Çıraklıktan başladığı mesleğini 30 yıldır sürdüren, 5 çocuğunu da bu meslekten okutup büyüten Mahmut Özdemir;rn - “Peygamber mesleğini biz de sürdürüyoruz”

Gözden kaçırmayın

Afyon'da piyasalar güne nasıl başladı?..Afyon'da piyasalar güne nasıl başladı?..

 Afyonkarahisar’da unutulmaya yüz tutmuş demircilik mesleğini yapanların sayısı bir elin parmaklarını geçmezken, birkaç usta dışında artık kimse demir dövmüyor.  

  Kentte Demirciler İçi olarak bilinen eskiden sadece demirci ustalarının bulunduğu çarşıda artık 4-5 usta haricinde kimse bu mesleği yapmıyor. Birçok demirin ürününün fabrikasyon olarak üretildiği günümüzde mevcut demircilerde inşaatlardan arta kalan demirlerle bir şeyler yapmaya çalışıyor.

  30 yıldır demir dövüyor

  Kentte 30 yıldır demircilik işiyle uğraşan ve çırak olarak başladığı meslekte başka bir iş yapmadan yıllarca sadece demir döven Mahmut Özdemir isimli usta, bu mesleği yapan kişinin fazla kalmadığını söyledi. Beş çocuk babası demirci ustası Mahmut Özdemir, “Bu mesleği en aşağı 30 senedir yapıyorum. Çocuk yaşlarda başladım. Bu meslek unutulmaya başladı. Peygamber mesleği biz de sürdürmeye çalışıyoruz. 30 yıldır bir fiil demir dövüyoruz. Zor oluyor ama ne yapacaksın ekmek parası. Bizimle birlikte bu mesleği Afyonkarahisar’da sadece 4-5 kişi yapıyor. Artık fazla kalmadı. Biz burada çıkıntı demir kullanıyoruz, inşaat artıklarını yani. Bizim yaptıklarımız inşaatlarda kullanılıyor, besihanelerde kullanılıyor, hayvan tokası, çadır sikkesi yapıyoruz, karga burun yapıyoruz, salıncak tokası yapıyoruz, köpek demiri yapıyoruz. Evliyim ve 5 çocuğumu da demircilikten okutup büyüttüm. Başka hiçbir gelirim yok. Bu meslekte çırak olarak yetiştim” diye konuştu.

  (HK-Y)

23.02.2018 12:43:58  TSI

NNNN