Afyonkarahisar’dan Mısır’a üniversite okumak için giden 23 yaşındaki evli olan üniversite öğrencisi dönüş yolunda havaalanında Mısır askerleri tarafından ajanlık suçlamasıyla gözaltına alındı.

Askeri rejim cep telefonunda Recep Tayyip Erdoğan’ın fotoğrafları ile Sisi karşıtı muhaliflerin videolarının izlendiğini belirledikleri gence ajan muamelemesi yapmaya devam ederek hapiste tutuyor.

Afyonkarahisar’dan, Mısır Kahire’deki El-Ezher üniversitesine giden Fahrettin Ceylan (23) burada Arapça ve İngilizce Tercümanlık bölümünde okumaya başladı. 4 yıldan bu yana Mısır’da olan ve bu yıl son senesi olan Ceylan yaklaşık 16 gün önce Afyonkarahisar’a gelmek için Kahire’deki havalimanında uçağını beklerken darbeci askerler tarafından gözaltına alındı. Ailenin iddiasına göre cep telefonunda Mısır’ın darbeci lideri Abdülfettah El Sisi muhaliflerinin videoları ile birlikte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın fotoğraflarının olmasından dolayı gözaltına alınan Ceylan sosyal medya hesaplarında da Erdoğan ile birlikte Türkiye paylaşımlarının görülmesinin ardından ‘ajanlık’ suçlaması ile mahkeme sevk edildi. Mahkemeden kendisi hakkında beraat kararı verilmesine rağmen bu kararı tanımayan darbeci askerler aynı suçlama ile Ceylan’ı bir kez daha gözaltına alarak havaalanı yanındaki askeri bir üstteki hapishanede tutmaya başladı. 16 gündür ceza evinde olan Ceylan’a tercüman ve avukatlar aracılığı ile ulaşan ailesi ise kendisinin hastalığından dolay hayatından endişe diyor. 

“Neden gözaltına alındı, amaçları ne, açıkçası bilmiyoruz”
Ceylan’ın öğretmen eşi Şerife Ceylan (23), eşini tutuklamak için darbeci askerlerin adeta bahane aradıklarını ifade ederek, “Eğer eşim suçlu olsaydı mahkemeye gittiğinde yargılanırdı. Eşim akan muamelesi gördü. Eşim orada öğrenci ve bu sene son senesiydi, buraya gelirken gözaltına alındı. Neden gözaltına alındı, amaçları ne, açıkçası bilmiyoruz. Eşimle konuştuğumda bana iyi olmadığını söyledi sağlık sorunlarından dolayı. Hiçbir şekilde benim eşim ajan değil, orada öğrenci ve zaten sadece Arapça öğrenmeye gitti. Bizim hiçbir şekilde siyasetle işimiz yok. Ama buna rağmen eşim ajan muamelesi görüp orada tutuluyor” dedi. 

“Oğlumu 40 metrekarelik bir odada teröristler ile birlikte tutuyorlar”
Ceylan’ın babası Mehmet Ceylan (46) ise havaalanında gelmek üzereyken askeri rejim tarafından oğlunun rehin alındığını kaydeden Ceylan, oğlunun gözaltına alınır alınmaz cep telefonuna da el konulduğunu söyledi. Çocuğunun mahkemeye çıkarılıp beraat etmesine rağmen askeri rejim tarafından rehin alınmaya devam ettiğini dile getiren Ceylan şunları söyledi:

“Oğlum 16 gündür esaret altında. Avukat tuttum, bana beraat etmesine rağmen halen tuttuklarını söyledi. Çocuğuma ajan muamelesi yapıyorlar. Oğlumla telefonda görüştüğümüzde bana ‘baba beni 40 metrekarelik bir odaya koydular ve burada teröristler ile birlikte kalıyorum, beni kurtar’ dedi. Benim çocuğum Recep Tayyip Erdoğan sevdalısıydı tahminim bu yüzden ajan muamelesi yapıyorlar. Telefonunda da o tür şeyler var diye tahmin ediyorum. Devlet büyüklerimizden yardım istiyorum, ailece durumumuz çok sıkıntılı.”

“Oğlumun sağlığından endişeliyim”
Anne Ayşe Ceylan’da (42) çocuğunun ölümcül bir alerjik hastalığının olduğunu belirterek, oğlunun hastalık nüksettiğinde boğazının şişip ölebileceğini vurguladı. Anne oğlunun sağlığından endişe ettiğini de sözlerine ekledi. 

Ailenin başvurusu üzerine Türkiye’nin Mısır Kahire Başkonsolosluğu harekete geçerken, Dışişleri Bakanlığı’nın da devrede olduğu öğrenildi.