AFYONKARAHİSAR (AA) - Bankaların kredi kartı aidat ücreti, hesap işletim ücreti, kredilerden aldığı dosya masrafı gibi ücretler almasına yönelik şikayetlere çözüm bulunması için kurulan TBMM ...

Gözden kaçırmayın

ERKMEN’DE SERA YAPIMINA BAŞLANIYORERKMEN’DE SERA YAPIMINA BAŞLANIYOR

AFYONKARAHİSAR (AA) – Bankaların kredi kartı aidat ücreti, hesap işletim ücreti, kredilerden aldığı dosya masrafı gibi ücretler almasına yönelik şikayetlere çözüm bulunması için kurulan TBMM Dilekçe Alt Komisyonu’nda, sektörün ilgili kurumlarının temsilcileri ile gazeteci Yiğit Bulut’u dinledi.
Alt Komisyon, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ürün’ün başkanlığında toplandı.
Bankaların uygulamalarıyla ilgili komisyona şikayet gelmeye devam ettiğini belirten Ürün, vatandaşların bilinçli tüketici olmasını hedeflediklerini söyledi. Bankacılığın çok baskın ve kar marjı çok yüksek sektör olduğunu dile getiren Ürün, ”Tüketicileri koruduğumuz kadar bankaları da korumak zorundayız. Komisyon bankaların düşmanı ya da rakibi değil. Bankalara karşı negatif ön yargı içinde değiliz, ancak banka-tüketici ilişkisinde denge kurmalıyız” dedi.
Komisyona başvuranlardan eski bankacı Hamit Başer, çalıştığı bankanın, müşterilere verdiği kredi işlemlerinde usulsüzlük yaptığını öne sürdü. Bunu banka içinde ve dışında ilgili yerlere ilettiğini anlatan Başer, ”Banka adını karaladığım gerekçesiyle tazminatsız olarak, iş akdim feshedildi” diye konuştu.
Başer, 9 yıl çalıştığı bankanın, tüketici kredisi isteyen müşterilere, bilgileri olmadan istedikleri miktarın üzerinde kredi açtığını ve daha sonra masrafları da keserek talep edilenden az miktar verdiğini iddia etti. Müşterilere yapılan sigortanın yarısının kar olduğunu savunan Başer, şube görevlilerine sigortanın yüzde 10’u kadar prim verildiğini, çalışanlara, 35 bin liralık tüketici kredisi karşılığında da Rio tatili kampanyası yapıldığını ifade etti.
Ürün’ün, talep edilen kredinin üzerinde kredi açılmasının ve bilgi sahibi olunmadan müşteriye imza attırılmasının dolandırıcılık suçu kapsamına girdiğini söylemesi üzerine, Bankalar Birliği Hukuk Müşaviri Buket Himmetoğlu, Başer’in iddialarının sübjektif olduğunu savundu. Himmetoğlu, bankaların sıkı bir şekilde denetlendiğini, bu uygulamanın mümkün olmadığını belirtti. -”Bankacılık en büyük mafya”- 24 TV Genel Yayın Yönetmeni, gazeteci Yiğit Bulut da asıl işinin bankacılık olduğunu belirterek, sektördeki bazı işlemleri kimsenin bilmediğini söyledi.
”Bankacılık öyle sektördür ki çok milletvekili, bakan, başbakan yemiştir” diyen Bulut, bankacılıkta yatırım fonları ve bireysel emeklilik alanlarında yolsuzluk yapıldığını iddia etti. Bulut, ”Bankacılık, dünyanın ve Türkiye’nin en büyük mafyasıdır” iddiasında bulundu.
Bulut, hazine bonosuna ödenen yıllık faizin 70 katrilyon lira olduğunu, bu miktarın kimlere ödendiğinin bilinmediğini, hesapların isme değil numaraya açıldığını ifade ederek, usulsüzlüklerin önüne geçilmesi için bazı düzenlemelere ihtiyaç olduğunu kaydetti.
Bankalar Birliği Hukuk Müşaviri Himmetoğlu, Bulut’un iddialarının çok ciddi olduğunu, bunların kabul edilemeyeceğini söyledi.
