Muhalefet partili Belediye Meclis Üyeleri yeni düzenlenen meydanın Cumhuriyet Meydanı ismi ile anılması gerektiğini savunurken iktidar cephesinden yeni meydanın halk isteği doğrultusunda Zafer Meydanı olması gerektiği görüşü ağır bastı. Konu gelecek toplantıda oylanacak...



 
Afyonkarahisar Belediye Meclisi Ağustos ayı olağan toplantısı dün akşam Meclis Toplantı Salonu’nda Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’in idaresinde gerçekleştirildi.



Zafer Müzesi arkasında düzenlemesi tamamlanan meydanın isminin Cumhuriyet Meydanı olarak belirlenmesi isteği ile Afyonkarahisar Belediyesi unvanının başına Türkiye Cumhuriyetinin kısaltması olan T.C. ibaresinin eklenmesi isteği tekrar görüşülmek üzere Eylül ayı toplantısına ertelendi. Her iki madde görüşmesinde AK Parti, MHP ve Millet İttifakı Belediye Meclis Üyeleri arasında hafif tonda gerginlik yaşandı. Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, söz konusu meydan için ilk etapta Kent Meydanı isminin düşünüldüğünü, Orman ve Su İşleri eski Bakanı Veysel Eroğlu’nun kent isminin Türkçe olmadığını öz Türkçe Şehir Meydanı isminin daha uygun olacağını ifade ettiğini söyledi. Zeybek, “Biz meydanda gezerken bir vatandaş meydan isminin ne olacağını sordu. Biz Şehir Meydanı olacağını söyledik. Vatandaş, ‘Burada Zafer Meydanı var. Şehrin girişine zaferin, termalin, mermerin başkentine hoş geldiniz sloganı varken neden Zafer Meydanı ismini koymuyorsunuz’ diye sordu. Bunu hiç düşünmedik dedik. Yapılan anket sonuçlarına göre halkın büyük çoğunluğu Zafer isminin çok daha uygun olacağı kanısına vardı. Yeni yapılan meydanın Zafer Meydanı olarak anılmasını ben teklif ediyorum. Halktan gelen talepler doğrultusunda.” dedi.



TAŞER: DOĞRUSU CUMHURİYET MEYDANI OLARAK KALMASIDIR

Millet İttifakının CHP’li Meclis Üyesi H. Hüsnü Taşer söz alarak 4 Kasım 1933 yılında Belediye Meclisinin aldığı kararda bu meydan adının “Cumhuriyet Meydanı” namıyla anılması bildirdiğini hatırlattı. Taşer, “Biz bu öneriyi yani meydan isminin Cumhuriyet Meydanı olması noktasında sunarken meydan ismi üzerinde bir takım değişiklikler yapılma çalışması olduğunu bilerek yaptık. Her ilin bir Cumhuriyet Meydanı vardır. Bizim de yıllardır Cumhuriyet Meydanımız şu anda Anıt Parkımızın önünde ki meydandır. Bu meydanın adının Cumhuriyet Meydanı olarak kalması Afyon’un girişinde ‘Cumhuriyetin kazanıldığı topraklar’ diye yazdığını vurgulayarak doğru olacağı düşüncesindeyiz. Elbette değişen koşullarda isim değişiklik talepleri olabilir. Mecliste bu meydanın isminin Zafer Meydanı olması konusunu bu toplantıda gündeme getirdiniz. Daha önce böyle bir tartışma konusu sadece duyumlar şeklindeydi. Buranın Cumhuriyet Meydanı olarak kalmasının doğru olduğunu, Cumhuriyetimiz için çok önemli bir il olan Afyon’da Cumhuriyet Meydanı bulunması gerektiğini tekrar öneriyorum. Tüm arkadaşlarımın bana katılacağını düşünüyorum.” diye konuştu.



“CUMHURİYET MEYDANI PARKIN OLDUĞU ALAN”

Mehmet Zeybek, Taşer’in sözünü ettiği kararın alındığı tarihte meydan olmadığını bu alanın meskûn mahal olduğunu belirtti. Zeybek, “Burada Afyon Kapalı Cezaevi vardı. Dr. Mehmet Telek’lerin evi vardı. Zafer Müzesinin olduğu yer otogardı. Biz zaten Cumhuriyet isminin değişmesini önermiyoruz. Cumhuriyet Meydanı Parkın olduğu alandır. Yeni meydanın Zafer Meydanı olarak isimlendirmesini gündeme getirdik.” şeklinde konuştu.



ÖNER: AK PARTİ GRUBU CUMHURİYETİN KARŞISINDA DEĞİL

AK Parti Belediye Meclis Üyesi Belediye Başkan Yardımcısı Murat Öner konu hakkında mutabık kalınması görüşünü dile getirdi. AK Parti Grubunun meydan ismiyle ilgili hiçbir sıkıntısı olmadığını vurgulayan Öner şunları söyledi:

