Afyonkarahisar'da geçtiğimiz gün, taşımalaı eğitim sistemi kapsamında taşıma yapan bir servis minibüsünün kaza yapması sonucu 5 öğrencinni hayatını kaybetmesi, gözleri yeniden taşımalı eğitim sistemindeki öğrenci servislerine çevirdi.

İscehisar ilçesine bağlı Çatağıl köyünde dün meydana gelen kazada, bölgedeki köylerden aldığı öğrencileri Alanyurt Köyü Ortaokulu'na getiren Adalettin T. (53) idaresindeki 03 UU 567 plakalı Ford Transit marka servis minibüsü henüz belirlenemeyen bir sebepten yoldan çıkmış ve 5 öğrenci vefat etmişti.

Bu acı olayla ilgili AFYONHABER olarak soruyoruz!..

1- Kazayı yapan okul servis aracı, taşımalı eğitim sistemiyle ilgili yönetmelik ve sözleşmelerde belirtilen araçlarda bulunması gereken özelliklere ve şartlara uygun muydu?

2- Bu aracın şöförü, bu yönetmelikte belirlenen niteliklere uygun birisi miydi?

3- Araçta, tekli koltuk ve emniyet kemeri sistemi var mıydı?.. Çocukların tekli koltuklarda emniyet kemeri takmaları sağlanıyor muydu? Bu durumla ilgili daha önce bir denetim, uyarı, tutunak olayı oldu mu?..

4- Araçla ve servis şöförüyle ilgili, standartlara uyma konusunda daha önce bir denetim yapıldı mı, tutanak tutuldu mu, her hangi bir işlem yapıldı mı?

5- Araçla ve şöförle ilgili şikayetlerin, öğrencilerin anne ve babaları tarafından defalarca ilgili kurumlara iletildiği iddia ediliyor. Bu konuda bir işlem yapıldı mı?

6- Araç şöförünün zaman zaman aracı hızlı kullandığı, çocuklara kötü davrandığına dair aileler tarafından iddialar var. Bu iddialarla ilgili daha önce bir tutanak tutuldu mu, işlem yapıldı mı?

7- Bir daha benzer acı olayların yaşanmaması adına soruyoruz ve uyarıyoruz!..
Taşımalı eğitim yapılan okullarda, servis araçlarının ve servis şöförlerinin, yönetmeliklerde belirtilen şartlara uyup uymadıkları denetleniyor mu? Denetleniyorsa kim denetliyor? Tututanak tutma, uyarma, işlem yapma, men etme gibi denetim mekanizmaları kaç defa işletildi?.. Yoksa "zaten köyler arası öğrenci taşıması yapacak araçları çok zor buluyoruz, üzerlerine gitmeyelim, fazla zorluk çıkarmayalım, bir şey olmaz" mantığıyla olumsuz durumlar görmezlikten gelinip  örtbas mı ediliyor?..

CEVAPLARI İLGİLİ VE YETKİLİLERDEN BEKLİYORUZ!..