Afyonkarahisar’ın en önemli arkeoloji eserlerini barındıran Afyon Arkeoloji müzesi’nin tarihçesine ve içindeki eserlerle 40 kadar höyük-20 kadar antik şehirden derlenen eserlerin sergilendiği Arkeoloji Müzesi tarih severleri bekliyor.

Müze,Kurtuluş Caddesi Karayolları kavşağında bulunmaktadır. 1937 yılında imaret Camisi medresesinde açıl­mıştır. Modern binasına 13 Kasım 1971 ta­rihinde taşınmıştır.

 

Müzede Kalkolitik çağın toprak kapları:Eski Tunç çagının toprak kapları (Sandıklı, Kusura, Höyük), figürünler,madeni bıçak, hançer, balta. keski. küp mezar ve içki kapları; Hitit toprak kapları (Tezköy, Kusu­ra), kabartma. mühürler. ayaklı meyvalık­lar; Phrygıa madeni tasları. duvar kabart­ması (yazılı kaya). toprak kaplar; Roma, Bi­zans (klasik) döneminin sikkeleri (akçaşar definesi), madeni kaplar, kandiller. madeni ve cam eserler. sürahi. kadehler, süslü ke­seler. keramik eserler. madeni vazo, kemik ve fildişi cerrahlık aletleri, pişmiş toprak­tan ügürünler. Kybele, Apollo, Eros,Asklephios,çocuk. meyva toplayan tanrı, Tyche, Zeus (Jupiter) ve Herakles heykelle­ri, Kalkanlı Nike (zafer) büstü, küp mezar, kabartma ölü külü Iahidi. adak taşları, me­zar ve lahitler: Lydia keramik eserleri, bo­yalı keramikler; Arkaik çağın Kybele hey­kelleri, cenaze töreni kabartması gibi arke­olojik eserler ile silahlar, kalkanlar, kılıçlar, keseler. eldiverıler. elbiseler ve peskir­ler gibi etnoğraflk eserler, bahçede küpler. sütunlar ve heykeller gibi arkeolojik eserler bulunmaktadır.

Afyon Arkeoloji müzesinin kütüphanesinde 8 bin cilt kitap vardır.