CHP Milletvekili Burcu Köksal, Bolvadin İlçesi Karayokuş Köyü'nde konuştu: Köksal: Altın aramak için köylülerin ağıllarını yıkmayın

Gözden kaçırmayın

Fatih Erbakan, AK Parti'ye seslendi!..Fatih Erbakan, AK Parti'ye seslendi!..

CHP Milletvekili Burcu Köksal, Bolvadin İlçesi Karayokuş Köyü'nde konuştu: Köksal: Altın aramak için köylülerin ağıllarını yıkmayın



Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, Bolvadin İlçesi Karayokuş Köyü'nde tek geçim kaynağı hayvancılık olan köy sakinlerinin ağılları için yıkım kararı verildiğini belirterek, "Altın aramak için köylülerin ağılları yıkılıyor. Köylüler yaylalarını kaybetmek istemiyorlar" dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, Bolvadin İlçesi Karayokuş Köyü'nde incelemelerde bulunarak köy sakinleri ile görüştü. Milletvekili Köksal'a ziyaretinde Millet İttifakı üyeleri CHP Bolvadin İlçe Başkanı, İYİ Parti İlçe Başkanı, SP ve DP İlçe Başkanları eşlik ettiler.  

KÖY SAKİNLERİ: SAYIN VEKİLİM BİR ÇARE BULUN, KİMSE BİZE YARDIMCI OLMUYOR
Milletvekili Köksal’a kendilerini yalnız bırakmadığı için teşekkür eden köy sakinleri, “Biz ağıllarımızın yıkılmasın istemiyoruz ama bize bir el uzatmıyorlar. İşte şimdi siz geldiniz bizim halimiz ne olacak? Ağıllarımız yıkılmasın 2D yasasına alınsın. Dönemin muhtarı Veli Akbaş 1998 yılında geldi bizim yaylalarımızı kadastroya koymadı. Buraları tapulatmadı. Biz itiraz ettik kaç defa mahkemeye verdik. Evlerimizi de yukarıdaki mahallemizi de bizi kadastroya koymadı. Dağları, yaylaları kadastroya koymadı. Bizim halimiz ne olacak? Biz büyüklerimize sesleniyoruz. Buraya tek gelen siz olduğunuz. Allah sizden razı olsun sayın vekilimiz. 25 kişiye yıkım kararı geldi. Bize yazık değil mi? Biz hayvancılık yapmazsak ölürüz. Hırsızlık mı yapalım. Bu alanın bir tarafında orman var bir tarafında yok. Devlet bize yer göstersin. Nereye gideceğiz? Biz uzak yakın demeyeceğiz. Biz ne yapalım sizleri buralara getirdik. Allah sizlerden, arkadaşlardan razı olsun. Bize bir el uzatın. Biz hayvancılık yapamazsak bu köyden göçmemiz gerekir. Bu yurt bize atalarımızdan kalmadır. Biz gelipte kendimiz dikmedik bu ağılları. Osmanlı tapuları elimizdedir. Geriye dönük soruşturma açılsın.” dediler.

TEK GEÇİM KAYNAKLARI HAYVANCILIK
Bolvadin İlçesi'ne bağlı Karayokuş Köyü'ndeki Akyol Yaylası'nda maden arama ruhsatı verilerek sonrasında siyanür havuzu açılacağı iddiası ile köylülerin tedirgin olduğunu kaydeden Köksal, "Köy sakinleri yaylalarını kaybetmek istemiyorlar. Köy sakinlerinin ağıllarına yıkım kararı verilerek tek geçim kaynakları olan hayvancılık ellerinden alınmak isteniyor." dedi.

BU İNSANLARA DESTEK OLUN
Bölgede bulunan 300-400 yıllık ağıllar için yıkım kararı verildiğini kaydeden Köksal,"Köydeki vatandaşlarımızın, dedelerinden kalma yaklaşık 300-400 yıllık ağılları yıkım kararı verilerek yok edilmek isteniyor. Ağılların bulunduğu yer orman vasfında sayılmış ancak orada ağaç yok. Orman vasfında bir yer olmadığını söylüyorlar. Bu konuda da orman vasfı verilirken kendilerine sorulmadığını ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti kurulmadan önce Osmanlı tapularına bakılmadığını, dededen, atadan miras kalan ağılların kendilerine hiçbir şekilde danışılmadan mahkemelik olup yıkım kararı verildiğini iddia ediyorlar. Burada insanlar büyükbaş ve küçükbaş hayvancılıkla geçimlerini sağlıyorlar. Eğer orada bir altın arama işlemi gerçekleşirse ve altın bulunursa altını ayrıştırmak için siyanür havuzu açılacağı ve bu siyanür havuzunun da siyanürün toprağa, suya, çevreye zarar vereceği oradaki canlıları öldüreceği oradaki yaşam alanını yok edeceği, bu bölgelerde yaşayan insanların kanser başta olmak üzere birçok ciddi hastalıklara yakalanacakları noktasında insanların endişeleri kaygıları var. Bu yaylaların ağılların bulunduğu bölgenin bu şekilde muhafaza edilmesini istiyorlar. Burada altın aranmasını, siyanür havuzu kurulmasını kesinlikle istemiyorlar. Ağıllarını kaybetmek hayvancılık yapamamak korkusunu yaşamak istemiyorlar. Bu insanlar sadece geçinmek, ekmek paralarını kazanmak derdinde olan köylüler. Bunlara yardımcı olup destek olmak varken köstek olmak niye? Biz de bunu soruyoruz." ifadelerini kullandı.

TÜM MİLLETVEKİLLERİNE SESLENİYORUM
Afyonkarahisar'ın tüm milletvekillerine seslenen Köksal, "Eğer böyle bir yanlış varsa ortada böyle bir mağduriyet varsa hepimizin görevi bu yanlıştan dönülmesi bu mağduriyetin giderilmesidir. Başta AKP Milletvekilleri olmak üzere Bolvadin’li olan MHP Milletvekili Sayın Mehmet Taytak’a ve tüm vekil arkadaşlarıma başta Cumhur İttifakına sesleniyorum: Gelin burada yaşayan hepimizin hemşehrisi ve vatandaşıdır. Hepimize oy veren seçmenler bu işten mağdurlar. Gelin elinizi taşın altına koyun bu sorunu beraberce çözelim. Bu insanlar geçim kaynaklarından olmasınlar. Eğer burada bir altın arama işi yapılacaksa siyanür havuzu kurulacaksa buna hep beraber engel olalım. Çünkü siyanürün çevreye, doğaya, insana, hayvana zararlı etkileri olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. İnsanlar haklı olarak bu konuda endişe taşıyorlar. Gelin buraya hep beraber sahip çıkalım diyorum. Bu mücadelede Millet İttifakı olarak CHP Afyonkarahisar Milletvekili olarak ve en önemlisi bir Afyonkarahisar sevdalısı olarak üzerimize düşen ne varsa sonuna kadar köylünün yanında mücadele edeceğiz. Bunu bir kez daha buradan bildiriyorum." diye konuştu.