AMACIMIZ HAYVANLARI YAŞATMAK Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu memleketi Afyonkarahisar’da belediye tarafından yapılan 250 hayvan kapasiteli hayvan barınağının açılışına katıldı. Hayvanları korumanın Türk kültürünün bir parçası olduğunu söyleyen Eroğlu, “Yeni hazırladığımız Hayvanları Koruma Kanunu hayvanları öldürmek için değil, yaşatmak içindir” dedi.
Afyonkarahisar Belediyesi tarafından Devlet Parkı içerisindeki alana yapılan 250 hayvan kapasiteli hayvan barınağının açılışına; Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Ahmet Özyanık, daire müdürleri ve sivil toplum örgütleri temsilcileri katıldı.
Bakan Eroğlu açılışta yaptığı konuşmada, oluşturulan barınakta hasta ve yaralı hayvanlar öncelikli olmak üzere sokak hayvanlarının koruma altına alınacağını kaydederek, barınakta müşahede alanı, ameliyathane ve karantina alanları gibi ihtiyaç duyulan bütün hizmetlerin verileceğini söyledi. Sokak hayvanlarının küpeleme, aşılama ve kısırlaştırma işlemlerinin yapılması için bakanlık olarak belediyelere kullanmak üzere 5 milyon TL’lik kaynak ayırdıklarını söyleyen Eroğlu, “Hayvanları korumak bizim boynumuzun bir borcudur. Onları korumak bizim görevimiz çünkü kültürümüzde bu var. Biz yaratandan ötürü bütün yaratılanları severiz. Biz de buradan hareket ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak hayvanları korumak ile mükellef olan bir bakanlığız” dedi. “YENİ YASADA GELEN TENKİTLERİ DEĞERLENDİRİYORUZ”
Hükümetin 2004 yılında 5 bin 199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nu çıkardığını hatırlatan Bakan Eroğlu, şunları söyledi:
“Bu yasa önemlidir ama yeterli değildir. Türkiye’de ilk defa hayvan barınaklarını biz kurduk. Başbakan’ın talimatı ile hayvanları koruma kanunda bir takım değişiklikler yapacağız. Sivil toplum kuruluşları ile birlikte çalışıyoruz. Özellikle hayvanları öldürenlere, işkence edenlere ve tecavüz edenlere hapis cezası verilmesi konusunda talepler geldi. Bunları değerlendiriyoruz. Ayrıca sokakta perişan halede yaşayan hayvanların barınması için doğal yaşam alanları oluşturulması konusunda da talepler geldi. Bizde orman kanunda değişiklik yaparak bu talebi de karşıladık.”
Bakan Eroğlu komisyonda bekleyen yasa tasarısı ile ilgili birtakım çevrelerin ortaya attığı, ‘Hayvanları öldüreceksiniz’ anlayışının da doğru olmadığını söyleyerek, “Biz söz konusu yasa ile ilgili gelen bütün tenkitleri değerlendiriyoruz. Amacımız hayvanları öldürmek değil, yaşatmaktır” dedi. “KEDİ EVLERİ PROJESİ’Nİ AFYON’DAN BAŞLATMAYI DÜŞÜNÜYORUZ”
Törende konuşan Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Ahmet Özyanık ise, sokak hayvanlarının korunması için her şeyden önce anlayış sahibi ve gönüllü olmanın gerektiğini söyledi. Özyanık, “2004 yılında çıkan 5199 sayılı kanunla birlikte kedi ve köpeklerin sahiplenilmesi için düzenleme yapıldı. Bugün hizmet veren tesislerimizde bu kanunun getirdiği yenilikler çerçevesinde hizmet vermektedirler. Bizler kendimize parklar yaptığımız gibi, bizimle hayatını devam ettiren kedi ve köpeklere de parklar yapmak zorundayız, geçici barınaklarda yapmak zorundayız. Onlara hayat hakkı tanımak zorundayız” dedi.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından hazırlanan Kedi Evleri Projesi hakkında da bilgi veren Özyanık, “Parklarımızda, apartmanlarımızda, sitelerimizin bahçesinde bulunan kedilerin kışın üşümeden barınabilecekleri, yağmurdan korunabilecekleri bir evcikleri oluşturuyoruz. Bunun projeyi Afyonkarahisar’dan başlatmak istiyoruz. Toplumumuz projeyi kabul ederse 2013 yılı yatırım programı ile birlikte Türkiye’nin her tarafına yaygınlaştırmayı düşünüyoruz. Bugün itibariyle Afyonkarahisar Belediyesi’ne 97 adet kedi evini vermiş olacağız ama Türkiye’de de yıl sonuna kadar bin adet kedi evini pilot bölge olarak dağıtmayı düşünüyoruz. Bu da kedilerin korunması için iyi bir çözüm olacak” diye konuştu. “BARINAK 900 BİN TL’YE MAL OLDU”
Açılış töreninde konuşan Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ise seçim vaatlerinden birini daha gerçekleştirmenin gururunu yaşadığını söyleyerek, göreve geldikleri 2009 yılından bu yana her yıl belediye olarak 500’e yakın sokak hayvanını kısırlaştırarak Türkiye’de örnek teşkil ettiklerini söyledi. Başkan Çoban, hayvan barınağının 900 bin TL’ye mal olduğunu ve bunun 186 bin lirasının Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun talimatı ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından karşılandığını söyledi.
Konuşmaların ardından hayvan barınağının açılış kurdelesi protokol üyeleri ve katılımcılar tarafından kesildi. Hayvan barınağını gezen Bakan Eroğlu, bir çifte kedi evi hediye etti. GÖKTEN CEYLAN (İHA)