Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada AKP’li belediye başkanlarının karıştığı rüşvet, yolsuzluk gibi yüz kızartıcı suçların örtbas edildiğini söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda Cumhuriyet Halk Partisi adına söz alarak gündemdeki konuları değerlendirdi.

AFYONKARAHİSAR’DAKİ 2 AKP’Lİ BELEDİYENİN YOLSUZLUKLARINI ANLATTI

Köksal, Afyonkarahisar’daki iki AKP’li belediyenin bulaştığı yolsuzlukları Meclis kürsüsünden kamuoyunun bilgisine sundu. Köksal, “Afyonkarahisar Nuribey Belediye Başkanı, AKP’li Belediye Başkanı; kendisi, Afyonkarahisar 2’nci Ağır Ceza Mahkemesinin verdiği kararla ceza almış görevi kötüye kullanma ve irtikap suçlarından. Şu an dosyası Yargıtay’da. Hani mangalda kül bırakmıyordunuz? Buyurun, hodri meydan. Bir soruşturma dahi yapmıyorsunuz. Vatandaş şikâyet etmiş, durumu bildirmiş 25 Ekim 2017 tarihinde ve İçişleri Bakanlığı’ndan gelen cevap: ‘Yargıta’yda cezası kesinleşmedi, bir şey yapamayız” ifadelerini kullandı.

 

BELEDİYEYİ AÇIKCA ZARARA UĞRATMIŞ, VATANDAŞ DEFALARCA ŞİKAYET ETMİŞ

 

Köksal, Bolvadin Belediye Başkanı Fatih Kayacan hakkındaki bir iddiayı da paylaştı. Köksal, “AKP’li bir başka belediye başkanı daha var, Bolvadin Belediye Başkanı. 200 bin liralık arsayı almış -onun da belgeleri burada- ve 1,5 trilyonluk bir kredi çekmiş bu arsayla ilgili, belediyeyi açıkça zarara uğratmış. Bununla ilgili de başvuru var ama konuyu kapatmaya çalışıyorsunuz. Evet, şimdi, o belediye başkanı da şu anda hiçbir şekilde soruşturmaya tabi tutulmuyor vatandaşın defalarca şikâyet etmesine rağmen” dedi.

 

TARIMSAL NÜFUS AZALDI, HAYVANCILIĞA DARBE ÜSTÜNE DARBE VURULDU

 

Türkiye’de tarımsal nüfusun azaldığına dikkat çeken CHP Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal, “Şöyle bir Türkiye’ye bakıyorum da bir zamanlar tarım ülkesi olan güzel yurdumda tarımsal nüfus 2002’lerde yüzde 22’yken bugün, yüzde 8’lere gerilemiş durumda. Meralar amaç dışı kullanıma açılarak yirmi yıllık ot bedeli karşılığında imara açılıp ithal yem getirilerek hayvancılığa darbe üstüne darbe vurulmuş durumda. Muhalif görülenler göz dağı verilmek suretiyle özellikle olağanüstü hâlin tanıdığı olanaklarla temel hak ve hürriyetler, hukuk güvenliği ve demokrasi askıya alınmış durumda” şeklinde konuştu.

 

İŞÇİ, MEMUR, EMEKLİ ZAM ALMAK İÇİN UĞRAŞIYOR, BİRİLERİ MİLYON DOLARLARI GÖTÜRÜYOR

Ekonomide kötü sinyaller gelmesine rağmen hiçbir önlem alınmadığını vurgulayan Köksal, “İşçi, memur, emekli 3 kuruş zammı alabilmek için uğraşırken birileri milyon dolarları havuduyla adacıklara götürüyor. Vatandaş otobüs parasının, ücretinin hesabını kitabını tutarken gemicikler yüzüyor da yüzüyor. Garibim, emekliler kıt kanaat geçiniyor bu ülkede. Bakın, 2000 yılından sonra emekli olduysanız vay halinize! Çünkü sözde büyümeden pay aldığınız gerekçesiyle intibak yasasından faydalanamıyorsunuz. Aynı prim ve yılla emekli olanlar arasında uçurumlar var maalesef. Üstelik 2000 yılından sonra emekli olanların emekli maaşları da hayli düşük” diye konuştu.

 

İŞADAMLARI DA ESNAF DA ZOR DURUMDA, İFLASLAR PEŞ PEŞE GELİYOR

İşadamlarının ve esnafın da zor durumda olduğunu hatırlatan Köksal, “2017 yılı Haziran ayında 5.400 iş gününü doldurarak emekli olan bir yurttaşımız şu anda 712 lira maaş alıyor. El insaf değil mi? Ayın sonunu nasıl getirecek bu parayla? Açlık sınırının 1.544 lira olduğu bir ülkede 712 lirayla bu yurttaşımızı yaşamaya mahkûm ediyorsunuz. 712 liralık emekli maaşını reva görenler, gelin bu bütçeden emeklilere hak ettiği payı hep beraber verelim diyorum. Peki esnaf ve iş adamları, onlar için her şey süt liman mı? Maalesef hayır. İflaslar peş peşe geliyor. Bakın, Türkiye Odalar Borsalar Birliği Ticaret Sicili Gazetesi’nde açıklanan verilere göre bu yıl Ağustos ayında kapanan şirket sayısında geçen yıla oranla yüzde 105 oranında bir artış gözüküyor. Açılan şirket sayısının hayli üzerinde şirket kapanmış durumda. Faizler yüksek. Bu ülkede en çok kazanan finans sektörü, banka sahipleri. Bu kadar yüksek faizle kredi verilirse yatırımlar sürmez” dedi.

