Almanya malum eyalet sistemiyle yönetiliyor. Bizde, Sandıklı İlçemizden eğitimci arkadaşlarımız; Fehmi Özkan , Yasin Filiz ve Osman Gönülseven hocalarımla birlikte, Saksonya Eyaletinin Harz bölgesindeki Ilsenburg Şehrinde konakladık. Ilsenburg küçük ama çok güzel bir şehir. Burada yeşil ön plana çıkıyor. Suni bir gölü var. Şehir çok temiz ve düzenli. Sokaklarda çöp göremezsiniz. Almanlar kesinlikler yere çöp atmıyor, tükürme zaten hiç yok. Gurbetçi vatandaşlarımızda Almanya’daki sisteme uymuşlar. Gerçi bu bölgede çok fazla Türk yok, daha çok Berlin’de, Münih’te, Köln’de, Stutgartt’ta ve diğer şehirlerde bulunuyorlar. Biz bu ziyaretimizde Harz Bölgesi üzerinde yoğunlaştık. Harz bölgesi hakkında kısaca bilgi verelim:

 



 

Almanya'nın kuzeyinde, Hannover yakınlarındaki Harz adlı bölge, tarih, kültür, doğa ve aktivite turizmini bir arada sunuyor. Her yıl 10 milyonu konaklamalı, toplam 30 milyon ziyaretçi çeken Harz, Almanların ve Kuzey ülkelerinin vatandaşlarının yanı sıra artık biz Türklerin de ilgisini çekmeye başladı. Bu arada hemen söyleyeyim; bölgedeki şehir ve kasabalarda hem birçok Türk yaşıyor hem de Türklerin birçok işletmesi var. Harz bölgesinin merkezi, Goslar adlı şehir. Goslar; UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan çok iyi korunmuş, tarihi ve şirin bir şehir. Goslar'da, tarihi 1200'lü yıllara kadar uzanan, adeta maket gibi binaların arasında daracık sokaklarda turlamak bile başlı başına bir keyif. Goslar Şehrinde iki adet cami var. Biri DİTİB Goslar Ulu Camii, diğeri de Avrupa Milli Görüş Teşkilatına ait bir camii. İki caminin de cemaati var. Biz Cuma namazımızı DİTİB Goslar Ulu Camii’nde kıldık. Namaz sonrası çok güzel bir hava var camii önünde. Gurbetçi vatandaşlarımız camii bahçesinde oturup sohbet ediyorlar. Çaylar ikram ediliyor, mini bir market ve fırın var orada lahmacun, tost yapılıyor ve güzel bir birliktelik sergilenerek keyifli zamanlar geçiriliyor. Camiinin Çorumlu genç bir imamı var, cemaat katılımı da oldukça yüksek. Biz de gurbetçi vatandaşlarımızla ,çay eşliğinde güzel bir sohbet gerçekleştirdik. Memleketle ilgili sohbet ettik, onların durumları hakkında bilgi aldık. Almanya’daki en sıcak saatlerimizi orada yaşadık. Daha sonra veda ederek ayrıldık.

 



 

Harz bölgesinin kuzeyinde bulunan Wernigerode adlı kasaba da gitmişken mutlaka görülmeli. Biz gittik gördük çok etkilendik. Hatta ikinci defa tekrar gittik, güzel alışveriş merkezleri de var her ihtiyaca cevap veren. Tarihi 1100'lü yıllara uzanan kasaba, Ortaçağ'dan kalma kendine öz şirin mimarisi ile dikkat çekiyor. Tarihi Belediye Binası, en tepedeki Scholes’ü en dikkat çekici yerleri. Adıyamanlı Ali Usta’nın orada döner dükkanı var. Dönerci derken bizdeki gibi değil. Hem döner, hem pizza hem de pasta dedikleri makarna çeşitleri var. Hemen hemen bütün dönercilerde durum aynı. Goslar'ın yanı başında Rammelsberg adlı bir maden ocağı bulunuyor. 1000'li yıllarda çalışmaya başlayan ve dünyanın ilk maden ocaklarından olan Rammelsberg, 1988 yılında kapatılmış. 1992 yılında da UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınıp müzeye dönüştürülmüş. Rammelsberg'de çalışmış olan maden işçilerinin rehberliğinde maden ocağına turlar yapılıyor. Harz'da bir de milli park bulunuyor ve burada da yaz kış doğa ve aktivite turizmi yapılıyor. Braunlage adlı kasaba, kayak ve kış sporları merkezine ev sahipliği yapıyor. Kışın; kayak, kızak, buz pateni, yürüyüş, tırmanış ve benzeri birçok aktivitenin yer aldığı Braunlage'de yazın ise dağ bisikleti, kalın tekerlekli scooter'larla dağdan iniş, trekking ve yürüyüş imkanı var. Bölgenin en ilginç yerlerinden biri de 1142 metre yüksekliğe sahip olan ve Almanya'nın en yüksek yeri olarak bilinen Brocken Tepesi. 2. Dünya Savaşı'ndan itibaren 1989 yılına kadar Doğu Alman sınırları içinde bulunan tepe, Ruslar tarafından gözetleme ve istihbarat için kullanılmış. Bir otel ve bir müzenin bulunduğu tepenin diğer önemli özelliği ise tarihi bir buharlı trenle çıkılıyor olması. Buharlı tren diğer adıyla kara tren seferleri bu bölgede hala devam ediyor. İnsanlar nostalji yaşamak için ve kısa ulaşımlarını gerçekleştirmek amacıyla buharlı trenleri kullanıyorlar. Yeşilin arasında yolculuk yapılıyor lakin o duman tertemiz havayı kirletiyor en olumsuz tarafı da bu. Yaklaşık 130 yıldır çalışan tren, 140 km yol kat ederek, dağı dolana dolana Brocken'e çıkıyor. Bu taraflara bir gezi düşünüyorsanız bence Harz'ı gezi programınıza alın. Bu arada Hannover'e THY'nin direkt uçuşları olduğunu da unutmayın. Leipzig’e de kesinlikle gitmeyin orada hala nazizmin etkisinde Türk düşmanı polisler var.

 

 

Devam edecek..

 

 

Lokman ÖZKUL

Eğitimci-Yazar

[email protected]