Afyonkarahisar Belediyesi tarafından düzenlenen programda 5 Haziran Dünya Çevre Günü etkinlikleri çerçevesinde yıl içerisinde Atık Pil Toplama Kampanyasına destek veren okullar ödüllendirildi.

Gözden kaçırmayın

Afyonkarahisar'da Zafer Meydanı'nda İftar Çadırı KurulduAfyonkarahisar'da Zafer Meydanı'nda İftar Çadırı Kuruldu

Afyonkarahisar Belediyesi tarafından düzenlenen programda 5 Haziran Dünya Çevre Günü etkinlikleri çerçevesinde yıl içerisinde Atık Pil Toplama Kampanyasına destek veren okullar ödüllendirildi.


Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’in ev sahipliğinde Zafer Meydanı’nda düzenlenen programa Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Nurullah Kaya, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Yılmaz Kırgel, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mustafa Oruç, kamu kurumlarının temsilcileri, okul yöneticileri ve öğrenciler katıldı.
 

“ÇEVRE BİLİNCİNİ OLUŞTURMAK İÇİN BÜYÜK ÇABA GÖSTERİYORUZ”

Programın açılış konuşmasını Belediye Park ve Bahçeler Müdürü Barış Dal yaptı. Afyonkarahisar Belediyesi olarak çevremizin korunması adına bir dizi çalışma içerisinde olduklarını kaydeden Barış Dal, “Bu görev ve sorumluluk bilincimizle yaşanabilir çevre ve marka kentler anlayışı içerisinde Çevre Koruma Kontrol Birimimiz tarafından denetimlerimiz devam etmektedir. Ayrıca ambalaj atıkları, tehlikeli atıklar, tıbbi atıklar ömrünü tamamlamış akü ve piller, ömrünü tamamlamış lastikler gibi konularda Çevre Hizmetleri Birliğimiz ve Atıksu Arıtma Birliğimizle çalışmalarımız devam etmektedir. Park ve Bahçeler Müdürlüğümüz tarafından ağaçlandırma ve yeşillendirme çalışmalarımız hızlı bir şekilde yapılmaktadır. Hepimizin çevre konusunda zihinlerimize kazıması gereken nokta doğanın yaşamak için insanoğluna ihtiyacı olmadığı ama insanoğlunun var olduğu sürece yaşamını devam ettirebilmek için doğaya ihtiyaç duymasıdır. Bu konuda her ferdin çevreci olma ve üzerine düşen görevi yapma mecburiyeti vardır” dedi.
 

“ÇEVRE KONUSUNDA DUYARLI OLMALIYIZ”

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mustafa Oruç ise Sıfır Atık Projesi, Atıksu Arıtma Tesisleri, Çevre Yardımları ve yenilenebilir enerji kaynakları konusunda bilgiler verdi. Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mustafa Oruç, “Çevre koruma bilincinin gelişmesi ve insanların tüm yaşamları boyunca doğayı, çevreyi düşünerek koruma bilinciyle hareket etmesi sağlanmaktadır. Gerçekten de bu dünyada yaşamaya devam etmek istiyorsak, çocuklarımıza harap edilmemiş bir dünya bırakmalıyız. Doğanın tahrip olmasının temel sebebi insanın yaşam aktiviteleridir. İnsan sayısının artması sonucunda da ekosistem bozulma hızı artmaktadır. İnsanlar tarafından yapılan sanayi tesisleri, yeni yerleşim alanı açılması faaliyetleri gibi her yaşamsal aktivite sonucunda doğa adım adım geri dönülemez şekilde bozulmakta ve o alanda yaşamakta olan canlı türleri baskılanmakta, korunmaya ihtiyaç duyacak seviyede azalmakta, hatta yok olmaktadır. Doğal kaynakların kullanımı, sanayileşme, insan sayısının artması sonucunda dolaylı olarak doğaya verilen zararın nasıl giderilebileceğini düşünmeli ve çözümler üretmeliyiz. Her bir birey, her bir işletme, her bir idare ve her bir ülke tarafından, çevreye zarar verilmesini engelleyecek tavırlar geliştirilmeli, herkes sorumlulukları çerçevesinde ortak yaşam alanlarımızı koruyacak önlemler almalıdır” dedi.  
 

