İstanbul Kadıköy ’de filyasyon çalışmalarını tüm süratiyle sürdürdüklerini söyleyen Kadıköy İlçe Sıhhat Müdürü Neslihan Uyar'dan şok açıklamalar.,
 


Dr. Uyar, "bizler 30 takımla 7 gün süresince sabah 07:00 akşam 24:00 ’e kadar çalışmalarımızı yapıyoruz. Salgının ilk başladığı zamanla bugün arasında sahada nasıl bir fark var derseniz; artık hastalar daha şuurlu, o panik havası yok. Ama ne yazık ki bir gevşeme var. Temaslı hadise tespitlerimizin yüzde 70 ’i aile içi bulaş. Zira birey dışarıdaki mekanı riskli buluyor ama kendi içinden olunca, annesinin evine gittiğinde ya da bir akrabasını ziyaret ettiğinde kendini güvende sanıyor” dedi.

Aile içi görüşmelerde maske ve mesafe kaidelerinin tamamen ihlal edildiğini vurgulayan Dr. Uyar, şunları söyledi:

“Konutta laf törenine gidenler, bazı hanımlardan gün buluşmalarına yine başladıklarını dahi dinliyoruz. Orada da yemek yiyorsunuz, kesinlikle maske çıkıyor, salon ya da bir odada kapalı etraftasınız. Bunlar hep bulaşı artırıyor. Bizim şu andaki en büyük kasvetimiz bu. Mesela bizim temaslı filyasyonunda yaşadığınız eksantrik bir vaka var. Bir teyzemiz aşure yapmış, teyze pozitif hadise olarak sistemimize düştü. Hikayesini sorguladık, teyzeciğim neler yaptın, son 7 gün kimlerle görüştün?Teyze dağıtırken masken var mıydı, mesafene dikkat ettin mi, kapıdan iki dakika verip mi ufaladın diye sorduğumuzda ise ‘Ya olur mu kızım, hepsine girip çay da içtim ’ diye cevapladı. Tüm apartmanı taramak zorunda kaldık ve üç beş gün sonra semptom verenlerden de test yaptığımızda bir sürü pozitif hadisemiz oldu. Teyzemiz iyi maksatlıydı ama takribî 18 bireyi yalıtıma almak zorunda kaldık.” dedi.