Gözden kaçırmayın

Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’in Veda MesajıBelediye Başkanı Mehmet Zeybek’in Veda Mesajı

 

         Gastronomi (Yemek Sanatı) sektörü profesyonellerinin ve iş ortaklarının konuk edildiği Kütahya Porselen Gastronomi Günleri Gala Yemeği NG Afyon’da gerçekleşti. Kütahya Porselen Gastronomi Günleri’ne; Vali Mustafa Tutulmaz,  Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, NG Kütahya Seramik Porselen Turizm AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Güral, NG Hotel Genel Müdürleri, Satın Alma Müdürleri, Stewart Porselen Bayileri ve Türkiye’nin farklı illerinden 450 şef katıldı.

     Kütahya Porselen Gastronomi Günleri 2020’nin açılış konuşmasını Türkiye’de ilk defa resmi aşçılar milli takımını kuran Şef Rafet İnce yaptı. Sektördeki tecrübelerinden bahseden İnce; Afyonkarahisar’ın Dünya’da 36 şehrin arasına girmesinden dolayı mutluluğunu dile getirdi.

       Gecede bir konuşma yapan Belediye Başkanı Mehmet Zeybek ise Afyonkarahisar’ın UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na katılması süreci hakkında bilgi verdi.  Başkan Zeybek, “19 Haziran tarihinde Valilik ve Belediye işbirliğinde UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı marka şehir başvurusu yapılmış ve Afyonkarahisar'ın 8 Bin yıllık tarihinden bugüne kadar süre gelen lezzetleri başvuru dosyasında detaylıca yer almıştır. Birçok elemeden sonra dosya müracaatımız kabul edilmiştir. 31 Ekim 2019 tarihinde açıklanan sonuçta şehrimiz Gastronomi (Yemek Sanatı) alanında marka şehir ünvanı kazanmıştır. Sonucu açıklamasından hemen sonra Afyonkarahisar Valiliği, Afyonkarahisar Belediye, Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO), Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ), otel işletmeleri, Aşcılar Derneği ve Afyonkarahisar’ımızda faaliyet gösteren basın temsilcilerinden oluşan bir çalışma ekibi oluşturulmuştur. Ayrıca UNESCO ile çalışmaları takip etme amacıyla bir poccalpoint atanmış, yapılan çalışmalar mail yoluyla haftalık ve günlük olarak iletilmiştir. Daha sonra UNESCO'nun istediği taahhütler ışığında çalışmalara başlanarak bir kurumsallık çalışması yapılmıştır. Tüm paydaşların onayı alındıktan sonra UNESCO ya sunulmuştur” dedi.

     Bu sürecin ardından çalışmaları hızlandırdıklarını ve Belediye bünyesinde Gastronomi (Yemek Sanatı) Birimi oluşturduklarını söyleyen Başkan Zeybek; “Antep ve Hatay gibi daha önce marka şehir ünvanı almış şehirlere tecrübelerinden faydalanmak amacıyla bir inceleme gezi yapılmıştır. Bu kadar kısa sürede Valilik, Belediye ve diğer sektörlerle uyum içerisinde çalışmalar hızlandırarak Kültür Sanat Evi'nin Gastronomi Müzesi'ne dönüştürülmesi ve 110 yıllık bir konak olan Benlioğlu Konağı'nın Gastronomi (Yemek Sanatı)  dönüştürülme projesine başlanmıştır Gastronomi (Yemek Sanatı) evi verilen tarihlerden 6 taahhütten biri olduğu için bir restorasyon ve teşrif çalışması yürütülmektedir. Bu evin 750 metrekaresi kapalı olmak üzere toplamda 1200 metrekare alanı ile şovlar, ikramlar ve yöresel ürünler satış için kullanılması planlanmaktadır” dedi.

        Afyonkarahisar'a ait ürünlerin coğrafi işaret tescili için çalışmalar hızlandırıldığını ifade eden Başkan Zeybek; , 12 ürün tescili alınmış, 8 ürünün için dosya çalışmaları tamamlanmış, belirlenen 32 ayrı yöresel yemek içinde 4 yılda başvuruların tamamlanması planlanmaktadır.Aşçılar Derneği işbirliğinde şehrimize ait 99 yemeğin reçeteleri ile birlikte tespiti yapılmış olup, bunlardan bir kısmı ile 2020 yılı Gastronomi (Yemek Sanatı) Takvimi hazırlanmıştır. Bu proje ile şehrimizi tüm Dünya’da tanıtarak sadece yolların değil, lezzetinde merkezi yapmayı yapmak düşüncesindeyiz” dedi. Konuşmalarının ardından pasta kesimi yapılarak aile fotoğrafı çekildi.