Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) ile Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) arasında mesleki yeterlilik sistemi ve mesleki eğitim çalışmalarına katkı sağlayacak işbirliği protokolü imzalandı.rnrnAKÜ Sosyal ...

Gözden kaçırmayın

ERKMEN’DE SERA YAPIMINA BAŞLANIYORERKMEN’DE SERA YAPIMINA BAŞLANIYOR

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) ile Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) arasında mesleki yeterlilik sistemi ve mesleki eğitim çalışmalarına katkı sağlayacak işbirliği protokolü imzalandı. AKÜ Sosyal Tesislerinde gerçekleştirilen imza töreni öncesinde konuşan Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, günümüzde kentlerin çirkin yapılarla dolu olduğunu belirterek, Türkiye’nin de bundan fazlası ile payını aldığını kaydetti. Vali Balkanlıoğlu, “Tarımla uğraşan birisi tarlası para etmiyor satıyor inşaat yapıyor. Kimse ona tecrübe deneyim, bilgi belge sormuyor. Bir çok şehrimizin tamamen yerle bir edilip yeniden yapılması lazım” dedi. İnşaatçıların en fazla yakındığı konuların başında kalifiye eleman sıkıntısının geldiğine dikkat çeken Vali Balkanlıoğlu, “Bütün bunlara rağmen inşaat kalitemiz de bir yerlere geldi. Eskisi gibi peynir kalıbı gibi binalar yapılmıyor. İnşaat kalitemizdeki artış beraberinde büyük işler getirdi. İyi bir denetleme ile basit bir dükkan bile açılsa pek çok şey aranıyordu. Bundan sonra inşaatta da aranacak” diye konuştu
HER UYGULAYICISININ TEK TEK DENETLENMESİ MÜMKÜN DEĞİL
AKÜ Rektörü Mustafa Solak ise dünyada ve Türkiye’de en büyük meslek grubunun başında inşaatın geldiğini belirterek, bu sektöre bağlı Türkiye’de 200’den fazla yan sektörün bulunduğunu kaydetti. Mesleki denetimi en zor olan sektörlerden birinin inşaat sektörü olduğunu aktaran Rektör Solak, “Mühendisler tarafından yapılan yapılar, en ince detayına kadar projelendirilir ve en kaliteli malzemeler kullanılır ancak yine de bazı durumlarda uygulama hatalarından dolayı inşaatlarımız deprem gibi etkenler tarafından zarar görür ve yıkılır. Daha önemlisi can kaybına yol açılmaktadır” şeklinde konuştu. Her uygulayıcının denetlenmesinin mümkün olmadığına dikkat çeken Solak, bu nedenle mesleki bilinçlendirme yoluna gidilerek, kendiliğinden denetim uygulamasının en akılcı çözüm yolu olarak bilindiğini ifade etti. Bu durumun aynı zamanda vicdani sorumluluğu da beraberinde getirdiğini belirten Solak, inşaat işçilerinin en kısa zamanda mesleki yeterlilik belgeli ve sertifikalı olması gerektiğini kaydetti.
“NEREDE TARIM İŞÇİSİ VARSA İNŞAATLARDA ÇALIŞIYOR”
İNTES Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Koçoğlu da, inşaat sektörünün, işçilik anlamında kendi işçisini yetiştiremediğini söyledi. “Nerede tarım işçisi varsa inşaatlarda çalışıyor” diyen Koçoğlu, “Burada çok ciddi bir eğitim boşluğu var. Afetleri beklemeye gerek yok, afetler olmaksızın da bir çok yapının da hasar gördüğü can kaybının olduğunu bir gerçek. Malzemesi, projesi, yapımcısı ve işçisi, bunlardan bir tanesi niteliksiz olursa bunun stabil olacağını düşünmemiz gerekir. Biz buradan yola çıktık” dedi. 15 bin metrekare kapalı olanı olan Sincan Organize Sanayi Merkezi’nde eğitim merkezlerinin bulunduğunu dile getiren Şükrü Koçoğlu, bu eğitim merkezinin müfredatının İNTES tarafından hazırlandığını kaydetti. 2012’nin Ocak ayında giren bir yasa ile sektörde yetkisi belgesi olmayan hiç kimsenin bulunmayacağını dile getiren Koçoğlu, şöyle devam etti:
“İNTES olarak daha önce Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Mersin Üniversitesi, Eskişehir Anadolu Üniversitesi, Kırıkkale Üniversitesi Mühendisliği bölümleri ile inşaat sektöründe mesleki yeterliliklerin ve eğimin önemine karşı yaptığımız işbirliği bugün burada atılan imzalarla AKÜ’nün akademik gücü ve bilgi birikimi ile daha da güçleniyor. Bu protokol ile bir yandan sektör için önem arz eden mesleklerin standartlarını ve yeterliliklerini akademi dünyasının katkısı ile hazırlanması olanağı elde edilirken diğer taraftan da sektörün bakış açısını ve sorunlarını akademisyenlerimize aktarma şansı bulacağız. İnanıyorum ki her geçen gün sayısını arttırdığımız bu işbirliği ve protokol ile Türkiye’ye yaraşır bir inşaat sektörünü adım adım hep birlikte inşa edeceğiz. En önemlisi mesleki eğitimle iş piyasası ilişkisinin güçlenmesine katkıda bulunacağız.”
İnşaat sektörünün hala ölümlü kazaların en fazla yer aldığı bir iş kolu olduğuna dikkat çeken Koçoğlu, eğitimler kapsamında bugün itibari ile 18 bin işçinin eğitim aldığı, hedeflerinin iki senede sektörü nitelikli hale getirmek olduğunu ifade etti. Koçoğlu, bazı illerdeki Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerinin işçilere belge verdiğini bunların geçersiz sayılacağını sözlerine ekledi.
“İNŞAATLARDA HEP TARIM İŞÇİLERİ ÇALIŞIR”
Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser ise, inşaat sanayinin kendi yetiştirdiği eleman olmadığını belirterek, “Tarım işçileri inşaatlarda çalışıyor. Bu insanlar devamlı bir geliri tarımdan sağlayamadıkları için yan gelir olarak da inşaatı görürler. Çekirdekten yetiştikleri için de belli bir eğitime sahip olmadıkları için kendi ustalarından öğrenirler ve kendileri usta olurlar. Bu sırada da deneme yanılma ile inşaatlarda pek çok arızalar birçok eksiklikler meydana gelir. İnşaat emekçilerinin de eğitimden geçerek inşaatlarda çalışmasının, inşaatların kalitesini mutlaka artıracaktır” diye konuştu.