Himmetoğlu, kredi kartı aidat ücretlerinin yasal olduğuna dair Yargıtay’ın yeni karar verdiğini belirtmesi üzerine Alt Komisyon Başkanı Ürün, bu konudaki uygulamanın çeşitlilik gösterdiğini, bankalar arasında rekabet sağlanması gerektiğini dile getirdi. Ürün, rekabetin oluşmaya başladığını da kaydetti.
Merkez Bankası Genel Müdür Yardımcısı Cihan Aktaş da Merkez Bankası’nın kredi kartı faiz oranlarının üst limitini belirleme dışında kart aidatları ya da başka bir konuda yetkisi olmadığını vurguladı.
Bankaların, faizlerin düşmesi ve kar oranlarının azalmasıyla bu tür gelir kalemlerine başvurmuş olabileceğini anlatan Aktaş, ”Bilinçli tüketiciler olarak bunları takip etmeliyiz. Bankacılık sektörüne karşı gerginlik oluşturulmamalı. Kötü uygulama yapan bankayı teşhir edelim ama bütün sektörü hedef almayalım” diye konuştu.
Rekabet Kurumu temsilcisi de kredi kartı faiz oranlarının tüm bankalar tarafından aynı oranda uygulanmasının kartel olup olmadığı konusu açısından soruşturma başlatıldığını, soruşturmanın tüm faiz oranlarını kapsayacak şekilde genişletildiğini belirtti. Rekabet Kurumu temsilcisi, soruşturma devam ettiği için bilgi paylaşımında bulunamayacağını ifade etti.
BDDK’da Daire Başkanı İhsan Ülgentürk de geçen oturumda dile getirilen, bankaların kart aidat gideri gibi 31 kalemde aldığı ücretin tüm personel, bina ve amortisman giderlerini karşılamasının, bankacılık sektöründe arzulanan bir durum olduğunu söyledi.
Kart aidatları, dosya masrafları ve buna benzer ücretlerin alınıp alınamayacağının BDDK’nın yetkisinde olmadığını dile getiren Ülgentürk, bunun serbest piyasa koşullarında tarafları ilgilendirdiğini kaydetti. -Tüketicinin korunmasına ilişkin yeni düzenleme- Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması Genel Müdürülüğü’nde Daire Başkanı olan Bayram Uzunoğlu da Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Taslağı hazırladıklarını ve şikayet konusu uygulamaların önüne geçmek için bazı düzenlemelere yer verdiklerini anlattı.
Taslağa, hiçbir suretle tüketicilerden kredi kartı üyelik ücreti, hesap işletim ücreti, dosya ücreti, ipotek fek ücreti gibi isimler altında bedel alınamayacağı hükmü koyduklarını ifade eden Uzunoğlu, ilgili kurum ve kuruluşlardan görüş beklediklerini açıkladı.
Bunun üzerine Alt Komisyon Başkanı Halil Ürün, Türkiye’de futbol ve bankacılığın en güçlü iki lobi olduğunu söyledi. Futbolda şike yasasının 7 ay içinde iki kez değiştirildiğini anımsatan Ürün, ”Hemen hiçbir konuda bir araya gelemeyen tüm partiler bu konuda anlaştı. Sonra bankacılık sektörü gelir. Göreceksiniz, taslak böyle gelse bile Başbakan Yardımcımız Ali Babacan el koyacak. BDP dahil bütün siyasi gruplar esas duruşa geçecek” dedi.
Taslağın yasalaşana kadar büyük ihtimalle değişeceğini, umutlu olmadığını dile getiren Ürün, Meclis’i kast ederek, ”Futbol ve bankacılık lobisine karşı maalesef acziyet içindeyiz” dedi.
Belli bir limite kadar çekilen tüketici kredisinden masraf alınmamasına ilişkin yasal düzenleme yapılabileceğini ifade eden Ürün, komisyona katılan ilgililerden bu konuyla ilgili katkı verecek görüş beklediklerini söyledi.