“Güzel bir evlilik iki şeye bağlıdır: Birincisi doğru insanı bulmaya, ikincisi doğru insan olmaya.”

Gözden kaçırmayın

Bugünkü Cuma HutbesiBugünkü Cuma Hutbesi

Afyonkarahisar Müftülüğü

“Aile Köşesi”

Bir Aile Kuruluyor

Eşi ve ortağı olmayan Yüce Allah, bitkisiyle, hayvanıyla, her varlığa bir eş hediye etmiştir. Varlıkların en kıymetlisi olan insanoğlunu da yalnız bırakmamış, ona da bir eş vermiştir. Aileyle huzur iklimine kavuşan canlar ve kadın ile erkek arasında Allah tarafından örülen bağlar Kur’an’da şöyle anlatılır; “Kendileri ile huzur bulasınız diye sizin için türünüzden eşler yaratması ve aranızda bir sevgi ve merhamet var etmesi de O’nun (varlığının ve kudretinin) delillerindendir. Şüphesiz bunda düşünen bir toplum için elbette ibretler vardır.” (Rûm Sûresi, 30/21)

Yeryüzünün ilk ailesinde, Hz. Âdem ve eşi Hz. Havva’nın hayatları bir yuvada birleşir. Hayat bir imtihandır ve Âdemoğulları ile Havvakızları bu imtihanın maddi ve manevi meşakkatlerini birlikte göğüslemek üzere kol kola girip yola çıkarlar. Çünkü birbirini destekleyen, bütünleyen koruyup kollayan hâlleriyle onlar, Peygamberimizin ifadesi ile “Bir bütünün benzeşen ve diğerini tamamlayan iki yarısıdır.” (Ebû, Dâvûd, Tahâret, 94.)


Nikâhla kurulacak sağlıklı bir aile, ruha şifa bir nimettir.  Kalabalıklar içinde yalnız kalmış bir yürek, eş ister. İki ayrı yol, iki ayrı ömür evlilikle birleşir. Dualar edilir; Ey Rabbim beni ve ailemi dünya ve ahirette her an sana ihlas ile bağlı kıl. (Ebû Dâvûd Vitr, 25) Evlenince hem bedeni hem de ruhu için sağlam bir sığınağa kavuşmuş olur insan. Aile; Allah’ın rahmeti ile korunan, O’nun bahşettiği çocuklar ile gelişen ve güzelleşen bir kurumdur. Evlilik sayesinde sadece iki beden korunmaz, bütün toplum temiz bir nesle sahip olur.  Dolaysıyla aile kurmak sadece iki insanı birleştirmez, aynı zamanda bir toplumu inşa eder.

Rabbimiz erkek ve kadının evlenerek bir yuvayı paylaşmalarını ister. Sevgili Peygamberimiz de evliliğin kendi sünneti olduğunu dile getirir ve gençlere şöyle seslenir; “Evlenmenin en hayırlısı, en kolay ve külfetsiz olanıdır.’’ (Ebu Dâvûd, Nikâh, 32)


Alıntı: Diyanet İşleri Başkanlığı “Ailem” Kitabı ve Diyanet Aile Dergisi


“Güzel bir evlilik iki şeye bağlıdır: Birincisi doğru insanı bulmaya, ikincisi doğru insan olmaya.”

Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî