AFYONKARAHİSAR (AA) – Sandıklı Devlet Hastanesi Başhekimi Lütfi Mutlu, hastanede ağrı polikliniğinin hasta kabulüne başladığını bildirdi.
Başhekim Mutlu, yaptığı yazılı açıklamada, yeni ve modern binasına taşınan Sandıklı Devlet Hastanesi’nde anestezi ve reanimasyon uzman doktorları Gökhan Demir ve Abbas Köse tarafından açılan ağrı (algoloji) polikliniği ile Sandıklı’ya yeni bir hizmetin daha kazandırıldığını belirtti.
Her hastanın ağrı deneyimini kendi diliyle tanımladığını aktaran Mutlu, ağrının dilinden anlamanın en kolay yolunun ise şikayetleri bu konuda uzmanlaşmış bir hekim ile paylaşmak olduğunu ifade ederek, ”Tıptaki ağrı konusunda yaşanan gelişmeler sonucunda artık, ağrı yeni bir bilim dalının, algolojinin, konusu haline gelmiştir. Dünyanın birçok ülkesinde kurulan algoloji klinikleri hastaların ağrılarını dindirmeye çalışmaktadır” ifadelerine yer verdi.
Ağrı kesici ilaçların etkili ve yeterli olmadığı durumlarda, ağrının kaynağına göre fizik tedavi yöntemleri, cerrahi operasyonlar veya girişimsel ağrı tedavisi yöntemlerinin uygulandığını kaydeden Mutlu, bu noktada doğru yaklaşımın, hastaya en uygun tedavi yönteminin belirlenmesi ve zaman kaybetmeden hastanın doğru tedaviye ulaşmasının sağlanması gerektiğini vurguladı.
Mutlu, algoloji birimine başvuran hastaların en sık yakındığı ağrıların ise cerrahi müdahale gerektirmeyen bel ve bacak ağrıları, bel fıtığı ve diğer nedenlere bağlı ağrılar, boyun ve kol ağrıları, boyun fıtığı ve diğer nedenlere bağlı ağrılar, omuz kol ağrıları, baş ağrıları, yüz ağrıları, kas iskelet sisteminden kaynaklanan ağrılar, nöropatik ağrılar, damarlardan kaynaklanan ağrılar, ameliyat sonrası görülen ve geçmeyen ağrılar, kanser ağrıları şeklinde sıralandığının bilgisini verdi.
Mutlu, bu tür ağrıların giderilmesi için algoloji biriminin Sandıklı Devlet Hastanesi’nde hizmet vermeye başladığını açıkladı.