Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası’nda BMC TR Motor Genel Müdürü Dr. Osman Dur’un katılımı ile “Makine, Termal ve Tıbbı Aromatik Bitkiler Sektörleri İstişare Toplantısı” gerçekleştirildi. Toplantıda Afyonkarahisar’daki gelişim potansiyeli ortaya konuldu.

 

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası, Afyonkarahisar için önemli bir toplantıya ev sahipliği yaptı. Şehirdeki gelişim potansiyeline dikkat çekilen “Makine, Termal ve Tıbbı Aromatik Bitkiler Sektörleri İstişare Toplantısı”na 60. Hükümet Çevre ve Orman Bakanı, 61,62,63,64 ve 65. Hükümet Orman ve Su İşleri Bakanı ve AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekilleri Av. Ali Özkaya ve Av. İbrahim Yurdunuseven, BMC TR Motor Genel Müdürü Dr. Osman Dur,  Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, AK Parti İl Başkanı Av. Hüseyin Sezen, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser,AK Parti Afyonkarahisar Belediye Başkan Adayı Mehmet Zeybek, ATSO Yönetim Kurulu Üyeleri, ATSO Meclis Üyeleri ile makine ve termal sektörlerinin önde gelen isimleri katıldı.

“BİZİM İÇİN ÖNEMLİ BİR FIRSATTIR”

Toplantının açılış konuşmasını yapan ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, “Sayın Bakanımız’a, Sayın Ali Özkaya ve Sayın İbrahim Yurdunuseven’e bu toplantının yapılmasındaki emekleri dolayısıyla teşekkür ediyorum. Ülkemizin yerli ve milli üretim seferberliği yaptığı şu sırada en önemli yüklerden bir tanesini üzerine alan Sayın Dr. Osman Dur Beyefendi, önemli projelerin başında. Bu projeler gerçekleştirilirken Afyonumuz’dan neler üretebiliriz, bunu konuşacağız. Önemli bir ürün üretilecek, ama bunun yan ürünleri, mamulleri olacak. Bu bizim için önemli bir fırsattır. Afyonumuz’un Türkiye’nin önemli yerli ve milli projelerine katkı sağlamasını arzu ediyoruz. Ülkemizin yola çıktığı yerli ve milli üretimde zorluklar var. Osman Bey, belirli yollar bularak bu zorlukları aşıyor. İnşallah bağımsız, güçlü bir Türkiye için sizlerin de katkılarıyla, Anadolu’nun tüm makine sanayicilerinin de katkılarıyla, üniversitelerimizin katkılarıyla bu konuda ilerleyeceğiz. Afyonkarahisar’ın da yetkin uzmanları ve makine sanayicileri var. Mutlaka biz de bu işin parçası olacağız” dedi.

YENİLİKÇİ TEKNOLOJİ GELİŞTİRME EKOSİSTEMİ

BMC TR Motor Genel Müdürü Dr. Osman Dur ise makine sektörünü ilgilendiren yeni bir proje hakkında ayrıntılı bir sunum yaptı. Dur, “Türkiye artık savunma sanayiinde dışa bağımlılığı kaldırmak ve tamamen yerli ve milli üretimde patent hakları kendisinde olan teknolojiler üretmenin süreçlerini yaşıyor. Bu düşünce ile Savunma Sanayi Başkanlığı tarafından birkaç proje başlatıldı. Benim buraya geliş sebebim şudur: Sayın Bakanımız ve Sayın Milletvekillerimiz ‘Biz ne yapabiliriz’ diye sordular ve bizi Afyonkarahisar’a davet ettiler. Üretilecek ürünlerde piyasada hiçbir rakip yok. Yenilikçi teknoloji geliştirme ekosistemi oluşturma için Afyonkarahisar’dayız. İnşallah Afyonkarahisar bu üretimden payına düşeni alır” ifadelerini kullandı.

EROĞLU’DAN İŞ İNSANLARINA ÇAĞRI

Açılış konuşması ve sunumun ardından toplantıyı yöneten 60. Hükümet Çevre ve Orman Bakanı, 61,62,63,64 ve 65. Hükümet Orman ve Su İşleri Bakanı ve AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Prof. Dr. Veysel Eroğlu da Afyonkarahisar’da yararlanılması beklenen fırsatları dile getirdi. Prof. Dr. Eroğlu, “Türkiye’de raylı ulaşım için büyük bir hedef konuldu. Bu konuda bazı ihtiyaçlar var. Burada çok büyük bir potansiyel olduğunu vurgulamak istiyoruz. Milli ve yerli ilaç sanayi konusunda da Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan da destek verecek. Biz Afyonkarahisar ve Bolvadin’i milli ve yerli ilaç üretimi hakkında merkez yapmak istiyoruz. Dünyada tıbbi bitkiler de kullanılmaya başladı. Yıllık pazar 115 milyar dolar. Bizdeki şifalı bitki türü, Avrupa’dan daha fazla. Afyonkarahisar da bunun merkezi. Biz Afyonkarahisar’da Sayın Cumhurbaşkanımız’ın desteği ile Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Merkezi kurduk. Her türlü teşvik var. Yeter ki işadamlarımız bu konuda girişim yapsın ve ürünlerini pazarlasın. Çin Büyükelçisi’ni buraya davet etmiştik. Sonrasında İş Geliştirme Derneği kuruldu. Arkadaşlarımız Çin’e gittiler. Orada birtakım protokoller imzalandı. Önümüzdeki Haziran ayında İstanbul’da büyük bir zirve yapılacak. Çok sayıda sanayici ve işadamı Türkiye’ye gelecek. Sayın Cumhurbaşkanımız’ın destek verdiği Termal Şehir projesi var. Bu da çok önemli bir potansiyel. Bu potansiyeli kullanmak istiyoruz. Ticaret ve Sanayi Odamız da Özel Endüstri Bölgesi kurulması hakkında çalışma yapıyor. Zafer Havaalanı yakınlarında orta ve yüksek teknolojiye yönelik bir özel bölge kurulmasını arzu ediyoruz” ifadelerini kullandı.

