Gözden kaçırmayın

GSB Afyonkarahisar Yurtlarında Ramazan Coşkusu!GSB Afyonkarahisar Yurtlarında Ramazan Coşkusu!

 

Alan yeterlilik testi yani AYT, liseden mezun olmuş ya da olacak öğrencilerin 4 yıllık üniversitelere yerleştirilmesini sağlamak amacıyla yapılan sınavdır. AYT’ye girmek isteyen öğrencinin öncelikli olarak TYT sınavına girmesi gerekir. AYT sınavı YKS ‘nin ikinci oturumudur.

AYT Nedir? Sorusunu merak edenler için belirtelim AYT’nin önceki ismi LYS’dir. Yani liseden sonra eğitim hayatına devam etmek isteyen öğrenciler üniversite okumak istediklerinde bu sınava girmeleri gerekir.

AYT Hangi Sınıfları Kapsar?

AYT sınavına girecek olan öğrencilere 11 ve 12’nci sınıflara ait derslerden sorular sorulur, ancak az miktarda 9 ve 10’uncu sınıf konularından da soru sorulabilir. Yani AYT sınavına girecek olan öğrenciler genel olarak tüm lise konularından sorumlu tutulurlar. Bu sınavda öğrenciye genellikle bilgiye dayalı sorular sorulur.

AYT Baraj Puanları Kaçtır?

AYT sınavına girebilmeniz için öncelikli olarak TYT sınavından 150 ham puan ve üzerinde almanız gerekiyor. AYT sınavında ise 180 ham puan ve üzerinde almanız gerekir. Son yapılan düzenleme sonrasında hesaplama yapılabilmesi için 0,5 net kuralı getirilmiştir.  

AYT puanım TYT puanımı etkiler mi?

AYT sınavında yaptıklarınızın TYT puanınızı etkilemesi söz konusu değildir. Bunun tam tersi TYT puanı AYT puanını etkiler.

AYT ve TYT sınavlarıyla ilgili yapılan son düzenlemeye göre 2 yıllık üniversiteler TYT puanıyla, 4 yıllık üniversiteler AYT puanıyla öğrenci alımı yapacaktır.

TYT ve AYT sınavlarının adı değişmiş olsa da öğrencilerin her zamanki gibi bir üniversiteye yerleşebilmeleri için yapmaları gereken şey değişmemiştir. Öğrenciler lise eğitimleri boyunca tüm derslerinden sorumludur ve sınavlarda karşılarına çıkabilecek soru ihtimallerine karşında her zaman hazır olması gerekir.

AYT sınavına giren öğrencilere Türk Dili ve Edebiyatı - Sosyal Bilimler 1 toplam 40 soru, Matematik toplam 40 soru, Fen Bilimleri toplam 40 soru,  Sosyal Bilimler 2 toplam 40 soru şeklinde olacak.

AYT puanının hesaplanabilmesi için TYT sınavına girmiş olmak ve en az 150 puan almak gerekir. Bunun yanı sıra TYT Türkçe ve matematik testlerinin herhangi birinden 0,5 net yapılması gerekir.

AYT puan hesaplaması yapabilmek için https://www.puanhesaplamalari.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz. Sitede yalnızca AYT değil girdiğiniz tüm sınavların hesaplama araçları yer almaktadır.