Türk Patent ve Marka Kurumu tarafınca Afyonkarahisar Belediye Başkanlığı’na ait “Afyonkarahisar Patatesli Ekmeği” Coğrafi İşaretleme talebinin değerlendirilmesi sonucunda; 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanununun 41 inci Maddesi kapsamında 29.01.2018 tarihinden itibaren korunmak üzere 30.07.2018 tarihinde 371 tescil numarası ile onaylanarak Afyonkarahisar Patatesli Ekmeği’nin coğrafi işaretinin tescil edilmesine karar verilmesi üzerine Coğrafi İşaret Tescil Belgesi takdim töreni Vali Mustafa Tutulmaz’ın katılımı ile yapıldı.

“Afyonkarahisar Patatesli Ekmeği” Coğrafi İşaret Tescil Belgesi takdim törenine Vali Mustafa Tutulmaz’ın yanı sıra Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Türk Patent ve Marka Kurumu Daire Başkanı Hakan Kızıltepe, İl Genel Meclis Başkanı Salih Sel ve kurum müdürleri katıldı.

Coğrafi İşaretler Değerlerimize Sahip Çıkmanın Bir Başka Yöntemi

Coğrafi İşaret Tescil Belgesi takdim töreninde konuşan Vali Mustafa Tutulmaz; “ Ekmek bizim toplumumuzun olmazsa olmazıdır. Ekmek o kadar önemli ki türkülerimize, ağıtlarımıza her şeyimize yansımış durumda. Biz toplum olarak ekmeksiz olamayız. Tabii ekmeği sağlıklı bir şekilde yiyebilmek adına bu tür bir geleneksel üretim ile yapılan ekmeği, coğrafi işaretle taçlandırmak adına güzel bir başlangıçtır. Buna vesile olan herkesi öncelikle kutlamak isterim. Coğrafi işaretler zaman içerisinde önemini artırıyor. Kısa bir süre önce ATSO’nun koordinatörlüğünde coğrafi işaretler ile ilgili olarak iki gün devam eden çok güzel bir etkinliğe ev sahipliği yaptık. Aslında bu coğrafi işaretler değerlerimize sahip çıkmanın bir başka yöntemidir. Eğer bizim değerimiz var ise bu değere coğrafi işaretler diyoruz ki artık bunu bir başkası ticari olarak kullanmasın. Eğer ürünlerimizi ticari amaçlı kullanacaksak bunu yapmalıyız. Bu topraklarda yaşayan bizler bunu hak ediyoruz. Yani bir taraftan bunu ticaret olarak paraya döndürebilme, bir taraftan da o değerleri koruyabilme adına önemlidir. Fakat en önemlisi de alıcıya güven verme açısından bu coğrafi işaretlerdir. Alıcı coğrafi tescilli bir ürün aldığında, diyecek ki ben farklı bir ürün alıyorum. Ekmeği her yerde bulurum ama Afyonkarahisar patatesli ekmeğini aldım dediğinde kendisinde ayrı bir mutluluk hissedecektir.” dedi.

Potansiyelimiz Fazla Yeterki Bunun Reklamını İyi Yapalım

Patatesli ekmeğimizi mevcut kalitede üretmeyi ve bu kaliteyi devam ettirmede başarılı olmamız temennisinde bulunarak konuşmasına devam eden Vali Tutulmaz; “Tabii ki belgeyi almak kadar belgenin içeriğini de zaman içerisinde doldurabilmek önemlidir. Bu konuda bütün kurumlarımız sonuna kadar bunu takip ederse uzun vadede güzel bir ticaret aracını da kendi adımıza sağlamış oluruz. Çünkü Afyonkarahisar’ımız bütün yolların geçtiği önemli bir konumdadır. Sadece bir bayram sürecinde bir milyon iki yüz bin aracın geçtiği bir yer burası. Yaz sezonunda günde 70-80 bin aracın geçtiği bir yer. Her araca birer ekmek satsak 70-80 bin ekmek satarız. Tabii bunu otobüslerin içerisinde 40-50 kişiyle bir araç saydığımız için potansiyelimiz fazla, yeter ki bunun reklamını iyi yapalım, kalitesini düşürmeyelim. Zaten ilk anda bir kez aldıktan sonra eğer o kaliteyi devam ettirirsek talepte o kadar çok olacaktır.” dedi.

Bütün Değerlerimizi Kısa Sürede Tescil Edilebilir Konuma Getirmeliyiz

Konuşmasının sonunda Afyonkarahisar’ın çok fazla değere ev sahipliği yaptığını belirten Vali Tutulmaz; “Tanıtım ve sahip çıkma adına birçok ürünümüzü tescilletmeye başladık ve birkaç tanesinin de işlemleri devam ediyor. Daha başvuru yapılabilecek onlarca değerimiz var. Bu konuda da ilçelerimize talimat verdim. Kaymakamlarımız tarafından araştırmalar yapılıyor. Araştırmalar sonuçlanıp en kısa sürede bunları tescilli hale getirebilirsek çok daha iyi geri dönüşümler elde ederiz. Bu konuda Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Kültür ve Turizm Müdürlüğü başta olmak üzere Belediyemiz, ATSO ile bütün kamu kurum ve kuruluşlarımız biraz daha duyarlı olarak bütün değerlerimizi kısa sürede tescil edilebilir konuma getirmemizde fayda var. Afyonkarahisar Patatesli Ekmeği’nin Coğrafi İşaret Tescil Belgesi hayırlı uğurlu olsun. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” dedi.

Konuşmaların ardından “Afyonkarahisar Patatesli Ekmeği” Coğrafi İşaret Tescil Belgesi Türk Patent ve Marka Kurumu Daire Başkanı Hakan Kızıltepe tarafından Vali Mustafa Tutulmaz ve Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’a takdim edildi.