Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Erdal Akar konferans salonunda Zafer Kalkınma Ajansı (ZEKA) tarafından düzenlenen Güdümlü Proje Arama Konferansı (GP-ARA) gerçekleştirildi.

Konferansa AKÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Murat Peker, Prof. Dr. Şuayıp Özdemir ve Prof. Dr. Yılmaz Yalçın ile Dinar Belediye Başkanı Nihat Sarı, Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreter V. Veli Oğuz, dekanlar, müdürler, kurum ve kuruluşların temsilcileri ve öğretim elamanları katıldı.

Konferansın açış konuşmasını yapan Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreter V. Veli Oğuz, güdümlü proje destek mekanizması hakkında bilgi vererek, konu ile ilgili ajansın yaptıklarını ve bu konuyla ilgili fikirleri projeye dönüştürmek için konferanslar yaptıklarını söyledi. Oğuz, “Üniversitelerimizi, kaymakamlıklarımızı, belediyelerimizi davet ettik. Güdümlü projelerin temelinde özel sektörün, sanayinin ve üniversitenin bir araya gelmesi ve işbirliğinin yapılması gerekiyor. Hepsinin bir arada bulunması bizim için önemliydi. Bizim destek mekanizmaları sizlerin talepleri ile hayata dönüyor. O anlamda da sizlerin fikirlerini projeye geçirmek için sık sık bir araya gelmeye çalışıyoruz. Bizim dağıttığımız kaynaklar sizlerin projeleri ile hayat buluyor” diye konuştu.

Güdümlü projeler geniş bir yelpazeye sahip

Zafer Kalkınma Ajansı Proje Geliştirme ve Uygulama Birimi Başkanı İskender Cem Leblebici ise güdümlü projelerin mevzuatta iktisadi ve sosyo-kültürel projeler olarak ikiye ayrıldığını ifade etti. Güdümlü projeler hakkında bilgiler veren Leblebici, “ İktisadi alanda üretim ve ihracat, sektörel ihtisaslaşma, özel bilgi/teknolojik kazanımı, yeni finansman modelleri, kamu-üniversite-sanayi işbirliği, yeni hizmet ve üretim organizasyonları, kümelenme ve değer zinciri, yeni sanayi yapısı ve organizasyonlar ile önemli sektörlerde insan kaynağı  gibi geniş bir yelpazede güdümlü proje açısından uygun alanlardır. Sosyal ve kültürel gruba baktığımız zaman ise dezavantajlı grupların hizmetlere erişimine yönelik altyapılar, göçün olumsuz etkilerinin önlenmesi, sosyal hayatın kolaylaştırılması, somut olmayan kültürel mirasın yaşatılması konuları yer almaktadır” dedi.

“Destek miktarı ve bütçe için üst limit yok”

Projelerin azami süresinin 24 ay olduğunu söyleyen Leblebici, güdümlü projeler hakkında şunları söyledi:

“Yerel yönetimlerin rutin faaliyetleri, kırsal altyapı faaliyetleri, yol, içme suyu, kanalizasyon, arıtma, yağmur suyu, sağlık ocağı, kültür merkezi, spor tesisi, sosyal hizmet binaları, çocuk, kadın, yaşlı koruma/bakım merkezleri ve kamu yatırımında yer alan projeler uygun değildir. Destek miktarı ve bütçe için üst limit yok. Destek oranı yüzde 75 istisnai durumlarda Afyonkarahisar için bu oran yüzde 90’a kadar çıkabilir. Sadece inşaattan oluşan veya temelini sadece inşaatın oluşturduğu bizim açımızdan uygun ve kabul edilebilir değil. Bizim beklentimiz projenin inşaat bileşeninin olmaması varsa da çok küçük zaruri projenin gerçekleşmesi için olmazsa olmaz küçük inşaat işleri veya tadilatlardan ibaret olmasıdır. Proje yürütücüleri ise kar amacı gütmeyen kurum ve kuruluşlar ile hakim ortağı kamusal nitelikli kuruluşlar olan şirketler, kar amacı güden kuruluşlar ve siyasi partiler dışında tüm gerçek ve tüzel kişiler iştirakçi olabilir.”

“Pembe bir tablo çizmiyoruz”

Zafer Kalkınma Ajansı Program Yönetimi Birimi Başkanı Erce Şengül ise proje fikirlerine çok net olumlu ya da olumsuz cevap verdiklerini belirtti. Şengül, “Pembe bir tablo çizmiyoruz. Ne kadar çok fikir varsa o kadar güzel projeler gelebilir. Bir proje geldi mesela bu güdümlü bir proje ile olmaz ise başka bir mekanizma ile araştıracağız. Fikrini bize sunan kişiye de diyeceğiz ki biz bunu güdümlü yapamayız, bu uygun değil. Bu proje şu destekle daha uygun olur diye bir geri dönüş desteği de sağlayacağız. Proje isterken bu ürünü nasıl yaptığınızı değil, bu ürünün ekonomik hayattaki faydaları neler olabilir. Bunu nasıl ticarileştirebiliriz? Bizim beklentimiz bu yönde bilimsel arka planlarını istemiyoruz. Biz ürünün sosyo-ekonomik hayata nasıl katılabilir, nasıl çoğaltılabilir? İhracat pazarı gibi makro ölçekli şeylerle ilgileniyoruz” ifadelerini kullandı.

Konferans soru cevabın ardından sona erdi.