Sakarya’da bulunan Milli Savunma Bakanlığına bağlı, 1’inci Ana Bakım Fabrikası özelleştiriliyor. Fabrikanın Altay Tanklarını üretecek olan BMC’ye verileceği iddia edildi

Mülkiyeti Maliye Hazinesine ait ve MSB tahsisli Sakarya’nın Arifiye ilçesi Hanlıköy mahallesinde bulunan 1 milyon 804 bin 131 metrekare yüzölçümlü taşınmaz ile üzerinde bulunan MSB Askeri Fabrikalar Genel Müdürlüğü 1’inci Ana Bakım Fabrika Müdürlüğü’nün özelleştirilme kapsamına alınmasına karar verildi. Resmi Gazete’de dün yayımlanan Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) kararına göre; 1 milyon 804 bin 131 metrekare üzerine kurulu tesisin, işletme hakkının verilmesi yöntemiyle özelleştirilmesi ve bu sürenin 25 yıl olması öngörülüyor. Kararda özelleştirme, “Milli savunma sanayinde ilke kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasının sağlanması ile fabrikanın işletme verimliliğinin artırılması ve yeni iş/üretim imkânları oluşturmaya yönelik yatırımların özel lektör tarafından yapılması amaçlandı” diyerek açıklandı.

25 YILLIĞINA DEVREDİLECEK

İşletme hakkı süresinin 25 yıl olarak belirlendiği kararda, özelleştirme işlemlerinin 31 Aralık 2019’a kadar tamamlanması istendi. Bu işlemler tamamlanılıncaya kadar fabrika aynı şekilde işletilmeye devam edilecek.

BMC’YE Mİ SATILACAK?

Sakarya’daki 1. Ana Bakım Fabrikasının alanı daha önce de Altay Tanklarının üretimi için gündeme gelmiş ve buranın BMC’ye verileceği iddiaları dillendirilmişti. Ancak o günlerde bu iddialar yalanlanmıştı. Şimdi yapılacak özelleştirme ile fabrika’nın BMC’ye satılacağı yeniden konuşulmaya başlandı.

Çalışanlar işyerini terk etmeyecek

Türk Harb-İş Sendikası, 1’inci Ana Bakım Fabrika Müdürlüğü’nün özelleştirme kapsamına alınmasını kabul edilemez bulduklarını açıkladı. Bahsi geçen işyerinde örgütlü olan sendika yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti: “Kararla ilgili hiçbir yetkiliden açıklama yapılmaması 714’ü işçi olmak üzere 927 personeli derinden üzmüştür. Türk Harb-İş Sendikası Genel Yönetim Kurulu ve 1’inci Ana Bakım Fabrika Müdürlüğü çalışanları olarak, yaşanan belirsizlik çözüme kavuşana, yetkili ağızlardan endişeleri sona erdirecek açıklama yapılana kadar işyerini terk etmeme kararı alınmıştır. Her zaman sorunların çözüme kavuşturulmasında öncelikle diyaloğu benimseyen yönetimimiz, yetkililerinden çalışanlarımızın mağdur edilmeyeceği yönünde açıklama gelene kadar, diyalog, basın açıklaması, işyerlerini terk etmeme dahil sendikal haktan doğan tüm haklarını sonuna kadar kullanacaktır.”

Kaynak: https://www.aydinlik.com.tr/askeri-fabrika-ozellestiriliyor-turkiye-aralik-2018-1