AVRUPA’NIN İLK TÜRK BELEDİYE BAŞKANI
Afyonkarahisar’ın Emirdağ ilçesine bağlı bir işçi ailesi çocuğu olan Emir Kır, Belçika’da Türkiye dışındaki ilk Türk asıllı devlet bakanı olmayı başarmış ve bu görevi yıllarca sürdürebilmişti.
Kır, son yerel seçimlerin sonucunda Brüksel’in Saint Josse ilçesi Belediye Başkanlığını da kazanarak yeniden bir ilke imza atmayı başardı. Belçika’da ilk Türk kökenli belediye başkanı olacak olmanın yanı sıra, Belçika’da ilk kez kökeni AB ülkelerinden olmayan bir kişi belediye başkanı olmuş olacak.
Fas, Cezayir ve Kongo başta olmak üzere başka AB dışı ülkelerden çok sayıda kişinin yaşadığı Brüksel’de ilk kez Avrupa kökenli olmayan bir aday olarak koltuğa oturacak olan Emir Kır, 1 Aralık 2012 tarihinde belediye başkanlığı görevini üstleneceğini açıkladıktan sonra İHA’ya yaptığı açıklamada, “Gerçekten de Belçika’da daha önce böyle bir şey yok. En son şu an ki Başbakan İtalyan asıllı El Di Rupo, Mons şehri belediye başkanı olmuştu ve yabancı uyruklu bir insan olarak bu tarz şeylerin mümkün olduğunu göstermişti. Ancak sizin de dikkat ettiğiniz gibi biraz müslümanlarla ilgili olduğu zaman biraz daha farklı olabiliyor bazılarının kafasında tepkiler ve endişeler ama kimse endişelenmesin çünkü dün olduğu gibi bugün de yarın da herkesin yöneticisi olacağım. Ben burada ayrım gözetmem. Dün herkesin bakanıydım yarın da herkesin başkanı olacağım. Benim belediye başkanlığımla ilgili açıkçası hem Türklerde, hem Faslılarda, hem Cezayir ve Kongolular’da ciddi bir beklenti oluşmuştu. Ben bu beklentiyi karşılıksız bırakamazdım. Bu bağlamda bu yola başvurdum ve kazandım” dedi. “AYRIMCILIK HER YERDE VAR, SİYASET YAPAN AĞIT YAKMASIN”
Belediye başkanı olduktan sonra da siyaset yapma biçimini değiştirmeyeceğini ifade eden Kır, yine insanların arasında olacağını, halka danışarak siyaset yapacağını bunun kendi farkı olduğunu belirtti. ‘Belçika siyasetinde ayrımcılığa uğruyor musunuz? Size önyargı ile yaklaşanlara nasıl davranıyorsunuz?’ sorusuna ise Kır, şu yanıtı verdi:
“Ağıt yakacaksan siyaset yapma. Burada biraz mücadeleci olmak lazım. Ayrımcılığı kim yaşamıyor ki? Başarılı olduğunuz zaman büyük bir ağaç gibi gölgeniz de büyük olur ve bazıları bu gölgede kalır ister istemez. Şu veya bu şekilde içimize sindirmemiz lazım ama tabi haksızlıklara da karşı koyarak bunu yapmamız lazım. Bazıları ‘siz sadece şunlardan mı oy alıyorsunuz’ diye soruyor. Yani artık bu kadar da olmaz. Bu çok büyük bir ayıp. Ben 13 yıldır aktif şekilde siyaset yapıyorum. Bunu yaparken sadece Türklere mi hizmet götürüyorum? Spor tesisleri yaptığımda sadece Araplara mı götürdüm? Herkese bunu yapıyoruz. Burada her zaman seçim sonrası birden bazı refleksler öne geliyor. Bu refleksler önyargılardır. İşte ‘Türk olduğu için çok oy alıyor, müslüman olduğu için çok oy alıyor’ gibi. Bunun tersini her zaman ispatlıyorum. Bakın aynı listede üç tane daha Türk var, neden aynı oranda oy almamışlar? Öyle bir şey yok. Demek ki insanlar oy atarken seçici oluyorlar.” “SAİNT JOSSE’YE İNŞA EDİLECEK SELİMİYE CAMİİ TÜRKLER’İN UYUMU İSTEDİĞİNİ İSPAT EDECEK”
