor. Çünkü Bolvadin’deki faytonlara halkın ilgisi yalnızca sünnet ve düğün konvoylarıyla sınırlı kalmıyor. Faytonla gezerek nostalji yapanlar da oluyor.