Kültür ve tarih araştırmacısı yazar Hasan Özpınar, Aralık 2010 tarihli Taşpınar Dergisinde "Nuh'un Gemisi"ni yazdı.

Gözden kaçırmayın

Afyonkarahisar'ın Yavrusu Mehmet Akif için Destek ZamanıAfyonkarahisar'ın Yavrusu Mehmet Akif için Destek Zamanı

Kültür ve tarih araştırmacısı yazar Hasan Özpınar, Aralık 2010 tarihli Taşpınar Dergisinde "Nuh'n Gemisi"ni yazdı.


O yazıyı, resimle birlikte sizlerle paylaşıyoruz, bir Afyonkarahisar anısı olarak...



BİR NUHUN GEMİSİ VARDI

(Taşpınar Dergisi / Sayı 5 Aralık 2010)


Afyon'da otobüs taşımacılığı deyince bir neslin belki de ilk hatırladığı isimlerden biri ''NUHUN GEMİSİ''

Şimdiki gibi trafikte belli bir yaş şartının ve araçtaki yolcu sayısının sıkı sıkıya kontrol edilmediği yıllarda özellikle köylere çalışan otobüslerin yaşına ve haline bakılmazdı.Tek amacı şehre,pazara gidip gelmek olan insanlarımız elbetteki henüz lüksün ve verdiği yol parasının hakkını aramak gibi bir düşüncenin peşinde değillerdi.Otobüsün içi doluysa bagajda veya o yıllarda pek çok aracın üstünde yeralan bagajlarda çuvalların üstünde, arasında seyahat edenlere sık sık rastlanırdı. Öyle ya köye dönemeyip şehirde otelde ya da handa sabahlamaktansa ne şekilde olursa olsun evine dönmek en güzeliydi.
Bildiğiniz gibi arasıra gündeme gelen Nuhun Gemisi'ni arama çalışmaları 1970'li yıllarda da gündeme damgasını vurmuş.İşte o günlerde AFYON-ÇAY arası otobüs taşımacılığı yapan Halil Sakarya'ya ait Nuhun Gemisi adlı otobüs Hürriyet Gazetesi muhabiri Muzaffer Nal’ın dikkatini çekmiş ve sonraki günlerde gazetede bir haber'' NUHUN GEMİSİ BULUNDU''.
Aslına bakarsanız otobüsünde Nuhun Gemisinden farkı yok.Yolcu olarak ne ararsanız var.Köpek ,eşek,koyun,tavuklar... Hepsi bir arada yolculuk yapıyor Ortasına kadar koltuk olan,arkadaki koltukları sökülüp ortaya çıkan alan diğer yolculara !.. tahsis edilen bir otobüs.Rivayete göre yolda aracı sık sık çevirip durduran ve ‘’ bu araç insan taşımak için yapılmış,senin aracında ne ararsan var’’ diyen polislere şöförün cevabı
‘’ üzerindeki yazıyı okumadınız mı? ‘’ olur.

Aradan geçen otuz yıldan fazla bir zaman zarfında günümüzde hala bu şekilde yolculuk yapılan köylerimiz var mıdır bilinmez.

Uzun yıllar ilimiz yollarında seyreden ve ilk defa görenlerin hayret dolu bakışlarıyla izlediği Nuhun Gemisine ne mi oldu ?; 1988 yılına kadar ne bulursa taşımaya devam eder ve o yıl Isparta-Yalvaç ilçesine satılır.O günden bu yana bir daha da gören yok.

(Fotoğraf Ahmet Bölükbaşı)