Kır, “Burada Saint Josse ilçesinde Süleymancı teşkilatının insiyatifiyle ve mimar üstadımız Şefik Birki’nin çalışmalarıyla muhteşem bir cami yapılıyor. Adı Selimiye Camii olacak olan bu yer aynı zamanda çocuklar için bir eğitim merkezi de olacak. Bu proje bu dönemde açılacak ve Türklerin buraya koyduğu bir eser olacak. Öyle bir eser ki şunu ispat edecek; Türkler uyumu istiyor çünkü hem Türk mimar hem de Belçikalı mimar olacak bu eserin imzasında. Hem kutsal boyutu hem de eğitim boyutu olan projesini Belçikalı ve Türklerin bir arada yürüttüğü bir çalışma. Böyle şeylere destek vermemiz gerekiyor” şeklinde konuştu. “ASLIMI HİÇBİR ZAMAN İNKAR ETMEDİM, BUNUNLA HEP GURUR DUYDUM”
Kır, “Son olarak ben aslımı hiçbir zaman inkar etmedim ve bununla hep gurur duydum. Mutlaka kendi kimliğimizi zaman zaman dile getireceğiz. Biz her zaman dayanışmayı seven insanlar olduğumuz için bundan da mutlaka faydalanacağım ve o kimliğin getirdiği bazı nimetleri de kullanıp bununla siyaset yapacağım” dedi.
Belçika’da birçok ilke imza atmasına rağmen, dışarıdan bakanlar gibi olup bitenin tam farkına varamadığını ve kendi iç dünyasında mevkinin makamın kendini çok ilgilendirmediğini söyleyen Kır, tek amacının hizmet edebilmek olduğunu dile getirdi ve siyasete atılmak isteyenlere de önemli tavsiyelerde bulundu:
“Bizi dinleyen herkese söylemek isterim ki; nitelikli arkadaşların siyaset yapması doğrudur. Özellikle son anda gidip partilere üye olmasınlar. Partilerin ideolojilerini, ilkelerini önce bir öğrensinler. Sonra üye olsunlar ve yıllarca gönüllü olarak çalışsınlar. Kendi alanlarında da mutlaka belli bir tecrübeleri olsun. Bunlar bir arada olduğu zaman adaylar daha başarılı olacaktır.” EMİR KIR KİMDİR?
Emir Kır 17 Ekim 1968 tarihinde, Belçika´nın Charleroi kentinde doğdu. Babası 40 bin Emirdağlı Türk göçmen gibi daha iyi bir yaşam için tarımı bırakıp 60’lı yılların başında, Belçika´da maden ocaklarında çalışmak için geldi. 1977´de geçirdiği kaza sonucu 13 yıldır çalıştığı kömür ocağından ayrıldı ve malulen emekli oldu. Kır, ilk ve orta öğrenimini Brüksel´in Saint-Josse şehrinde tamamladıktan sonra Brüksel Hür Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler bölümünü bitirdi. Daha sonra 2 yıl özel sektörde 6 yıl da sosyal danışman olarak Brüksel Saint- Josse Belediyesi´nde görev yaptı. Bu sırada Belediye Başkanı Guy Cudell´den etkilenerek, Sosyalist Parti’de siyasete atıldı.
2000 yılı belediye seçimlerinde aynı partiden aday oldu. Başkandan sonra ikinci en yüksek tercih oyu alarak sosyal işler, eğitim, meslek ve işten sorumlu belediye başkan yardımcılığına getirildi. Arap ve Türk kökenli toplumun yoğun olarak yaşadığı bu bölgede eğitim ve dil alanında birçok çalışma gerçekleştirdi.
2004 bölgesel seçimlerinde Brüksel Bölge Hükümeti başbakanı, Charles Picque´nin ardından 7409 tercih oyu alarak, başkent Brüksel hükümetine tarihi anıtlar, sit alanları ve temizlikten sorumlu devlet bakanı, Fransız Toplumu Komisyonu´nda aileden ve spordan sorumlu bakan olarak görev yaptı. SERTAÇ AKTAN BRÜKSEL (İHA)