“Cumhuriyet Meydanımız mevcut parkın olduğu Zafer Müzemizin önündeki alan ile şu anki Belediye’nin olduğu alandır. Meclisin aldığı karar doğrultusunda ismi Cumhuriyet Meydanı olarak devam ediyor. Bu alan Zafer Müzesinin önünde park olan alandır. Zafer Meydanı ismine bu kadar karşı duruşa şundan dolayı anlam vermiyoruz; 30 Ağustos Zafer Bayramı ile Afyonkarahisarımızın özdeşleşmiştir. Türkiye de Zafer Bayramı denildiğinde bir anlamda Afyonkarahisar adı ön plana çıksın, Afyonkarahisar özdeşleşsin düşüncesidir. Atatürk ve silah arkadaşları bu zaferin temelini burada karargâh kurarak atmışlar ve Cumhuriyet bu şekilde kazanılmıştır. Buradaki kararla bizi Cumhuriyetle karşı karşıya getirme gibi bir davranışı kesinlikle ben AK Parti Grubu olarak kabul etmediğimizi özellikle beyan etmek istiyorum. Sadece ve sadece Afyonkarahisarımızın birazcık daha ön plana çıkmasıdır. İşte ‘Cumhuriyetin kazanıldığı topraklardasınız’ Park önündeki eski meydanımızın ismi Cumhuriyet olarak devam ederken yıkılan Hükümet Konağı, Belediye Fen İşlerinin olduğu yeni meydan alanı da Zafer Meydanı olmasıdır.”



ÖNER: ZAFER İSMİNDE MUTABIK KALALIM

“Özellikle bizim AK Parti Grubu olarak isteğimiz bunu oybirliği ile Zafer Meydanı olarak alınması bence birlik ve beraberliği Afyonkarahisarımıza katkı sağlayacağı düşüncesindeyim” sözleriyle konuşmasını sürdüren Öner şöyle konuştu: “15 Temmuz hain darbe girişiminde Cumhuriyete kast edenlere karşı bu meydanda bir duruş sergilendi. Bildiğim kadarıyla Paşa Caminin İmamı Türkiye Devletinin bağımsızlık mücadelesini verdi. Yaptığı vaazla egemenlik kayıtsız şartsız milletin olduğu cümlesinin temeli aslında buralarda atılmıştır. Dolayısıyla biz AK Parti Grubu olarak diğer tüm Meclis Üyesi arkadaşlarımızla Zafer isminde mutabık kalınmasını özellikle arzuluyoruz. Cumhuriyet ismimizle hiçbir problemimiz yoktur. Meclis kararımız yerinde duruyor. Meclis karar değişikliği değil yeni yapılan meydana yeni isim verilmesidir.”



KASAP: CUMHURİYETTEN NE GÖRDÜNÜZ DE KARŞI DURUŞUNUZ VAR?

MHP Grubu adına konuşan Yılmaz Kasap konuya yönelik en sert tepkiyi veren isim oldu. Kasap şu ifadelere yer verdi: “Cumhuriyetin kazanıldığı topraklarda benim çocukluğumdan beri Cumhuriyet Meydanı olarak adlandırılan bir öncenin Zafer Meydanı diye değiştirilmesini ben de anlayamıyorum. Cumhuriyetten ne gördünüz de Cumhuriyete karşı bir duruşunuz var? Ben gerçekten utanıyorum. Bunun böyle yapılması Türkiye Cumhuriyeti Devleti sınırları içerisinde bizim için zuldür. Afyonlu insanlar için kocaman bir zuldür. Bunların yapılmaması böyle olmaması lazımdır. Niye bunu değiştiriyoruz? Bugün bunu değiştirirsek yarın bir tanesi gelip ‘Lenin Meydanı’ olsun derse ne yapacağız? Ben meydan isminin Cumhuriyet Meydanı olarak kalmasını talep ediyorum. Özellikle talep ediyorum, çünkü yarın bizleri de bütün Türkiye Cumhuriyeti Devleti sınırları içerisinde yaşayanlar bizlerin hakikaten Cumhuriyete karşı çıkıyormuşuz gibi bir suçlama ile değerlendireceklerdir. Ben bunu hak etmiyorum, Afyon bunu hak etmiyor. Afyonlular bunu hak etmediğine göre Afyonluya yakışanı hep beraber yapalım. Meydan isminin Cumhuriyet Meydanı olarak kalmasında fayda var. Biraz gerginim kusura bakmayın. Çünkü nasırıma basıldı, yüreğime, duygularıma basıldı. Cumhuriyet isminden rahatsızlık duyulmuyorsa istisnasız el kaldıralım hatta hep beraber bunu yazılı olarak imza altına alalım.”



ÇELİKBAŞ:YENİ MEYDANA DA NEDEN CUMHURİYET İSMİ VERİLMESİN?

Yılmaz Kasap’a cevap veren Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, “Ağabey sizde bilirsiniz Cumhuriyetin kurulduğu zamanlar burası meskûn mahaldi. Cumhuriyet Meydanı diye bir meydan yoktu. Bu alanda otogar vardı. Hiçbirimizin Cumhuriyetle problemi yoktur. Ama yeni yapılan bir yere de halka sorarak bu meydan isminin Zafer Meydanı olması görüşü doğrultusunda karar almak istiyoruz. Halkın talebini biz oylarınıza sunacağız. İsteyen kabul eder istemeyen etmez” dedi. Millet İttifakının CHP’li Üyesi Murat Çelikbaş, nasıl bir anket çalışması yapılıp sözü edilen ankete kaç kişinin katıldığını sorup konunun referanduma götürülmesini önerdi. Çelikbaş, “Gerginliğe gerek yok. Yeni bir meydana Cumhuriyet isminin verilmesinin ne gibi bir sakıncası olabilir?” diye konuştu.





Kocatepe Gazetesi