AMAN DİKKAT, KLİMA GÖZLERİNİZİ ÇARPMASIN

Gözden kaçırmayın

"Eskişehir'de Acil Sağlık Hizmetleri Koordinasyon Toplantısı yapıldı"

Yaz sıcaklarıyla baş edebilmenin en etkili yolu klima… Günlük hayatın içinde, birçok alanda klimalara maruz kalıyoruz. Ev, iş, araba, market gibi alanlarda ve toplu taşımada klimaların üflediği sert ve kuru havayı nüfus ediyoruz. Bir serinleme yöntemi olarak sıklıkla başvurulan klimalar, bazı durumlarda sağlığımız için tehlike oluşturabiliyor. Ortam havasını kurutarak, vücut dengesini olumsuz etkileyebilen klimaların cilt ve solunum sistemi üzerinde zararlı faktörleri olabiliyor. Gözlerimiz de klimalardan nasibini alıyor… Seiko Optik Türkiye Göz Sağlığı Danışmanı Op. Dr. Özgür Gözpınar, serinlerken göz sağlımızdan olmamak için klimalı ortamlarda yapmamız gerekenlere değiniyor.

 

Sert ve kuru hava göz sağlığını etkiliyor

 

Klima, bulunduğumuz ortamı serinletirken havadaki nem oranını azaltıyor. Mekanda yoğunlaşan kuru hava, burun içi dokularında ve boğazda tahrişe neden olabiliyor. Solunum yolları hastalıklarını tetikleyen klimalar, göz sağlığını etkileyerek, göz kuruluklarına da neden olabiliyor. Seiko Optik Türkiye Göz Sağlığı Danışmanı Op. Dr. Özgür Gözpınar, ‘Klimanın kendi nemli ortamında oluşabilen mantar ve bakteriler hava yolu ile ortama nüfus edebiliyor. Bu da solunum yolu başta olmak üzere enfeksiyonlara sebep olurken, gözde de bakteriyel veya viral konjonktivite yol açıyor. Uzun süre klimaya maruz kaldıysanız, gözünüzde yanma-batma hissi ve geçici bulanık görme varsa, gözünüzün konjonktiva dokusu tahriş olmuş olabilir. Bu tür durumlarda suni gözyaşı damlaları zorunlu olarak kullanılır. Özellikle kuru göz hastaları ve kontakt lens kullananlar bu durumdan en çok etkilenen bireylerdir. Yine klimanın etkisiyle göz kapaklarında şişlikler, blefarit dediğimiz kirpik dibi iltihapları ve konjonktivada kırmızı çizgilenmeler gelişebilir. Uzun süre direkt yoğun klima soğuğuna maruz kalmak yüz felcine sebep olarak, gözlerimizi de etkileyebilir.’ diyor.

 

Gözpınar’a göre, serinlerken sağlığımızdan olmamak için; ortam ısısını 23 derecenin üzerinde ayarlamak, nem oranını arttırmak için odada su dolu kaplar bulundurmak ve enfeksiyonları azaltmak için düzenli klima bakımı yaptırmak, klimanın zararlı etkilerinden korunmak için alınabilecek önlemler arasında yer alıyor.