CHP Afyonkarahisar Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Burcu Köksal, Meclis Genel Kurulu'nda EYT'lilerin, Taşeron işçilerin, 3600 ek gösterge sözü verilen kamu görevlilerinin, asgari ücretlinin, yoksulun, işsizin, çiftçinin, esnafın, KHK mağdurlarının, ataması yapılmayan öğretmenlerin ve engellilerin sorunlarını gündeme getirdi.

Gözden kaçırmayın

AkParti Adayından Gövde Gösterisi!AkParti Adayından Gövde Gösterisi!

CHP Afyonkarahisar Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Burcu Köksal, Meclis Genel Kurulu'nda EYT'lilerin, Taşeron işçilerin, 3600 ek gösterge sözü verilen kamu görevlilerinin, asgari ücretlinin, yoksulun, işsizin, çiftçinin, esnafın, KHK mağdurlarının, ataması yapılmayan öğretmenlerin ve engellilerin sorunlarını gündeme getirdi.

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Burcu Köksal, TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, EYT'lilerin, Taşeron işçilerin, 3600 ek gösterge sözü verilen polislerin öğretmenlerin, hemşirelerin, kamu görevlilerinin, asgari ücretlinin, yoksulun, işsizin, çiftçinin, esnafın, KHK mağdurlarının, ataması yapılmayan öğretmenlerin ve engellilerin sıkıntılarını dile getirdi.



AKP'nin Emeklilikte Yaşa Takılanları (EYT) görmezden, duymazdan geldiğini belirten Milletvekili Köksal, "Burası Türkiye Büyük Millet Meclisi; görevlerinden biri, milletin yararına yasa çıkarmak. Peki, bu Meclis geçtiğimiz yasama yılında ve bu yasama yılının başlangıcından bu yana milletin derdine derman olacak kaç tane önerge kabul etmiş, parmak çoğunluğuna sahip olan AKP kaç tane yasa çıkarabilmiş isterseniz bir bakalım. Cevap açık aslında. EYT dediğimiz emeklilikte yaşa takılanlar mesela. Yıllardır söylüyoruz bu Mecliste. Ben yaklaşık dört yıldır milletvekiliyim, kaç defa söylediğimi ben bile hatırlamıyorum Meclis kürsüsünden ama sonuçta Nuh diyorsunuz, peygamber demiyorsunuz; üstüne üstlük bu insanların hak ettiği emekliliği inkâr edip sanki erken emeklilik istiyorlarmış gibi bir algı oluşturmaya kalkıyorsunuz; devletin “Gençsin.” deyip emekli etmediği, özel sektörün “Yaşlısın.” deyip iş vermediği bu insanları görmezden, duymazdan geliyorsunuz." dedi.



AKP'nin polise, hemşireye, öğretmene, binlerce kamu görevlisine seçim dönemi vadettiği 3600 ek göstergeyi bile 100 Günlük Eylem Planı’na aldığı hâlde hâlâ sözünü tutmadığının önemli altını çizen Köksal, "Bu konuda kaç tane önerge verdiysek reddettiniz. Üniversite mezunu işçiler statü değişikliği istiyorlar, üstelik bütçeye de herhangi bir külfet getirmiyor ama zahmet edip bu konuya bile eğilmiyorsunuz. Ataması yapılmayan öğretmenler ülkenin dört bir yanından haykırıyor ama siz görmüyor, duymuyorsunuz. Ataması yapılmayan engelli öğretmenlere verdiğiniz atama sözünü de hâlâ tutmadınız. Taşerona kadro dediniz ama yarım yamalak bir düzenlemeyle, üstelik Meclise getirmeden ve o taşeronların birçok hakkını da budayarak kadro verdiniz. Gel gör ki 500 binin üzerinde taşeron ki bunların içine kamuda esas işi yapan taşeronlar da dâhil kadro dışı kaldı. Sözde kadro verdiğiniz taşeronlar da maalesef toplu iş sözleşmesinden ve birçok haklardan mahrum kaldılar." diye konuştu.



