AFYONKARAHİSAR (İHA) – İki çocuğu yedi ay ara ile hepatit hastalığı yüzünden karaciğer nakli olan Akın ailesi, şimdi 3. çocuklarında aynı hastalık baş gösterince ne yapacağını şaşırdı. Yoksulluğun pençesinde boğuşan Akın ailesi, doktorlardan 3. çocukları için gelecek umutlu bir haberi bekliyor. Afyonkarahisar’ın Çobanlar ilçesine bağlı Kale köyünde yaşayan Akın ailesinin hepatit ile mücadeleleri 2006 yılında başladı. Baba Bayram Akın, hastalığa ilk yakalanan en büyük çocukları Murat Akın (13)’ın hastalığının 4 yaşında fark edildiğini söyledi. Baka Akın, Murat’ın tedavisi için önce Afyon Kocatepe Üniversitesi Ahmet Necdet Sezer Uygulama ve Araştırma Hastanesi’ne başvurduklarını ve burada bir yıl tedavi gördüğünü söyledi. Akın, daha sonra çocukları Murat’ın Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edildiğini kaydetti. Burada 5 yıl ilaç tedavisi gördüğünü söyleyen Bayram Akın, şöyle konuştu: “Çocuğumuzun Mayıs 2012’de durumu ağırlaşınca buradan İzmir Çiğli’de bulunan Kent Hastanesi’ne sevk edildi. Doktorlar burada acil karaciğer nakil olunması gerektiğini söyledi. Nakil için önce eşim Fatma Akın (36) hazırlandı. Ancak nakil gününün sabahında doktorlar Uşak’ta beyin ölümü gerçekleşen bir hastadan nakil olunabileceğini söylediler ve oğlum bu şekilde karaciğer nakli olarak tekrar hayata tutundu.” KIZIMIN HASTALIĞINI KARNI ŞİŞİNCE ÖĞRENDİK
İkinci çocukları Kadriye Akın (12)’ın hastalığını ilk çocukları Murat Akın’ın naklinden sadece bir ay sonra öğrendiklerini ve adeta yıkıldıklarını söyleyen Bayram Akın, konuşmasına şöyle devam etti: “Kızım Kadriye’nin hastalığını tesadüfen karnı şişince öğrendik. Durumu fark eden oğlum Murat’ın naklini gerçekleştiren doktorlar, hemen kızım Kadriye’yi muayene ettiler. Muayene sonucunda onunda oğlum Murat gibi hepatit hastası olduğunu ve karaciğer nakli olması gerektiğini söylediler. Bunun üzerine 7 Aralık 2012 günü kızımın karaciğer nakli eşim Fatma Akın’dan yapıldı. İki çocuğumuzun karaciğer nakli olması bizleri hem maddi hem de manevi yönden yıktı. Ben serbest meslekle geçimimi sağlayan bir insanım, düzenli bir gelirim ve sosyal güvencem yok. Çocuklar 18 yaş altı sağlık sigortası sayesinde nakil oldular ve hayata tutundular. İlk çocuğumun naklinde 3 ineğim vardı onları sattım. İkinci çocuğumun naklinde yakınlarımdan, çevremden ve Çobanlar İlçe Kaymakamlığı’ndan aldığım maddi destekle nakilin olmasını sağladım. Gün oldu İzmir’e gitmek için yol param olmadı ama bugünlere de şükür. Çocuklarım ve eşim inşallah sağlıklarına kavuşacak ve evimize gelecekler.”

EKONOMİK OLARAK ÇÖKMÜŞ DURUMDAYIZ
Baba Bayram Akın, üçüncü çocukları İlyas Akın (5)’ın da aynı hastalığı taşıyabileceğinden endişe eden doktorların İlyas’ı 2 Ocak’ta hastaneye tetkikler için çağırdıklarını söyledi. Baba Bayram Akın, şimdi en çok korktukları konunun doktorların onun içinde karaciğer nakli olması gerekiyor demesi olduğunu kaydetti. Ekonomik olarak çok zor durumda olduğunu ve 6 yıldan beri uğraştıkları hastalık yüzünden ekonomik anlamda çöktüklerini belirten Bayram Akın, 3. çocuğuna da doktorların nakil demesi halinde bu yükün altından nasıl kalkacaklarını kara kara düşündüklerini belirtti. Kendilerine uzanacak bir yardım elini beklediklerini söyleyen Bayram Akın, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yaklaşık bir aydan beri eşim ve kızım hastanede oldukları için 85 yaşındaki annem Kadriye Akın’ın yanında kalıyoruz. Şu an durumumuz perişan halde. Temennimiz son çocuğumuzda da böyle bir hastalık çıkmaması ve eşim ile kızımın bir an önce taburcu olup evimize gelmeleridir”
Akın ailesinin en büyük çocukları Murat Akın, nakil olduğu zaman biran önce sağlığına kavuşup okula gitmek istediğini söyledi. Murat, en küçük kardeşi İlyas’ın da kız kardeşi gibi nakil olmaması için dua ettiğini belirtti. Babaanne Kadriye Akın da, iki torununun ardından son torunları İlyas Akın da da böyle bir hastalık çıkmaması ve nakil olmaması için dua ettiklerini ve torunu ile gelininin bir an önce evlerine gelmesini dört gözle beklediklerini söyledi.