AKÜ’DE ‘HARÇ’ PROTESTOSU Afyon Kocatepe Üniversitesi’nde (AKÜ) öğrenim gören ve kendilerine ‘Parasız Eğitim İnisiyatifi’ adını veren bir grup öğrenci, 2’nci öğretim harçlarının kaldırılması için eylem yaptı.
Eylem öncesinde grup ile üniversite yönetimi arasında eylemin kampüs dışarısında yapılması konusunda uzun süren bir pazarlık yaşandı. Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kemalettin Conkar, eylem öncesinde öğrencilerin yanına gelerek, öğrencilere eylemin üniversite içerisinde yapılmaması konusunda uyarılarda bulundu. Uyarıya aldırmayan eylemci grup, uzun süre Rektör Yardımcısı Conkar ile yaptıkları eylemin yasal olduğu konusunda tartıştı.
Daha sonra üniversite yönetimini ikna eden eylemci grup, basın açıklamalarını rektörlük binası yakınında yaptı. Eylemciler adına basın açıklamasını okuyan Mehtap Kenci isimli öğrenci, 2’nci öğretim harç ücretlerinin 5’te 1’i olan birinci öğretim harç ücretlerinin kaldırılmasının, harçlardan en fazla etkilenen, eğitim alamayan ve okulunu dondurmak zorunda olan ikinci öğretim öğrencilerinin eğitim hakkının gasp edilmesi anlamına geldiğini söyledi.
Hükümetim 1’nci öğretimin harçlarını kaldırmasının küçük de olsa olumlu bir adım olduğunu, ancak daha bugünden ortaya çıkardığı sonucun eğitim sistemindeki eşitsizlik olduğunu savunan Kenci, “Bologna süreci ile birlikte hızlanan eğitimin özelleştirilme süreci farklı yollarla ve sermaye eli ile sürdürülmektedir. Hükümet eğitimin özelleştirilmesi için eğitimden elini çekmekte dolayısı ile harç paralarını da devlet eliyle almaktan vazgeçmektedir. Ancak bunun altından ki önerisi üniversitelerin şirketlere devredilmesi ve kendi yağı ile kavrulmasıdır” dedi. Grup, basın açıklamasının ardından olaysız bir şekilde dağıldı. GÖKTEN CEYLAN (İHA)