Afyonkarahisar’ın Değirmendere köyünde yaşayan Aytekin ailesi, büyük tehlike altında çift şeritli yolun ortasına yapılan bariyerleri altlarından geçip aştıktan sonra 1,5 kilometre yürüyerek karşı şeride geçiyorlar.

  Köyün Deve Pınarı mevkiinde 1997 yılında bir arazi alan aile buraya ev yaptı. 20 yıldır aynı yerde ikamet eden ve Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi’nde de bu adreste görünen aile, 2000 yılında başlayan ve 2017 yılında son işlemleri yapılan karayolu çalışmalarından sonra, evleri ile Afyonkarahisar merkezine ulaşmakta zorluklar yaşamaya başladı.

  “Tırlar ve otomobillerle birlikte yürümek zorunda kalıyoruz”

  Ailenin 41 yaşındaki oğlu Murat Aytekin, evlerinin bulunduğu karayolunun 28. kilometresi ile 30. kilometreleri arasına karayolları yetkilileri tarafından iki şeridi ayıran bariyerler yapıldığını, kendisinin ve ailesinin kent merkezi yönüne giden araçlara binebilmek için bir geçiş boşluğu bırakılmadığını söyledi. Bu nedenle 70 yaşını geçkin anne ve babası ile kardeşiyle birlikte Afyonkarahisar’a gidebilmek için 1,5 kilometre karayolu üzerinde kamyonlar, tırlar ve otomobillerle birlikte yürümek zorunda kaldığını ifade etti. Aytekin yaşadıkları yol çilesini şöyle ifade etti:

  "Bizim hayatımızı zorlaştırdılar"

  “Afyonkarahisar-Konya D-300 karayolu evimize ulaşabildiğimiz tek karayolu. 1997 yılından bu yana kaldığımız evimizden Afyonkarahisar istikametine toplu taşıma araçlarını kullanarak gelmek istediğimde, D-300 karayolunun Konya-Afyonkarahisar yönüne geçip buradan otobüslere veya minibüslere binmemiz gerekiyor. Ancak evimin bulunduğu 28. kilometreden 2017 yılı içinde yapımına başlanan oto korkuluk yüzünden karayolu araç ve yaya geçişine kapalı hale getirilmiştir. İkametime ulaşabilmem için korkuluk uygulamasına ikametim önünde ve karşı şeride yaya olarak geçiş için orta refüj ve karşı şerit yol kenarında boşluk bırakılması gerekiyor. Bunun için Karayolları Afyonkarahisar Şefliği’ne ve İl Trafik Komisyonu’na başvuru yaptım. Ama iki kurum da çeşitli gerekçelerle bize olumsuz yanıt vererek, bizim hayatımızı zorlaştırdılar.”

  “Talebimiz uygun görülmemiş”

  Konuyla ilgili Afyonkarahisar’ın bağlı olduğu Karayolları 3. Bölge Müdürlüğü’ne müracaatta bulunduğunu belirten Aytekin, “Karayollarından gelen cevapta, korkulukların can ve mal güvenliğini korumak için yapıldığı belirtiliyor. Yaya geçişi için bırakılması gereken boşluğun ise onaylı projede gösterilmesi gerektiğini belirten açıklamada, ‘hali hazırda projesinde hemzemin geçitle ilgili bir açıklık bulunmaması ve belirtilen kesimin, açılması ile ilgili İl Trafik Komisyonu Kararı olmadığından talebiniz uygun görülmemiştir’ denildi” diye konuştu.

   Konuyla ilgili BİMER’e ve Cumhurbaşkanlığı’na da dilekçeler yazdıklarını, ancak çilelerini bitirecek bir sonuç alamadığını belirten Aytekin, 70 yaşındaki annesi ve 72 yaşındaki babasının Afyonkarahisar merkezine doğru gelebilmeleri veya Konya tarafından evlerine gelmek istediklerinde onlarca aracın arasında yaklaşık 1,5 kilometre yürüyerek canlarını tehlikeye attıklarını, sorunun can kaybı yaşanmadan çözülmesini istedi.