Psikoloji ilmi, insanın duygu ve davranışlarını inceler. İnsanların duygusal değişimleri psikolojik durumlar olarak nitelendirilir. Günümüzün en moda tabirlerinden biri de, psikoljim bozuldu veya ebeveynler tarafından çocuğumun psikolojisi bozuldu ifadeleridir.  Bizde çocukluğumuzda, gençliğimizde,  öğrenciliğimizde çok duygu farklılıkları yaşardık lakin psikolojim bozuldu gibi laflar etmezdik. İnsan bu devamlı aynı duygu içinde kalamaz, elbetteki değişimler  yaşayacaktır. Yeter ki bu duygusal değişimler ağır travmalara neden olmasın. Telafisi mümkün olmayan kayıplar doğurmasın. İnsana ruhsal yönden psikolojik baskı oluşturan durumlar gerçekleşmesin ve neticede şiddete dönmesin gerisi bir şekilde hallolur. En ufak bir hadisede ,  psikolojim bozuldu diye işin kolayına kaçanlar da çok oluyor. Bazı insanlarımız hemen sığınılacak bir liman, arkasına saklanılacak bir durum olarak görüyor psikoloji bozukluğunu. Son yıllarda da ne kadar hassaslaştı! özellikle çocuklarımızın psikolojileri.





 

Örneğin;  otistik çocuk görse bozuluyor, sınıf temizlese, çevre temizliği yapsa bozuluyor, öğretmen sesini yükseltse bozuluyor. Bozuluyor da bozuluyor hasılı..

 

Çok değerli anne babalar, böyle hemen her şeyden bozulan hassas bir psikolojiye sahipse çocuklarınız, okuldan önce iyi bir psikologa götürün bi zahmet. Bi zahmet derken laf olsun diye söylemiyorum, hakikaten iyi bir psikolojik desteğe ihtiyacı olabilir.





 

Psikolojik muayeneler ve tedavi sonrasında; problem çocukta değil de;  sizdeyse, kendi kendinize kuruntu yapıyorsanız, bazı durumlarda veli olmanın avantajlarını istismar etmeye çalışıyorsanız, dünyanın, okulun, sınıfın, öğretmenin  sanki başka çocuklar da yokmuş gibi sadece kendi çocuğunuzun etrafında pervane olmasını istiyorsanız, çocuğunuzun eğitilmesinden, davranışlarının sonuçlarıyla yüzleşebilmeyi öğrenmesinden, başka çocuklarla iletişim kurup sosyalleşmesinden ziyade okulda avutulup pışpışlanmasını, pohpohlanmasını istiyorsanız o zaman bi zahmet siz de gidin psikoloğa. Siz de iyi bir psikolojik destek alın. Sonuçta psikoloji bozukluğu da sağlık yönünden bir rahatsızlık durumudur. Ola ki, sizde sağlıklı birey davranışları sergilemiyor olabilirsiniz. Genelleme yapmıyoruz elbette ki ama, sorun kendisinde olup da, çocuğunu sorunlu gibi göstermeye çalışan, sorunu onlara yönlendiren ebeveynler var elbette ki. Çocuk sorunlu değilse bile, ebeveynlerin bu yaklaşımından sonra onlar da ister istemez sorunlu davranışlar sergilemeye başlar. Atalarımız ne demiş:





 

Ön teker nereye giderse arka teker de oraya gider.

 

Bizler ebeveynler olarak;  çocuklarımıza davranışlarımızla, güzel ahlakımızla örnek olmaya çalışacağız. Ben duygusundan uzak, biz duygusunu sahiplenebilen sağlıklı bireyler yetiştirmek durumundayız. Bencil bireyler, çocuklar sadece kendini düşünür, dünyanın sadece kendi etrafında döndüğünü zanneder.  Paylaşımdan uzak  egoist bireyler, çocuklar da sağlıklı toplum oluşmasına engel olur.



Toplum olarak sağlıklı bireylere ihtiyacımız var. Ülkenin gelişmesi, kalkınması, müreffeh yarınlara ulaşabilmesi sağlıklı bireylerle mümkün olur. Bu sürece katkıda bulunmak da hepimizin görevi.







Yazımızı şu moda tespitle bağlayalım:

 

Psikolojidir; bozulur, düzelir. Allah karaktere zeval vermesin....



 

Lokman ÖZKUL

Eğitimci-Yazar

[email protected]