“SARP ARAZİLERDE İSE HELİKOPTERLE TOHUM EKİMİ YAPILACAK”…

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, orman teşkilatına verdiği talimatla ağaçlandırmaya elverişli bütün dağların ağaçlandırılmasını istedi. Prof. Dr. Veysel Eroğlu, ayrıca fidan dikimi ve tohum ekiminin yapılamayacağı sarp arazilerde ise yine tohumların çimlenmesine elverişlilik durumuna göre helikopterle tohum ekimi yapılmasını talimatlandırdı.

 

Orman Genel Müdürlüğü (OGM) Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun talimatıyla ormansız dağları ağaçlandırmak için çalışmalarına hız veriyor. Orman teşkilatı daha önce yaptığı çalışmalarla ülkemizde belirli dağlarda zaten bu çalışmaları yürütüyordu. Bu çalışmalar çerçevesinde Palandöken, Erciyes ve Toros dağlarında tohum ekimi ve fidan dikimi yapılmıştı.

 

TOROSLARDA 25,2 MİLYAR ADET SEDİR TOHUMU TOPRAKLA BULUŞTURULDU

 

Toroslarda ilk uygulamanın başladığı 1984 yılından günümüze kadar Karpelli Sedir Tohumu Ekimi metodu ile 105 bin 472 hektar genç sedir ormanı tesis edildi. Bu ormanların tesisi 18 bin 426 ton sedir kozalağından elde edilen 25,2 milyar adet sedir tohumu toprakla buluşturuldu. Mersin orman teşkilatının gerçekleştirdiği bu çalışmalar ile Torosların yeşiline yeşil katıldı.

PALANDÖKEN’İN YÜKSEK RAKIMLARINDA DENEME ALANLARI OLUŞTURULDU

Erzurum Palandöken Dağı’nda ise 2017 yılı içerisinde 2.500 ve 2.600 rakımlarda iki adet deneme alanı oluşturuldu. Bu alanlara vejetasyon kontrolü yöntemi ile Sarıçam ve Huş fidanları dikildi. Ayrıca Erzurum’daki orman fidanlıklarında ülkemizde tabii olarak yetişmeyen türlerden (Pinus contorta) üretimi yapıldı. 2.600 üzeri rakımlarda yapılacak deneme alanları izleme sonucunun başarıya ulaşması durumunda buralarda ağaçlandırma çalışmalarına başlanacak, Palandöken yeşillendirilecek.

 

ERCİYES’E SAÇILAN TOHUMLAR 2 METREYE ULAŞTI

 

Erciyes Dağı’nda da sedir tohumu ekim çalışmaları yürütülmüştü. 11 Ekim 2009 tarihinde 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun iştirak ettiği merasimle Erciyes Dağı'ndaki 10 dekar alan ile Tomarza ilçesi Pusatlı köyündeki 32 bin 250 dekar alandan oluşan Bebek Ormanı’na sedir tohumları atılmıştı. Kayseri’de başlatılan bu çalışmayla Erciyes Dağı’na, 1 milyar 100 milyon adet karpelli sedir tohumu ekildi. Bu ekim çalışmaları başarıya ulaşarak 2017 yılında filizlenen tohumlar 2 metreye ulaştı.

 

SARP ARAZİLERE HELİKOPTERLE EKİM YAPILACAK

 

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ise bu dağlarda yapılan çalışmaların ülke genelindeki ağaçlandırmaya elverişli diğer dağlarda da yapılması ve bu dağlardaki çalışmaların hızlanması hususunda orman teşkilatına talimat verdi. Ulaşılabilen yerlere fidan dikimi ve tohum ekimi yapılmasını ulaşılamayan sarp arazilerde ise çimlenmeye elverişlilik durumuna göre helikopterle tohum ekimi yapılmasını talimat veren Prof. Dr. Veysel Eroğlu, sadece orman arazilerinde değil mera vasfını kaybetmiş arazilerin de ilgili Bakanlık ile görüşülerek ağaçlandırılmasını istedi.

 

Ayrıca Prof. Dr. Veysel Eroğlu, en fazla ağaçlandırma yapacak olan bölge ve işletme müdürünün taltif edileceğini de söyledi.