Köksal konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı:

"Çiftçiye mazotun yarısı bizden.” dediniz seçim dönemi, vallahi, bakıyorum, 2002-2019 yılları arasında yani iktidarınız döneminde mazot fiyatı tam 6 kat artış göstermiş. Çiftçiyi bankalara, tarım krediye mahkûm ettiniz. Üretim maliyeti artan, buna karşılık ürünü para etmeyen ve aldığı yüksek faizli kredileri ödeyemeyen çiftçi icralık oldu sizin iktidarınızda. Daha geçtiğimiz hafta, Afyonkarahisar ili Evciler ilçesinde yüksek faizli kredileri ödeyemediği için, borçlarını ödeyemeyen bir çiftçi ağabeyimiz canına kıydı. Sizin, çiftçinin sorunlarını görmeniz için, Allah aşkına, daha kaç tane çiftçinin canından olması gerekiyor? Sizin döneminizde işsizlik cumhuriyet tarihinin en yüksek rekoruna ulaştı; yüzde 13,9. Temmuz 2019’da açıklanan resmî rakamlara göre 4 milyon 596 bin kişi işsiz, tüm zamanların en yüksek rakamı. Farkında mısınız? Ben milletvekiliyim, her gün çalıyor telefonum, arayanların yüzde 70’i iş istiyor sizin yüzünüzden."



AKP'nin TYP'nin adını torpille yerleştirme programı yaptığını dile getiren Köksal, "Peki, işsizliğe çözüm için ne yapıyorsunuz? İşsizliğe çözüm işi sizin için il, ilçe başkanlıklarınızın ya da milletvekillerinizin bulunacak torpille adam yerleştirmesi. TYP’nin adını bile torpille yerleştirme programettiniz. KHK’yle işinden edilmiş, takipsizlik veya beraat kararı almış ya da hiçbir soruşturma geçirmemiş, işine dönemeyen binlerce mağdurun sıkıntısını çözmek yerine siz FETÖ’cüleri korumaya devam ediyorsunuz. Engelli olup da KPSS’ye giren binlerce yurttaşımıza bu yıl verdiğiniz atama sözünü de unuttunuz. Daha önceki haftalarda bu insanlar seslerini duyurmak için bakanlığın önünde eylem yaptılar. 15 milyonun üzerinde ücretli çalışan her ay maaşları ellerine geçmeden vergi kesintisiyle vergilerini öderken “Hiç olmazsa asgari ücretlinin maaşındaki vergi yükünü kaldıralım, onlardan vergi almayın.” dedik ama kabul etmediniz. “BAĞ-KUR primini ödeyemeyen, vergi yükü altında ezilen, borcunu ödeyemediği için kırmızı kart yemiş, kırmızı kalem yemiş esnafa el uzatalım.” dedikçe, gece yarısı önergeleriyle yandaşlarınızın ve milletin anasına küfreden müteahhitlerin vergi borçlarını sildiniz." şeklinde konuştu.



Öğrenim kredisi borcunu ödeyemeyen 5 milyon üniversite mezunu genç olduğunu belirten Köksal, "Bu gençlerin borcunu tahsil için e-haciz koyarken iktidarınızın arka bahçesi olan vakıf ve derneklere bütçeden 2 milyar 471 milyon transfer edeceksiniz; el insaf ya! SGK verilerine göre, aylık geliri 852 liranın altına düştüğü için sosyal güvenlik primi desteği alan kişi sayısı 8 milyon 628 bine dayanmış. 852 lirayla, 852 liranın altındaki bir parayla insan nasıl geçinir; doğalgazını, elektriğini, suyunu, yakıtını, mutfak masrafını, onu bırakın, çocuğunun harçlığını nasıl verir, hiç düşündünüz mü? Yoksul sayımız 16 milyon 888 bine çıkmış. İcra dosyalarından 21 milyon 283 bin derdest dosya yani her 4 kişiden 1’i neredeyse icralık olmuşken siz, yandaşlarınızın gelirden aldığı payı artırmakla meşgulsünüz. Yani sözün özü, söyleyecek çok şey var, vatandaşın çözüm beklediği çok sorun var ama anlaşılan o ki siz yine üç maymunu oynamaya devam edeceksiniz." dedi.