MANGALDA KÜL BIRAKMAYANLAR, İCRAATA GELİNCE SUS PUS OTURUYORLAR

Sandıklı’da yatırım yapan bir işadamının yol talebinin yerine getirilmediğini de aktaran Köksal, konuşmasında şu vurguları yaptı:

 

“Afyonkarahisar ili Sandıklı ilçesinde bir iş adamı kalkmış Kızılca köyünde bir sera kurmuş, onlarca kişiye iş imkânı, aş imkânı sağlamış. Peki AKP ne yapmış? 2,5 kilometrelik bir yolu düzeltmeyi, asfaltlamayı çok görmüş. Bu girişimcinin ismi Ahmet Altınkaynak, buradan açıklıyorum. Kendisi parasını çarçur edebilirdi, gayrimenkule yatırıp kira gelirleriyle yan gelip yatabilirdi, faizden kazanabilirdi ama ne yapmış? Memleketine yatırım yapmış, iş imkânı sağlamış, birilerine aş imkânı sağlamış ama defalarca kere başvurmasına rağmen, 2,5 kilometrelik sera ile köy arasındaki yolun asfaltlaması dahi çok görülmüş. Kendisi diyor ki: ‘Eğer bu yol asfaltlanırsa bu seranın yanına bir sera daha kuracağım.’ Düşünsenize, birçok ailenin evinde aş kaynayacak eğer bu yapılırsa. Ama buraya gelince mangalda kül bırakmayanlar, icraata gelince sus pus oturuyorlar; destek olmayı bir kenara bırakın, köstek oluyorlar. Sonra da işsizlik artıyor. Artar kardeşim. Senin basiretsiz politikaların yüzünden işsizlik de artar, yoksulluk da artar bu ülkede. Sonra da ülkenin Başbakanı çıkıp der ki: ‘Herkese iş bulamayız, herkese iş bulmak gibi bir derdimiz, herkese iş bulmak gibi bir durumumuz yok zaten.’ İşsizliğe çözüm öneriniz bile yok ya, yazık, yazık gerçekten.”

 

DEMOKRASİ ASKIYA ALINDI

 

Türkiye’de demokrasinin askıya alındığını söyleyen CHP Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal, “Olağanüstü hâlden dem vurduğumuzda Fransa’dan bahsediyorsunuz. Bakın, Fransa’da olağanüstü hâl ilan edildi. Fakat Fransa’da iki yıllık olağanüstü hâl ilanı döneminde senatodan 1 tane KHK geçirilmiş, o da çalışma yasasıyla ilgili. Kaldı ki, yargı bağımsızlığı olan Fransa’da KHK’lar yargısal denetime tabi. Yine Fransa’da bu iki yıllık olağanüstü hâl uygulamasında 4.400 ev araması yapılmış, sadece 62 kişiye geçici ev hapsi verilmiş ve sadece 48 kişi belli bir bölgeye giriş yasağına çarptırılmış. Yani iki yıllık olağanüstü hâl döneminde Fransa’daki tablo” dedi.

 

YABANCI YATIRIMCILAR NEDEN TÜRKİYE’YE GELMİLYOR?

Olağanüstü Hal uygulamasının Türkiye’de temel hak ve hürriyetlerin engellenmesine yönelik sürdürüldüğünü kaydeden Köksal, “15 Temmuz’dan sonra ilan ettiğiniz olağanüstü hâlle 124 bin civarında kamu görevlisi, 7 binin üzerinde subay ve astsubay, 4 binin üzerinde öğretim görevlisi ve hâkim, savcı ihraç edilmiş, 60 binin üzerinde öğretmen görevden uzaklaştırılmış. Askerî okullar KHK’yla kapatılmış ve bu okulda okuyan askerî öğrencilerin hepsine FETÖ'cü damgası vurulmuş. Dünyada yoktur böyle bir şey ya, hiçbir araştırma, soruşturma yapmadan herkese suç isnadı yapmak. Doğrusu, muhalif gördüğünüz ya da kendinize itiraz eden herkese suç isnadı yapma konusunda üstünüze iktidar tanımıyorum. Yabancı yatırımcılar Türkiye'ye niye gelmiyor? İşte, olağanüstü hâlde temel hak ve hürriyetlerin güvence altına alınmadığını, yargı bağımsızlığının olmadığını, demokrasinin askıya alındığını görüyorlar” dedi.