“HERKESİ ÇEVRE KONUSUNDA DUYARLI OLMAYA DAVET EDİYORUM”

Belediye Başkanı Mehmet Zeybek ise 5 Haziran Dünya Çevre Günü etkinlikleri çerçevesinde yıl içerisinde düzenlenen Atık Pil Toplama Kampanyasına destek veren okulları ve öğrencileri tebrik etti. Başkan Zeybek konuşmasına şöyle devam etti; “Biliyoruz ki; son zamanları çevre felaketlerinden bir küresel ısınma ve iklim değişikliği bu kapsamda çalışmalar Bakanlık nezninde de hızla devam etmektedir. İklim değişikliği, insanlığın var oluş mücadelesi gelecek nesillere sağlıklı bir yaşam bırakılıp bırakılmayacağı meselesi haline gelmiş durumda. Bakanımız Murat Kurum’da bu konuya sıklıkla dikkat çekiyor.Su kaynaklarının korunması, hava kirliliğinin önüne geçilmesi ve geri dönüşebilen kazanılabilen atıkların geri dönüşümü bu sebeple çok önemli. Sayın Cumhurbaşkanımızın Değerli Eşi Emine Erdoğan Hanımefendi’nin başlattığı Sıfır Atık Projesi ’de Belediyemizin yapmış olduğu çalışmalarda öne çıkıyor. Sıfır Atıkla ilgili yapmış olduğumuz çalışmalardan biri de inşaatı tamamlanan Devlet Parkı’nın arkasında bulunan Birinci Sınıf Atık Getirme Merkezi… Halkımız evinde oluşan elektronik atığını, mobilya atığını, atık yağlarını ambalaj atıklarını bu merkeze getirebilecek.Atık Getirme Merkezimizde 13 atık türü toplanmakta. Ambalaj atıklarımız mahallelerimizde toplanmakta, her 400 metre de bir ambalaj atık konteynerimiz mevcut.Tekstil atıklarımız yine mahallelerimizde bulunan 150 tekstil atık kumbarası ile toplanmakta. Çevre Hizmetleri Birliğimizin yapmış olduğu Entegre Katı Atık Tesisi sayesinde hiçbir atığımız boşa gitmiyor. Atıklardan enerji üretiliyor, ayrışan ambalaj atıkları geri dönüşüme gidiyor. Hepinizi çevre konusunda birlik olmaya, duyarlı olmaya davet ediyorum” dedi.
 

SIFIR ATIK PROJESİ TÜM DÜNYAYA ÖRNEKTİR

Programın son konuşmasını Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Nurullah Kaya yaptı.Çevrenin korunması için ülkemizin gencinden yaşlısına kadar bir ve beraber olarak olması gerektiğine dikkat çeken Vali Yardımcısı Nurullah Kaya, devletimizin bu konuda yaptığı çalışmaların tüm dünya tarafından gıptayla takip edildiğini söyledi. Vali Yardımcısı Nurullah Kaya, “Bizler için çevrenin önemini aslında çok acı tecrübeyle yaşayarak görüyoruz. Şöyle ki; COVİD hastalığı çevreyle barışık olmayan yaşamın bizlere getirisi durumunda. Devletimizin çevre konusunda yaptığı çalışmalar ve ürettiği çözümler, gelecek adına herkesi umutlu, aynı zamanda da mutlu ediyor. En iyi çevre koruma yöntemi, çevreyi koruma ve ona sahip çıkmaktan geçiyor. Çevreye duyarlı bir Türkiye’nin ferdi olmaktan mutluluk duyuyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın Değerli eşi Emine Erdoğan Hanımefendi’nin başlattığı Sıfır Atık Projesi tüm dünyaya örnektir. Birleşmiş Milletlerden de bu konuda belki de ilk ve tek ödül alan ülke olduğumuzu bir kez daha belirtmek istiyorum. Bize emanet edilen bu ülkenin her karışını tertemiz, pırıl pırıl yapmanın bilincindeyiz. Bu duygu ve düşüncelerle 5 Haziran Çevre Günü etkinliklerine destek veren, yıl içerisinde topladığı atık pillerle doğaya katkıda bulunan tüm okullarımıza ve öğrencilerimize teşekkür ediyorum” dedi.

Konuşmaların ardından Haziran Dünya Çevre Günü etkinlikleri çerçevesinde yıl içerisinde düzenlenen Atık Pil Toplama Kampanyasına destek veren okullara Belediye tarafından diz üstü bilgisayar ve fotokopi makinası hediye edildi. Program sonunda Çevre Haftası dolayısıyla vatandaşlarımıza fidan dağıtımı yapıldı.