Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, "Asgari ücretlinin dayanma gücü kalmadı. Bununla ilgili önümüzdeki hafta başında randevumuza gideceğiz. Bakanla hafta içinde bu konuyu konuşup kamuoyunu bilgilendiririz." dedi.

Atalay, sendikasının Afyonkarahisar’da termal bir otelde düzenlenen Bursa, İstanbul ve İzmir bölgelerine bağlı illerin şube başkanları ve il temsilcilerinin katıldığı eğitim seminerine katıldı.

Sendikacılığın kolay bir iş olmadığının farkındayız

Toplantının açılış konuşmasını yapan Türk-İş İl Temsilcisi Muharrem Uslu, sendikacılığın kolay bir iş olmadığını söyledi. Uslu, “Sendikacılığın kolay bir iş olmadığının farkındayız. Tabi Türkiye’de siyasi yapılar değişmekte tabi sendikalarında bu siyasi yapılanmaya göre Türkiye’nin gerçeklerine göre kendilerini yenileme ihtiyacı doğduğunu özellikle altını çizmek istiyorum. Sayın Genel Başkanım çok kısa dönem içerisinde Afyonkarahisar’da bizim yaşamış olduğumuz bir hadise var. Bu tam canlı bir örnektir. Buradaki bütün arkadaşlarımızı bu canlı örneği duymasını istiyorum” dedi.

Toplumda retçi sendika istenilmiyor

 “Türk-İş’in şuanda yapmış olduğu asgari ücretin 2000 TL Türkiye’nin gündemine oturmuştu” diyen İl Temsilcisi Uslu, “Türkiye’de sendikacılıkta bir konu var. Bir tarafta retçi sendika var, bir tarafta teslimiyetçi sendika var. Kesinlikle Türk- İş’in şuanda yapmış olduğu sendikacılık hem yönetimle istişare hem de Türkiye’nin emek olan sorunlarını en iyi yapıcı bir şekilde orta yere koyuyor olması her tarafta Türk- İş işin doğrusu Türk-İş’te diyerek ister Türk-İş’e üye olsun ister olmasın herkesin kanaati bu. Türk-İş’in bugüne kadar yapmış olduğu bu doğru çizgi. Toplumda retçi sendika istenilmiyor. Teslimiyetçi sendikada istenmiyor. Türk-İş’in şuanda yapmış olduğu asgari ücretin 2000 TL Türkiye’nin gündemine oturmuştu. Türkiye’de emekle ilgili gündemler oluşturuyor. Dolayısıyla ben de bu kurumun başkanı olarak bunun içerisinde böyle duyguları taşıdığım içinde çok rahat ve huzur içerisinde olduğumu düşünüyorum”  dedi.

Görüşmelerin Öne Çekilmesini İstiyoruz

Bazı işverenlerin asgari ücretle ilgili bir ay önce 2 bin lira olsun sözümüze uyduğunu anlatan Atalay, Türk-İş yönetimiyle beraber önümüzdeki hafta Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına müracaat edeceklerini söyledi. Atalay, “Aralık ayındaki asgari ücret görüşmelerini geriye çekelim diyeceğiz. Yönetmelik mi değiştireceğiz? Yasada bir madde mi koyacağız? Çünkü asgari ücretlinin dayanma gücü kalmadı. Bununla ilgili bizim önümüzdeki hafta başında randevumuza gideceğiz. Bakanla hafta içinde bu konuyu konuşup kamuoyunu bilgilendiririz. 2 bin lira rakamı, Aralık ayına kadar. Aralık ayındaki hükümetle yaptığımız görüşmelerle 2 bin liranın üzerinden olsun. Ama Aralık ayındaki görüşmelere kadar ki talep bu. Çünkü baktığınız zamanki erimeye ancak öyle rakam geliyor. Şimdi be çıkıp 4 bin lira, 5 bin lira derim. Bir zamanki siyasetçiler gibi sendikalarda sallar. Sallamak kolay. Makul ve mantıklı şeyleri söylemek lazım ve de netice almak lazım. Yani afaki konuşmanın hiçbir anlamı yok.  Geçen ziyaretimize DİSK başkanı ve heyeti geldi. Sonra arakamızdan yaptıkları açıklamada, ‘Türk-İş 2 bin liralık rakamı makul, katılıyoruz ve destek veriyoruz’ dediler. Onlara da teşekkür ediyoruz” dedi.

“Bizim çocuklar idare edecek”

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, ülkeyi işçi çocuklarının idare edeceğini ileri sürdü. Atalay, açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Etrafımızda işçi çocuklarının okuma oranı yüzde 25’dir. Çocuklarımız dil biliyor. Çocuklarımız dünyanın çeşitli bölgelerinde görev yapıyor. Dün Emekliler Kongresinde söyledim ve belediye başkanımız kurusa bakma eninde sonunda siyaseti biz çalışanlar olarak ülkeyi idare edeceğiz. Bizim çocuklarımız idare edecek. İnanın şuandan daha iyi yaparız. Zahmet çekiyoruz ve biz bunu biliyoruz. Ayağına zor ayakkabı parası bulamayan ayakkabının ne kadar kıymetli olduğunu bilir. Çiftçilik yapmayan tulum giymeyen mesleği olmasa bir şey anlatamaz ki onun için bize bizden başkasının hiçbir faydası yok.” Dedi





TÜRKELİ / Sefa Nakilcioğlu