MAKİNE SEKTÖRÜNE YATIRIM YAPILMALI

Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz da makine sektöründe yatırımın önemine dikkat çekerek “İlimiz her geçen gün değişik alanlarda kendinden bahsettiriyor. Makine sektöründe geldiğimiz noktayı görmek adına iki ay önce bir toplantı yapmıştık. Afyonkarahisar’ın makine sektörünün de merkezi olması yönünde ilerlediğini gördüm. Tecrübemiz ve altyapımız var. Biraz AR-GE’yeimkan ve zaman ayırmamız gerektiğini düşünüyorum. Üretim olmadan kalkınmanın devamlılığının olması mümkün değil. Üretimin temeli makinedir. Girişimcilerimize bu konuda yatırım yapmaları çağrısında bulunuyorum” dedi.

“AFYON’UN ÖNÜ HER ALANDA AÇIK”

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Av. Ali Özkaya da yaptığı konuşmada şu vurguları yaptı:

“6 ay önceki bir toplantıda savunma sanayi ile ilgili bir hamle yapmamız gerektiğini söylemiştim. Sayın Genel Müdürümüz’ü Afyonkarahisar’a davet ettik. Burada devasa bütçe ile yapılacak yatırım var. Devletin görevlendirdiği şirket buraya geldi, siz de bu işe elverin. Alkoloid Fabrikası, Rahmetli Necmettin Erbakan tarafından ülkemize kazandırılmıştır. 750 bin dekarlık ekim yeri var, bunun 450-480 bin dekarını ekebiliyoruz. Büyük potansiyel var, bu potansiyeli kullanmamız gerekiyor. Afyonkarahisar, belki de dünyanın en güzel otellerinin olduğu bir şehir. Termal Şehir projesi bir noktaya geldi, projeler hazırlandı; Sayın Cumhurbaşkanımız’a arz edildi. Burada bir de Sağlık Endüstri Bölgesi kurulmasını istiyoruz. Afyonkarahisar’ın önü her alanda açıktır.”

“KAZANAN AFYONKARAHİSAR OLACAK”

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Av. İbrahim Yurdunuseven ise her yeni üretimde Afyonkarahisar ve Türkiye’nin kazanacağına dikkat çekerek “Afyonkarahisar, 4 yol ağzı. Karayolları, demiryolları buradan geçiyor. Havayolu avantajımız var. Afyonkarahisar, kabuğunu kırdı. Geniş manada bir Termal Şehir’i oluşturmayı hedefliyoruz. Tek derdimiz Afyonkarahisar’dır. Burada yapacağımız her yeni üretim, Afyonkarahisar’a ve Türkiye’ye kazandıracaktır” şeklinde konuştu.

SERTESER, ENDÜSTRİ ÖZEL BÖLGESİ’Nİ ANLATTI

Toplantının soru cevap kısmından önce tekrar söz alan ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, Afyonkarahisar’da kurulmasını düşündükleri ve Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kurulabilen Endüstri Özel Bölgesi hakkında bilgi verdi. Serteser, Endüstri Özel Bölgesi’nin yatırımcıya pek çok avantaj sunduğunu, bu bölgelerde bürokratik aşamaların Organize Sanayi Bölgeleri’ne nispetle bir hayli az olduğunu kaydetti.

“İSTİHDAM SEFERBERLİĞİ DESTEKLERİNDEN YARARLANIN”

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği işbirliğinde başlatılan yeni İstihdam Seferberliği’ne ilişkin de bir sunum yapan Serteser, “Sayın Cumhurbaşkanımız, Afyonkarahisar’dan 10 bin istihdam sözü aldı” dedi. Serteser, yeni İstihdam Seferberliği’nde işverenin yükünün hafifletilmesi bağlamında destek ve teşviklerin yer aldığını, bu boyuttaki destek ve teşviklerin ilk kez uygulandığını hatırlattı. Serteser, toplantıya katılan iş insanlarına “İstihdam Seferberliği çerçevesindeki destek ve teşviklerden yararlanın” çağrısı yaptı.

İŞ İNSANLARININ SORULARI YANITLANDI

“Makine, Termal ve Tıbbı Aromatik Bitkiler Sektörleri İstişare Toplantısı”, Alkoloid Fabrikası’nın durumu ve Termal Şehir Projesi sunumları ile devam etti. Toplantının son bölümünde iş insanlarının soruları yanıtlandı.