Akşam Gazetesi'nden Nil Şahin Gürhan'ın yazısı...



Sonbahar mevsimine girdiğimiz şu günlerde bağışıklığımızı güçlendirecek şekilde beslenmeliyiz. Çünkü değişen mevsim şartları bağışıklık sistemini etkiliyor. İşte size bağışıklık güçlendirecek öneriler…



Sabah kahvaltıya başlamadan önce 1 çay kaşığı polen + bal karışımı için: Üzerine birer ikişer yudum, ılık ve daha soğuk suyu sırayla içtikten hemen sonra kahvaltıya başlayın. Ilık su sindirim sisteminizi çalışmasını düzenlerken, arı poleni de zararlı mikroorganizmalara karşı bağışıklık sisteminizi güçlendirir. İçeriğindeki protein, vitamin, mineraller güçlü bir savunma sağlar.



1 avuç kadar taze zencefil tüketin: Her gün tüketeceğiniz 1 ceviz büyüklüğünde taze zencefil, bağışıklık sisteminizi güçlendirir, lenf sisteminizin temizlenmesine etki eder, toksinlerin atılmasına ve ödem seviyenizin azalmasına yardımcı olur.



Öğlen ve akşam yemeklerinde taze sebze ve/veya meyve mutlaka olsun: C vitamini bağışıklık sistemimiz için önemli bir vitamindir. Çiğ sebzelerde bulunan aktif enzimler, zararlı mikroorganizmalara karşı savaşır, metabolizmamızın hızlı ve düzenli çalışmasına katkıda bulunur.



Gün içinde 1 adet taze limon sıkılmış doğal maden suyu için: Limon ilaveli maden suyu hem vücudumuzu temizleyerek savunma mekanizmamızı güçlendirir hem de öğlen veya akşam yemeğinde sindirimimizi kolaylaştırır. Maden suyu, demir, kalsiyum, magnezyum gibi esansiyel mineralleri içerir ve elektrolit dengesine katkı sağlar.



Yulaf ezmesi yiyin. Her gün en az 3 yemek kaşığı yulaf ezmesi yiyin: Yulafın içeriğinde bulunan beta glukan maddesinin bağışıklık sisteminde önemli görevleri vardır. B vitaminleri, magnezyum, krom ve çinkodan zengindir. İçeriğindeki proteinler sayesinde karaciğeri toksinleri uzaklaştırması için uyarır. Kolesterol seviyelerini düşürücü ve kan şekerini düzenleyici etki gösterir. Her gün yiyeceğimiz 3 yemek kaşığı yulaf ezmesi kan şekeri ve kolesterol seviyesini de dengeler.



1 avuç siyah kuru üzüm + fındık karışımı yiyin: Siyah kuru üzüm antioksidan özelliği yüksek, sağlıklı enerji kaynağıdır. İçeriğinde bulunan antioksidan özellikli resveratrol vücudumuzda doku onarımına yardımcı olur. Siyah kuru üzüm aynı zamanda demir, potasyum, magnezyum içeriğiyle bağışıklık sistemimizi de destekler.



Akşam yemekten sonra, uyumadan önce son öğün olarak 1 ya da yarım su bardağı kadar kefir için: Kefir içerdiğinde bulunan dengeli enerji, protein, yağ ve karbonhidratla sabaha kadar metabolizmanızın çalışmasına yardımcı olur. Yapısındaki whey proteini beta glukan ve immünoglobulin içeriğiyle bağışıklık sisteminizi güçlendirir ve soğuk algınlığıyla mücadele eder. Doğal detoksifikasyon sistemini kuvvetlendirip toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Vücudumuza dost olan faydalı bakteriler içeren probiyotik bir besindir.



Nil Şahin Gürhan / Akşam Gazetesi